Original

Norges språkhistorie

  • Period: 200 to 700

    Urnordisk

    Urnordisk var det første språket som kom til Norge. Dette skjedde i år 200. Ingen vet hvordan de snakket da, men det som er funnet ut. Er at de skrev med runer. Runer er som bokstaver bare mer et type symbol for en rune kan bety flere ting. Ut i fra hva jeg har sett på bilder og oversettelser av runer så se jeg at et symbol betyr en bokstav og et tall. Språket urnordisk var felles for hele Skandinavia. En liten artig fakta er at blåtann tegnet kommer fra runer.
  • Period: 500 to 700

    Synkopetiden

    Fra år 500 til 700 begynner det urnordiske å falle bort. Omkring år 600 viser språket i runeinnskriftene overgang til en nyere språkform fordi de gamle stammevokalene begynte å falle bort (synkopetiden).
  • Period: 700 to 1350

    Norrønt

    Norrønt ble snakket i alle nordiske land. Under det norrøne språket kom det latinske alfabetet. Vårt alfabet stammer fra det latinske alfabet. Under det latinske alfabet kom også kristendommen til Norge.
  • Period: 1350 to 1550

    Mellomnorsk

    Svartedauden kom rundt år 1350. Norge fikk det svært vanskelig da. Norge gikk inn i en union med Sverige og Danmark. Da de gikk inn i union ble språket svært påvirket av svensk og dansk. Tiden fra 1350 til 1550 kalles da mellomnorsktida. Denne tida kalles mellomnorsktida fordi Norge fikk inn mange begreper fra nabolandene våre.
  • Period: 1550 to

    Dansketida

    I 1550 tar Danmark over Norge, og Norge blir en del av Danmark. Dette kalles da for dansketiden. Skriftspråket går over til dansk, men bare personer med høy status snakker dansk. Resten av befolkningen har dansk som skriftspråk, men snakker forskjellige norske dialekter.
  • Period: to

    Grunnloven

    I 1814 kom Norges grunnlov og dansketida var over, men fortsatt hadde Norge dansk som skriftspråk.
  • Period: to

    Språkdebatten

    I 1830 ble det med språket en stor debatt. Noen ville beholde dansk i landet. Disse personene ble kalt for danomoner. Andre ville endre om på skriftspråket, gjøre det mer norsk. Disse ble kalt for patrioter. To av disse patriotene var Knud Knudsen og Ivar Åsen. Knud Knudsen var en lærer.
  • Period: to

    Ivar Åsen

    En annen patriot var Ivar Åsen. Han var en lærer og en dikter. Det han gjorde var å dra rundt i Norge å samle dialekter. Etter turen så satt han seg ned og begynte å kombinere dialektene som endte opp i skriftspråket nynorsk. Han gav ut mange ordbøker om skriftspråket og fikk mange tilhengere.
  • Period: to

    Knud Knudsen

    Knud Knudsens mål var å fornorske dansken sakte. Måten han gjorde det på var å fjerne mange stumme bokstaver og istedenfor innføre mange harde konsonanter. Han skrev mange bøker på både dansk og bokmål. Etter hvert fikk han støtte fra blant annet Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson, begge de to begynte å skrive bøker med Knut Knudsen sine regler. Dette ble til det vi i dag kaller riksmålet bokmål.
  • Period: to

    Likestilt

    I 1885 kom det fram at riksmålet bokmål og nynorsk skulle bli likestilt. Da var Norge et land med to skriftspråk., men de fleste skriver på bokmål.
  • Period: to

    Nynorsk for alle

    Ikke før lenge etter 1885 at i 1972 så skal alle lære seg både bokmål og nynorsk på skolen. Begge språkene er skriftspråk.
  • Period: to

    Kebabnorsk

    Kebabnorsken begynte å komme opp i østre del av Oslo i starten av 1990 årene. De som startet det var innvandrerungdommen i Oslo. Kebabnorsken er ikke et språk men en norsk type dialekt.