KLM tidslinje

  • 800 BCE

    Antikken (klassisk)

    Antikken (klassisk)
    Bystaten består af en by samt tilhørende landområde. Krigen er fælles og har til formål at styrke ammenholdet. Guderne beskyttede borgerne. Magt er ikke guddommeligt eje.
  • Period: 427 BCE to 347 BCE

    Platon

    Platons syn på staten var filosofferne som havde indsigt, vogterne der havde til opgave at beskytte indre samt ydre fare mod samt mådehold. De næringsdrivende som skulle fremskatte livsfornødenheder. Platons syn på dannelse var "Gymnisk dannelse" --> "Musisk dannelse" hvilket gav en sund sjæl samt legeme.
  • Period: 384 BCE to 322 BCE

    Aristoteles

    Aristoteles's syn på demokratiet var at det var dårligt da de fattige kom til magten. Det moderate monarki blev en mellemting mellem oligarki samt demokrati, han mente at magten skulle ligge hos middelklassen således styret ikke faldt ud til egeninteresser. Mennesket er et politisk væsen hvilket kaldes "Zoon politikon".
  • Period: 384 BCE to 322 BCE

    Aristoteles: Dydsetik

    Etik omhandler det gode. hvordan man opnår et godt liv. Aristoteles mente at mennesket er et sjæleligt legeme med besiddelse af fornuft. Det gode menneskelig praktisere fornuften. Fornuften inddeles efter 1. Fronesis samt det praktiske fornuft 2. Visdom. Den teoretiske fornuft er når det uforanderlige erkendes. Eudaimonia: Formålet er lykke. Handling er grundlag for læring. Fornuften er den rigtige handling: "Den gyldne middelvej". Dyderne: visdom, mod, mådehold, retfærdighed, fromhed
  • 330 BCE

    Antikken (klassisk slutning)

    Antikken (klassisk slutning)
    Polis: Forsamlingen, hvor der vælges, trækkes lod afstemmes som folk, råd og udvalg. Man havde det direkte styre hvilket fandt sted i "Agora". Idealerne var Frihed, lighed samt respekt for loven, ytringsfrihed, retsbeskyttelse, politisk frihed.
  • 300 BCE

    Septiginta

    Septiginta
    Den tidelige kristendom. Græsk oversættelse af Tanakh. som indeholder de tidlige kristne deuterokanoniske skrifter.
  • Period: 200 BCE to 300

    Det gamle testamente

    Det hebraiske gamle testamente i begyndelsen af hellenistiske-romerske periode. Det Gamle Testamente
    https://www.bibelselskabet.dk/om-bibelen-menu-indhold/det-gamle-testamente
    (Set d. 18/4-2022)
  • 1 CE

    Kristi fødsel År 0

    Kristi fødsel År 0
    Jeg var nød til at skrive 1, da den ellers ikke vil godtage det.
  • Period: 10 to 67

    Paulus

    Apostel, og var rigtigt jøde. Dog lader han sig kristne efter Jesus taler til ham ved Damaskus (Apost. gren. kap. 9,2). Han missionerede blandt hedningene og fortegog fire missionsrejser. Jan har desuden lagt navne til 13 breve i det nye testamente.
  • Period: 33 to 100

    Urkirken

  • Period: 100 to 100

    Det Nye Testamente

    Skrevet på græsk, indeholder beskrivelse af Jesus af Nazaret samt troen på ham som Guds søn. Inddeles i de fire hovedgrupper: Evangelier, Apostlenes Gerninger, Breve og Johannes’ Åbenbaring. Det Nye Testamente:
    https://www.bibelselskabet.dk/om-bibelen-menu-indhold/det-nye-testamente
    (Set d. 18/4-2022)
  • Period: 100 to 400

    Oldkirken

  • 313

    Konstantin den Store

    Konstantin den Store
    Tillader krd. af Romerriget
  • Period: 354 to 430

    Augustin

    Spørgsmålet om det onde findes, og om hvordan Augustin selv blev kristen udgives som biografi. Citait: "Mennesket har i sin frihed syndet ved at tro at det uden Gud kan gøre det gode." Augustin:
    https://www.kristendom.dk/troens-hovedpersoner/aurelius-augustin-354-430
    (Set d. 18/4-2022)
  • 394

    Kristendommen bliver en statsreligion i Romerriget

    Kristendommen bliver en statsreligion i Romerriget
  • Period: 400 to 1400

    Pavekirken

    Middelalderen, praktisere den katolske tro.
  • Period: 570 to 632

    Muhammed

    Blev født i Mekka og voksede op ved sin fars bror Abu Talib i Kuraish stammen. Her giftede han sig med den rige enke Khadija hvor efter han mediterede i en hule i bjerget Hira. Han kaldes til profet i 610 og får den første åbenbaring af ærkeenglen Gabriel. Derefter modtages han i Mekka (senere Medina) gennem Gabriel. Koranen beretter desuden om disse åbenbaringer.
  • Period: 609 to 632

    Koranen

    Koranen er åbenbares i burdstykker til Muhammed via ærkeenglen Gabriel. Den bygger på Guds åbenbarende ord. Den er desuden inddelt i 114 suraer. Sproget er arabisk og skal anvendes som oplæsning hvilket forstås via ordet "Koranen". Denne kan ikke oversættes. Beskrivelse af Koranen:
    https://www.religion.dk/islam/hvordan-blev-koranen-til
    (Set d. 18/4-2022)
  • 622

    Muhammed i Medina

    Muhammed i Medina
    Muhammed udvandre til Yatrib og senere Medina. 622 e. v. t. er regnet som år 0 i islamisk tidstegning. Han får en stor magt i Medina hvor byen fungere som Umma (Gudsstat). Her er han profet og henter svar samt råd fra Gud.
  • 632

    Muhammed indtager Mekka

    Muhammed indtager Mekka
    I Mekka udråber Muhammed byen som helligt område. Desuden Kaba'en som et helligt sted. Muhammed dør i 632
  • 632

    Muhammed dør

    Muhammed dør
    Muhammed dør i 632 i det hellige område Mekka.
  • 668

    Sunitter

    Sunitter
    Ca. 90% af muslimer er Sunnitter, hvilket vil sige ortodokse muslimer. Praksisere Koranen, Hadith, Sharia og acceptere de fire retledende kalifater. Sunitterne har primært flertal i Saudi-Arabien, Egypten, Tyrkiet samt Pakistan
  • 668

    Shiitter

    Shiitter
    Anderkender ikke de første tre kalifater. For dem er den første imam Ali, da han var i slægt med Muhammed. De har derfor deres egen traditionssamling om Ali. Det er en statsreligion i Iran samt Irak, Aserbjadjan og Bhrain.
  • Period: 700 to 900

    Danmark bliver kristent

    Willbrord (658-739), Ansgar (801-865)
    Dokumentar: 1000 års tro: Danernes store religionsskifte: https://www.dr.dk/drtv/episode/1000-aars-tro_-danernes-store-religionsskifte_103541
  • Period: 886 to 915

    Haditherne

    Beskrivelse af traditioner der er bundet samt omhandler Muhammeds liv og handliger. Denne er mundtligt overleveret.
  • Period: 911 to 986

    Harald Blåtand

    Harald Blåtand gjorde Danerne kristne, hvilket står skrevet på Jellingestene som blandt andet i dag kan ses i danske pas. Harald Blåtand:
    https://natmus.dk/historisk-viden/danmark/oldtid-indtil-aar-1050/vikingetiden-800-1050/tro-og-magi-doed-og-ritual/kristendommen-kom-til-danmark/
    (Set d. 18/4-2022)
    Dokumentar: 1000 års tro: Danernes store religionsskifte: https://www.dr.dk/drtv/episode/1000-aars-tro_-danernes-store-religionsskifte_103541
  • 965

    Jellingestenen

    Jellingestenen
    Introduceres af Harald Blåtand
    Dokumentar: 1000 års tro: Danernes store religionsskifte: https://www.dr.dk/drtv/episode/1000-aars-tro_-danernes-store-religionsskifte_103541
  • Period: 1400 to

    Renæssancen

    Renæssance/Genfødsel. Tidsperioden er kendetegnet ved man ønsker at søge tilbage til kilderne. Her opstår tankerne om den demokratiske styreform, hvilket afprøves i italienske bystater af aristokrater. Her opstår tanken om mennesket som individ, Fyrsten udfaser præstegerningen som autoritet.
    Video kilde: Historien om Danmark: https://www.dr.dk/drtv/se/historien-om-danmark_-reformation-og-renaessance_145570
  • Period: 1483 to 1546

    Martin Luther

    Skelnede mellem "De gejstlige" og "Det verdslige" Gud reagere via den værtslige verden. Han regere ved det gejstlige, det hvor man lytter til guds ord. Det indre, fromhed, høre guds ord. Verdslige, det ydre, som høre samfundet og staten til. Luther mener regimenterne skal være skarpt adskilt. Var ikke demokrat. Luther ser mennesket som både retfærdig og synder. Formålet med toregimentelæren er at holde synden nede. Derfor er det nødt til at høre Guds ord og læse i biblen.
  • 1517

    Reformationen i Tyskland

    Reformationen i Tyskland
    Protestantismen
    Video kilde: Historien om Danmark: https://www.dr.dk/drtv/se/historien-om-danmark_-reformation-og-renaessance_145570
    Kilden beskriver også reformationen i Tyskland.
  • 1536

    Reformationen i Danmark

    Reformationen i Danmark
    I Danmark var man katholske inden reformationen. Kirken var meget rig, men ved overgangen til reformationen skulle kirken overdragle alt de ejede til staten ex landområder. Kongen bliver cæsaropapisme det giver mere magt til kongen og det værtslige. Der er tale om en sekularisering på det institutionelle plan. Protestantisme følger spørgsmålet om velfærdsstaten er affødt heraf.
    Kilde:Historien om Danmark: https://www.dr.dk/drtv/se/historien-om-danmark_-reformation-og-renaessance_145570
  • Period: to

    John Locke

    Tanker om styreform, rettigheder mennesket har som individ. Forstod ikke hvorfor man ikke måtte eje sin egen bolig. Hvert menneskes ret at ytre sig. Rettigheds- og individ mand. Man kalder ham liberalismens fader. Gik ind for det repræsentative demokrati. Gik ind for en “samfundspagt”- som han selv har skrevet. Taler om en to-deling af magten (den lovgivende magt og den dømmende). Hvis man er utilfreds med et styre skal man kunne omstyrte det gennem demokratiet.
  • Period: to

    Montesquieu

    "Lovens ånd 1748" Tredeling af magten. Den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt.
  • Period: to

    Oplysningstiden

    Tænkere som John Locke, Montesquieu samt Rousseau er med til at omsætte demokrati i praksis. Dette ses blandt andet i Den Amerikanske Uafhængighedserklæring, Erklæringen om Menneskets og Borgerens Rettighed (Frankrig). Sammenfattes de tre vægter de friheden over dem alle. Det er statens opgave at beskytte friheden Lock, men at menneskets frihed er i fællesskabet mente Rousseau.
    Video kilde: https://www.dr.dk/drtv/se/historien-om-danmark_-enevaelde-og-oplysningstid_145571
  • Period: to

    Rousseau

    Direkte demokrati. Man ser små bystater. Går ind for at almenviljen skal herske hvilket havde til formål at fremme lykke samt frihed. Skriver “Samfundspagten” i 1762, går ind for et direkte demokrati. Med små bystater, almenviljen skulle herske og målet var lykke samt frihed. Folket hos Rousseau var + klub-35 blandt de voksne mænd.
  • Period: to

    Kant: Pligtetik

    Tanken samt motivation ift. handling er det styrende. Den positive vilje er det bedste i verden, moralen er fornuft, fornuft er apriori rettet det kategoriske imperativ. Dvs. man skal handle via viljens som er gældende juridiske love. Kategoriske imperativ:
    Handl, at din viljes grundsætning til enhver tid skal gælde som princip for almen lovgivning, det gælder altid. Handl så menneskeheden i egen person ikke er behandlet som middel, men altid som tillige mål.
  • Period: to

    Immanuel Kant

    Filosofiske teorier ift. den personlige myndighed. Baggrunden for at træffe selvstædige beslutninger, en process relateret udgangen af myndigheden. Dvs. problemstilling om det pædagogiske paradoks har eleven frihed for ydre påvirkning? Desuden anvendes Kant i Rettighedstankegangen, i oplysningstiden når der samtales om folkeskolens dannelse af eleverne til verdensborgeren.
  • Lovens Ånd

    Lovens Ånd
    Montesquieu: Hovedværk, der havde til formål at reflektere over love, væsen samt opståen i stats- og samfundsdannelse. I værket introduceres retsprincipper om magtens tredeling hvilket også kan findes i Danmarks grundlov i dag. Beskrivelse af "Lovens Ånd"
    https://gad.dk/Om%20lovenes%20ånd
    (Set d. 18/4-2022)
  • Period: to

    Jeremy Bentham: Handlingsutilitarisme

    Dvs. han mente at handlinger besidder en konsekvens - hvor mennesket skal overveje det afgørende aspekt i handlingen. Handlinger er med til at fremme lykke samt det onde hvilket fremmer smertens ulykke. Formålet er lykke for størst antal mennesker. Skelner fra Mill da han praktisere øjeblikkelig lykke samt lyst, hvor Mill tænker langsigtet.
  • Samfundspagten

    Samfundspagten
    Rousseau: "Den sociale kontrakt" aftale mellem samfundets medlemmer. Medlemmerne skulle underkaste sig det fælles regel- samt normsæt. Rettet lykke samt frihed. Forklaring af "social kontrakt":
    https://da.wikipedia.org/wiki/Social_kontrakt
    (set d. 18/4.2022)
  • Den Amerikanske Uafhængighedserklæring

    Den Amerikanske Uafhængighedserklæring
  • Period: to

    Nikolai Frederik Sverin Grundtvig

    Livsoplysning i folkeskolen er at mennesket skulle vækkes til menneskelivet. Mente at åndsfrihed i ånden i folkeånden hvilket er den livskraft der gør at mennesket er bundet til helheden. Dvs. det vigtigste i livet er samhørigheden i familien, slægten, folket og historien. Skolens formål er livsoplysning, og bør være uden eksamener og karakterer. Det skyldes at skolen skal have mennesket i helheden for øje. De centrale fag er historie og dansk. Hverdagen er et forpligtende fællesskab.
  • Erklæringen om Menneskets og Borgerens Rettigheder, Frankrig

    Erklæringen om Menneskets og Borgerens Rettigheder, Frankrig
    Frankrig, erklæringen om demokratiets tilblivelse.
  • Period: to

    John Stuart Mill: Regelutilitarismen

    Mill var konsekvensetiker. Dvs. han mente at handlinger besidder en konsekvens - hvor mennesket skal overveje det afgørende aspekt i handlingen. Handlinger er med til at fremme lykke samt det onde hvilket fremmer smertens ulykke. Formålet er lykke for størst antal mennesker. Skelener fra Bentham ved forskel på lykke samt tilfredshed. Mener man bør overveje konsekvensen på sigt.
  • Period: to

    Søren Kierkegaard

    Stod bag tankerne om den filosofiske almene dannelse af eleverne i folkeskolen samt livsmuligheder.
  • Første folkeskolelov

    Første folkeskolelov
  • Period: to

    Røddinge Højskole

    Den første højskole i Grundtvigs ånd.
  • Danmark får en folkekirke

    Danmark får en folkekirke
    Grunder Grundloven får Danmark en folkekirke.
  • Grundloven

    Grundloven
    Grundloven indskrænker monarkiet og demokratiet fremmes. Fra 1953 indføres et-kammer parlament. Parlementarismen ses ved systemskiftet i 1901, men indskrives først i 1953. Det betyder at folket alene bestemmer hvem der er i Folketinget. Kongehuset har ikke religionsfrihed eller stemmeret. Tredeling af magten: Udøvende (regeringen) lovgivende (folketinget) dømmende (domstolen). Historien om Danmark: https://www.dr.dk/drtv/se/historien-om-danmark_-grundloven-folket-og-magten_145572
  • Period: to

    Alf Ross

    Dansk jurist og retsfilosof. Til virkelighed i valget, folkestyre, hvor folket udøver kontrol. Folketingsmedlemmerne stilles til ansvar for “stemme”. Man skal som borgere afgive sin stemme, hvor politikerne skal tage beslutningerne. Vi skal som borgere vælge dem som er klogere til at træffe beslutningerne. Direkte demokrati + diktatur = demokrati.
  • Alf Ross/ Hal Koch ligheder/forskelle

    Alf Ross/ Hal Koch ligheder/forskelle
    Ross: Folket behøver ledere, love og regler gælder, legalistisk tilgang, ser demokrati som mindretallet, ledere der skal løse problemerne. Koch: samtale til rette, bygger på tillid, hensynet til mindretallet, hvis man slås om alt får man ikke taget hensyn til mindretallet. Ser det som en livsstil. Ligheder: Demokrati er godt mennesket sammen kan opnå gode resultater. Ytringsfrihed skal være til for at tilkendegive meninger. Kræver at folk er opdraget og uddannet til demokrati.
  • Period: to

    Hal Koch

    Dansk teolog og kirkehistoriker. Samtale/deltagelses demokrati.
    Mennesker finde rimelig løsning hvor alle bliver hørt, hensigten at tage ved lære og være lyttende for at kunne skabe sammenhæng i samfundet. Man prøver sine synspunkter mod hinanden.Demokratiet falder til jorden hvis det er et flertallet/ debatten ikke er dynamisk.Man kan slås sig til retten. Man kan tale sig frem til samtalen, dialogen og dens gensidige demonstration og væsen.
  • Period: to

    Løgstrup

    Retter sig mod mødet med det andet individ hvilket er grundlaget i etikken. Dvs. interdependens etik. Han mener de spontane livsstyringer er barmhjertighed, tillid, medlidenhed og åbenhed. Han tilbringer etikken at livsstyringer ikke kommer af sig selv og man bør bruge vilje samt magt ift. andres bedste - dvs. "Den gyldne regel".
  • Kvinderne får stemmeret

    Kvinderne får stemmeret
    Retten til valgbarhed sant stemmeret. I 1915 sker Grundlovsændringen og kvinderne får stemmeret til folke- og landstingsvalg.
    Video kilde: https://www.dr.dk/drtv/se/historien-om-danmark_-det-svaere-demokrati_145573
    Kilden beskriver hvordan kvinderne fik stemmeret. Desuden det politiske udspil ift. valgbarhed osv.
  • Period: to

    Wolfgang Klafki

    Arbejde med at fremme handlekompetencen samt den kategoriske dannelse. Problemstillingen ift. medbestemmelse om alle elever er ligestillet i folkeskolen.
  • Period: to

    MacIntyre & Taylor: Moderne dydsetik

    Retter sig ikke mod universel etik og metafysiske principper. Formålet er at praktisere det gode liv samt være et godt menneske. De mente at mennesket har tilegnet bestemt moral samt opdragelse gennem den årlange kulturelle påvirkning. Etik omhandler fællesskabets værdier som man videreformidler. Dyderne er fællesskabsorienteret via MacIntyres Retfærdighed, ærlighed samt mod.
  • Period: to

    Jürgen Habermas

    Tysk filosof samt sociolog indenfor den kristne teori. Praktisere nærhedsetik og diskursetik: Tvangen til argumentet beste fornuft. Fornuften er dynamisk eje, hvor han kritisere forståelighed, sandhed samt troværdighed.
  • Period: to

    Holocaust herunder Auschwitz

    Beskrivelse af Holocaust
    https://faktalink.dk/titelliste/holo
    (Set d. 18/4-2022) Dokumentar fortællinger fra Auschwitz samt Holocaust: https://www.dr.dk/drtv/serie/skaebnefortaellinger-fra-auschwitz_176031
  • Ny formålsparagraf

    Ny formålsparagraf
  • Period: to

    Anden Verdenskrig

  • Svens Brinkmann

    Svens Brinkmann
    Professor i almenpsykologi og kvalitative metoder.
    7-trinsguide:
    Hold op med at mærke efter i dig selv
    Fokuser på det negative i dit liv
    Tag nej-hatten på
    Undertryk dine følelser
    Fyr din coach
    Læs en roman - ikke en selvhjælpsbog eller en biografi
    Dvæl ved fortiden
    Livets hastighed omstillingspararte. Vi forholder os til konstante forandringer. "Fødder-princippet" Samfundsrelateret skal vi hele tiden kunne mere, være konkurrencedygtige - hvor er indholdet i det store billede?
  • UNICEF

    UNICEF
    Unicef oprettes af de Forenede Nationer efter 2. Verdenskrig. Organisationen oprettes efter mange børn sultede og led efter fem års krig. UNICEF havde ansvaret for at hjælpe disse. Siden har organisationen arbejdet med nødhjælp, katastrofehjælp samt udviklingshjælp i verden. Link til UNICEF hjemmeside
    https://www.unicef.dk/
    (Set d.18/4-2022)
  • Ove Kaj Pedersen

    Ove Kaj Pedersen
    Politolog og professor. Analytiker om konkurrencestaten.
  • Et-kammer parlement

    Et-kammer parlement
    Fra 1953 indføres et-kammer parlament. Parlementarismen ses ved systemskiftet i 1901, men indskrives først i 1953. Det betyder at folket alene bestemmer hvem der er i Folketinget. Dvs. regeringen eller ministre ikke må have flertal mod sig.
  • Period: to

    HIZB UT-TAHRIR - et politisk parti

    Internationalt islamisk og politisk parti der ønsker at forene alle muslimske nationer i en islamisk stat.
    Mener at religion og politik høre sammen, arbejder for et kalifat, den værtslige og åndelige er den samme. Sharia, gøres ud fra Suraen. Ønsker at forene det muslimske folk. Særligt stort i england, svært at sige antallet af tilhængere, menes at være lavt. Imod demokrati, Kommet med forskellige udtalelser, hvorfor mange ønsker at sløjfe bevægelsen.
  • Period: to

    K. Helveg Petersen

    1961, 1975, 1993: K. Helveg Petersen, internationelse eller ande kulturer fremmes demokratisk. I 1993 får folkeskolen til opgave at gøre eleverne fortrolige med dansk kultur samt fremme forståelsen af menuets samspil med naturen
  • Period: to

    Sherin Khankhan

    Polymik, gik ind for sharia lovgivningen, alt skal tolkes i den nutididige kontekst. Det er sekulært, beskrivelse af foreningen, bør holdes adskilt. Sharia: at gøre islam, hvor man kommer hen til frelsen. Iman, forfatter og debbatør.
  • Den moderne formulering

    Den moderne formulering
    "Folkeskolens opgave er i samarbejde med forældrene at give eleverne mulighed for at tilegne sig kundskaber, færdigheder, arbejdsmetoder og udtryksformer, som medvirker til den enkelte elevs alsidige udvikling..."
  • Børns Vilkår

    Børns Vilkår
    Børns Vilkår stiftes. En social humanitær interesseorganisation der arbejder for at fremme børns og unges vikar, opvækst samt udviklingsmuligheder i Danmark. Beskrivelse af Børns Vilkår
    https://bornsvilkar.dk
    (Set d. 18/4-2022)
  • Berlinsmuren falder

    Berlinsmuren falder
  • Peter Kemp

    Peter Kemp
    Dannelsen til verdnesborgeren. Tekst med oplysning om skolens rolle i dannelsen til verdensborgeren. Samt refleksioner over folkeskolens betydning i et globaliseret samfund:
    "Idealet for dannelse og uddannelse skal ikke blot gælde i hjemmet og staten, men være det der et bedst for verden og menneskeheden, og således kan det kun bestå i at gøre barnet og eleven til verdensborger".
  • Folkeskolensformålsparagraf

    Folkeskolensformålsparagraf
    Dannelsesopgaven ift. Verensborgerskab: Mangfoldighed af kulturelbaggrund, majoriseret/minoritet, internationale berøringsflader. Martha Nussbaum: opdragelse til at eleven kan sætte sig i andres sted. Klafki: international problembevidsthed. Skolen har til formål at danne eleverne til medansvar for global udvikling miljø, politisk, kulturelt, økonomisk.
  • Period: to

    FN's Verdensmål

    De 17 Verdensmål skal være opfyldt i skolen inden 2030. Dvs. fx hele verden i skole.