Diseno grafico 01 1

del disseny instruccional al disseny tecnopedagògic

  • Generació anys 60

    Generació anys 60
    Models lineals, sistemàtics i prescriptius. S'enfoquen en els coneixements i habilitats acadèmiques i en objectius d'aprenentatge observables i mesurables.
  • Period: to

    Generacions dels models de disseny instruccional

  • Glaser

    Glaser
    Primer en introduir el concepte, relacionant l´anàlisi sobre les necessitats de l´estudiant amb el disseny dels recursos i estratègies d´ap`renentatge
  • Period: to

    Definicions i visions sobre el concepte de DI-DTP

  • Generació anys 70"

    Generació anys 70"
    Models que es basen en la teoria de sistemes, s'organitzen en sistemes oberts i busquen una participació més gran dels estudiants, tendint cap a enfocaments d'ensenyament i aprenentatge. "
  • Generació anys 80

    Generació anys 80
    Models heurístics, es basen en la teoria cognitiva, s'interessen per la comprensió dels processos d'aprenentatge, i el coneixement s'ha de basar en la pràctica i resolució de problemes."
  • Reigeluth

    Reigeluth
    Les teories del DI es basen en principis de disseny, les quals descriuen mètodes d´ensenyament i aprenentatge.
  • Generació anys 90

    Generació anys 90
    Models no prescriptius, basats en les teories constructivistes i de sistemes. Centrats en l'aprenentatge, i no en els continguts . Les fases són sistèmiques, integradores i cícliques, permetent revisar el procés de planificació."
  • Gustafson

    DI com a procés de de planificació i desenvolupament de l´ensenyament que es concreta en les fases d'anàlisi,concepció, realització,validació o avaluació, difusió i autoregulació contínua que permeti retroalimentar imillorar el sistema.
  • Dick i Carey

    Dick i Carey
    El DI lʼentenen com un procés sistemàtic per planificar l'ensenyament, on s'apliquen les teories instruccionals i els processos empírics a la pràctica educativa. En aquest procés sʼinclou lʼanàlisi de les necessitats, els objectius i el desenvolupament dels materials i les activitats dʼaprenentatge.
  • Dorrego (1999)

    Veuen el DI com un procés sistèmic, i no sistemàtic, de disseny dʼactivitats educatives, ja que es compon dʼun conjunt de fases molt relacionades entre sí; anàlisi, disseny, producció, desenvolupament i/o implementació, i avaluació, les quals poden tenir lloc de manera simultània i no necessàriament de manera lineal.
  • Piskurich

    Piskurich
    LʼID és realment un conjunt de regles, o procediments per a crear les activitats dʼensenyament i aprenentatge que es necessitin. Alguns dʼaquests procediments tenen per objectiu descobrir com ha de ser lʼacció formativa a desenvolupar, i
    dʼaltres procediments han de servir perquè els participants coneguin quins són els objectius de la formació.
  • Broderick

    Broderick
    LʼID és l'art i la ciència que permet crear un entorn educatiu i els seus materials que portin l'estudiant de lʼestat de no poder realitzar certes tasques a l'estat de ser capaç de realitzar-les. El DI es basa en la investigació teòrica i pràctica en les àrees
    de la cognició, la psicologia educativa, i la resolució de problemes
  • Richey, Fieldsi Foxon

    Richey, Fieldsi Foxon
    El DI se define como la “planificación instruccional sistemática que incluye la valoración de necesidades, el desarrollo, la evaluación, la implementación y el mantenimiento de materiales y programas.”
  • Sangrà,Guàrdia,Williams iSchrum

    Sangrà,Guàrdia,Williams iSchrum
    Lʼenginyeria de sistemes condiciona el disseny tecnopedagògic proporcionant “un marc de treball sistemàtic per a analitzar el problema, tenint en compte totes les
    interaccions externes i internes, alhora que cada situació específica pot analitzar-se
    des del seu context”
  • Smith i Ragan

    Smith i Ragan
    LʼID és “el procés sitemàtic i reflexionat dʼaplicar els principis de lʼaprenentatge i de lʼensenyament a la planificació de materials i activitats educatives, recursos informatius, i lʼavaluació.”
  • Onrubia

    Onrubia
    Las potencialidades y restricciones de las “...características de los recursos tecnológicos que constituyen el entorno virtual... y las que “provienen del diseño instruccional establecido para el proceso de enseñanza y aprendizaje...” “forman lo
    que, en conjunto, podemos llamar “diseño tecno-pedagógico” (o “inter-actividad tecnopedagógica potencial”) de los procesos virtuales de enseñanza y aprendizaje.
  • Reiser iDempsey

    Reiser iDempsey
    “instructional design (ID) és un procés sistemàtic que es fa servir per desenvolupar programes d'educació i formació d'una manera consistent i fiable”.
  • Coll, Onrubia iMauri

    Coll, Onrubia iMauri
    “...cuando nos aproximamos al estudio de un proceso formativo concreto que incorpora las TIC, su diseño tecnológico resulta prácticamente indisociable de su diseño pedagógico o instruccional...”
  • Willis

    Willis
    Defineix lʼID des de dues perspectives, lʼID com a Pedagogical ID i process ID, i si bé diu que ambdós termes vetllen per la creació de materials o recursos educatius, els diferencia clarament quan diu que en el primer cas és quan es fa èmfasi en els principis i teories de lʼaprenentatge en què sʼha de basar el disseny, així com la tria de les estratègies pedagògiques més adequades, i en el segon cas es focalitza en el procés que se segueix per prendre les decisions i desenvolupar els recursos.
  • Richey, Klein iTracey

    Richey, Klein iTracey
    “LʼID és la ciència i l'art que permet crear especificacions detallades per al desenvolupament, avaluació i manteniment dʼaccions que faciliten l'aprenentatge i el rendiment.”