Demokratisering

  • Grunnloven

    Norge gikk fra å være i en streng union med Danmark til å få sitt første smakbit på uavhengighet. Grunnloven ble formet og folkesuverenitetsprinsippet med tro på at folket skulle styre og bestemme over seg selv vant. Folkesuverenitetsprinsippet ble styrket ytterligere da stortinget skulle få bestemme over regjeringen/kongen i større grad. "All makt skal være i denne sal".
  • Period: to

    Demokratiseringen av Norge

  • Thranebevegelsen

    Marcus Thrane var en arbeidsleder for de lavere klassene i Norge og representerte de i stor grad. Marcus Thrane ville ha stemmerett for alle norske menn. Bevegelsen ble til slutt nedkjempet, men bevegelsen ble sett på som en forløper for klassekampen i industrisamfunnet.
  • Hamskiftet

    Hamskiftet i jordbruket i 1860-årene ble bøndene mer politiske aktive. Det ble stiftet en forening kalt "Bondevennforeningen" hvor de reiste krav om mer kontroll over regjeringen. Viktig person i kontekst med dette er Søren Jaabæk. Dette er viktig fordi da ble bøndene representert i det politiske systemet i større grad.
  • Parlamentarismen

    Parlamentarismen kom da kongen og stortinget var på kollisjonskurs i 1884. Parlamentarisme er et politisk system som går ut på at en regjering ikke kan styre uten å ha et flertall i nasjonalforsamlingen bak seg. Johan Sverdrup var en av hovedårsakene til at parlamentarismen ble innført.
  • Første politske parti i Norge

    Partiene Høyre og Venstre ble offisielt stiftet 1884. Spekteret høyre og venstre var at de til venstre var i mot kongen og de til høyre var for kongen. Arbeiderpartiet kom i 1887 og representerte arbeiderklassen.
  • Stemmerett for menn

    i 1898 ble det bestemt at alle menn fra 25 år og oppover skulle få lov til å stemme.
  • Unionoppløsning

    1905 ble det offisielt erklært slutten mellom Norge og Sverige. Det blir tatt en folkeavstemning hvor 368392 stemmer ja for oppløsning og 184 stemmer nei for unionsoppløsningen og det blir et stort nasjonalt begeistringsrus. Konsulat-saken, Norge har ikke utenrikspolitikk, kun Sverige som har styrt det for oss. Karlstadforhandlingene var forhandlinger mellom Norge og Sverige hvor konflikten var at Norge hadde allerede vedtatt unionsoppløsning mens Sverige ikke anerkjente/godtok dette.
  • Stemmerett for kvinner

    I 1913 ble det allmenn stemmerett for kvinner fra 25 år og oppover.