Norsk språkhistorie

  • 500

    Urnordisk

    Urnordisk
    Urnordisk er et nordisk spårk vi kjenner fra skriften med runer fra rundt 200-700 evt. Urnordisk er det eldste språket vi kjenner i Norge, Sverige og Danmark. De urnordiske ordene er nokså lange sammenlignet med moderne nordiske språk.
    Urnordisk har Kunnskaper som har vært stor vitenskapelig betydning. Dette språket har også kastet lys over historien til og utviklingen av andre germanske språk.
  • 700

    Norrønt

    Norrønt
    Norrønt ble funnet etter urnordisk i Norge i perioden 700-1350.Språket ble også brukt i andre land som da f.eks Island, Færøyene, Shetland og Orknøyene. Moderne norsk, islandsk og færøysk kommer fra norrønt. De fleste norrøne tekstene er skreven med det latinske alfabetet i brev og bøker fra middelalderen. Det kom også noen vokaler i norrønt som ikke fantes i urnordisk, som y, æ og ø. Dansk og svensk kommer også fra urnordisk. Den første likheten er at en del ord og uttrykk er ganske like.
  • 1346

    Svartedøden del 2

    Svartedøden del 2
    Sykdommen som svarte døden ga oss er
    fortsatt en farlig sykdom som kalles for byllpest. Når byllpest kommer seg i kroppen reiser bakteriene til lymfeknute som svulmer opp til mørke byller i armhulene og ubehandlet byllpest har sannsynligvis en dødelighet på over 50 prosent.
    Men i dag finnes det svært gode legemidler som får deg til å overleve.
  • 1346

    Svartedøden

    Svartedøden
    Pesten skal ha hatt sin opprinnelse i Asia. Pesten kom til Norge i 1348, men døde da raskt ut I 1350. Etter kom den tilbake og spredde seg til store deler av landet. Pest har levd svært lenge i middelalderen, befolkede i områder tok den livet av nærmere 50 prosent av innbyggerne. I verden regner man med at mellom 75–200 millioner mennesker døde som følge av pesten
  • 1350

    Mellomnorsk

    Mellomnorsk
    Mellomnorsk var en periode i norsk språkhistorie fra rundt 1350 til 1550. Det var en overgangsperiode mellom gammelnorsk og moderne norsk. Det var mange forskjellige måter å snakke norsk på, og språket endret seg mye.
  • 1380

    Unionen med Danmark

    Unionen med Danmark
    Danskene styrte Norge i over 400 år. På denne tiden opplevde Norge først nedgangstider, deretter stor befolkningsvekst og sosial og økonomisk utvikling.
    Norge gikk inn i union med Danmark i 1380 men i 1814 var det året unionen med Danmark oppløst. I 1536 ble det norske riksstyret opphevet som overført til Danmark. Norge var ikke lenger definert som noe annet enn et dansk landskap. Rundt år 1500 talte Norge 150 000 innbyggere.
  • 1536

    Moderene Norsk

    Moderene Norsk
    Moderne norsk er dagens versjon av språket som blir snakket i Norge. Det er delt inn i to hovedformer: bokmål og nynorsk. Bokmål er basert på dansk og brukes av de fleste nordmenn. Nynorsk er basert på dialekter og er mer vanlig på vestlandet. Moderne norsk har også blitt påvirket av andre språk, spesielt engelsk.
  • 1814 del 2

    1814 del 2
    I 1660 innførte Frede-rik 3 enevelde i Danmark-Norge. Etter dette lå i prinsippet all makt over Danmark-Norge hos den dansk-norske kongen i København.
    Det var virkelig et viktig øyeblikk i vår historie
  • 1814 (selvstendighet)

    1814 (selvstendighet)
    I 1814 skjedde det noe stort i Norge! Vi fikk vår egen grunnlov og ble en egen stat. Selv om vi ble en del av en union med Sverige, hadde vi fortsatt vår egen identitet og konge. Før 1814 hadde Norge vært knyttet sammen med Danmark siden 1380. Og konge fellesskapet mellom Norge og Danmark var det Olav den 4 som var dansk konge fra 1376 til han ble norsk konge i 1380. Olav den 4 var sønnen til Håkon den 6 av Norge og Sverige.
  • Språkdebatten del 2

    Språkdebatten del 2
    Spørsmålet var skal vi beholder dansk eller ikke?
    Mange ville beholde dansk. Det var det de var vant, språket og alle tekster hadde blitt skrevet på de siste 300 årene.
  • språkdebatten (riksmål og landsmål)

    språkdebatten (riksmål og landsmål)
    På 1830-tallet fikk vi en debatt om skriftspråket i Norge. Det var to personer som starta den debatten og det var Knudsen og Aasen. Debatten handlet om hvilken vei vi skulle gå med språket vårt.
    Enkelt sagt var det tre veier man diskuterte:
    • å fortsette å skrive dansk
    • å fornorske det danske skriftspråket gradvis
    • å skape et helt nytt skriftspråk basert på én norsk dialekt.
  • Etnolekter

    Etnolekter
    Etnolekter er et muntlig språk som er festa sammen til en etnisk gruppe som betyr en gruppe mennesker fra et bestemt folkeslag. Det utvikler seg og når grupper av mennesker bor på et sted der de må lære seg andre språk, for eksempel norsk. En etnolekt oppstår når språkbrukerne blander ord fra morsmålet sitt inn i andrespråket.
  • Multietnolekter

    Multietnolekter
    Multietnolekt er den språkvarianten som oppstår når talere med flere ulike språk og kulturbakgrunner. Multietnolekt oppstår av Ungdommer fra ulike land som utvikler her sitt eget språk, som noen voksne ikke forstår, og det språket kalles for kebab norsk. Kebab norsk er et språk som er blandet med arabisk,engelsk, kurdisk osv
  • Hva påvirker språket i dag?

    Hva påvirker språket i dag?
    Språket i dag påvirkes av mange faktorer, som teknologi, globalisering og kulturell utveksling. Disse faktorene bidrar til nye ord og uttrykk, endringer i grammatikk og påvirkning fra andre språk.
  • Hvordan har dialekter utvikla seg siden språkdebatten

    Hvordan har dialekter utvikla seg siden språkdebatten
    Dialekter har utviklet seg på ulike måter siden språkdebatten. På grunn av økt mobilitet og kommunikasjon har noen dialekter blitt påvirket av andre dialekter og språk. Samtidig har bevaring av dialekter også vært viktig for å opprettholde kulturell identitet.
    tenke på er hvordan teknologi har påvirket språkutviklingen. For eksempel har sosiale medier og tekstmeldinger ført til nye former for kommunikasjon og språklige forkortelser.
  • Kilder

    Kilder
    Kildene jeg har brukt er fra-
    store norske leksikon
    - Norrønt, Urnordisk, mellomnorsk,moderne norsk'
    --Unionen med Danmark
    -Svartedøden Skoleavis og kublakan
    - Språkdebatten Eidsvoll 1814
    - 1814 Språkrådet
    -Etnolekter sprakside
    -Multietnolekter