Verenigde Staten 1945-2001

  • Period: to

    Uitgelicht persoon: Ronald Wilson Reagan

    Ronald Reagan wordt historisch gezien als de president die "de koude oorlog gewonnen heeft" voor de Amerikanen. Hij staat bekend om zijn felle houding tegenover het communisme, zijn confrontatieretoriek en zijn hoge uitgaven aan defensie. Als voorbeelden kan gekeken worden naar zijn speech aan de Brandenburger Tor ("Tear down this wall!") en het zogenaamde 'Star Wars' initiatief: een excentriek project waarin satellieten ontwikkeld werden die raketten vanuit de ruimte onschadelijk zouden maken.
  • Period: to

    Uitgelicht persoon: John Fitzgerald Kennedy

    John F. Kennedy was een Amerikaans politicus van de democratische partij. Hij functioneerde als president van de VS in de periode 1961-1963, slechts een termijn van twee jaar. In deze twee jaar heeft Kennedy een grote rol gespeeld in de conflicten rondom de koude oorlog, met als hoogtepunt de Cubacrisis (1962). Met behulp van zijn charisma en diplomatieke kunst voorkwam Kennedy een nucleaire oorlog met de Sovjet-Unie. Een jaar later zou Kennedy vermoord worden, vermodelijk door Lee Harvey Oswald
  • Period: to

    Uitgelicht persoon: Neil Alden Armstrong

    Neil Armstrong is een Amerikaanse gevechtspiloot, hoogleraar en astronaut. Hij startte zijn loopbaan bij de marine en stroomde uiteindelijk door naar de ruimtedienst NASA. Armstrong nam deel aan verschillende missies, waaronder het koppelen van twee vaartuigen in de ruimte. Zijn grootste en meest bekende missie is Apollo 11, ofwel de maanlanding. Armstrong werd in 1969 de eerste man op de maan, en sprak hierbij deze woorden: "That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind."
  • Voltooiing van het Manhattan-project

    Voltooiing van het Manhattan-project
    Het Manhattan-project was een geheime operatie in de periode 1942-1946 waarin de Verenigde Staten experimenteerde met het ontwikkelen van nucleaire wapens. De atoombommen die in 1945 hardhandig een eind maakte aan de Pacifische oorlog waren product van dit project.
  • Uitbreken Korea-oorlog

    Uitbreken Korea-oorlog
    Na de overgave van Japan in 1945 werd Korea verdeeld in een noordelijk en zuidelijk deel, respectievelijk onder controle van de communistische Sovjet-Unie en de kapitalistische VS. Dit creëerde spanningen tussen de twee gebieden, en in 1950 kwamen deze spanningen te overlopen: Noord Korea viel het zuiden aan. De VS en een groot aantal lidstaten van de Verenigde Naties stuurden soldaten naar Zuid Korea om de invasie tegen te houden.
  • Uitbreken Vietnam-oorlog

    Uitbreken Vietnam-oorlog
    Vergelijkbaar aan Korea vond er in Vietnam ook een gewapend conflict plaats, als resultaat van opgelopen spanningen tussen een communistisch noordelijk en kapitalistisch zuidelijk deel. Waar de Vietnamoorlog echter in verschilt, is hoe goed deze vastgelegd is door de media. Gedurende de jaren '60 ontstonden er hevige protesten in de VS, als reactie op de grimmige activiteiten van Amerikaanse militairen in Azië
  • De Cubaanse raketcrisis

    De Cubaanse raketcrisis
    In de loop van oktober 1962 hield de wereld gezamenlijk zijn adem in. de VS had een blokkade rondom het eiland Cuba gevormd. Cuba zou silo's voor kernwapens op haar grondgebied hebben staan, geplaatst door de Sovjet-Unie. Schepen van de Sovjets naderden de Amerikaanse blokkade om deze te doorbreken, en een nucleaire oorlog leek van start te gaan. Op het laatste moment zagen Kennedy en Chroesjtsjov hiervan af. Om dergelijke scenario's te voorkomen werd er een hotline tussen de VS en SU geopend.
  • Moord op President Kennedy

    Moord op President Kennedy
    Op een vrijdagochtend hield de Amerikaanse president Kennedy een rijtoer door het de stad Dallas, Texas. De reis was deel van een tour om Kennedy's populariteit op te bouwen, met oog op de aankomende verkiezingen van 1964. om 12:30 werd de limousine van Kennedy belaagd door een schutter; Kennedy zelf werd geraakt in zijn hoofd en overleed. De vermoedelijke dader, Lee Harvey Oswald, zou twee dagen later zelf ook neergeschoten worden. De motieven van Oswald zijn onduidelijk.
  • Invoering van de Civil Rights Act

    Invoering van de Civil Rights Act
    De Civil Rights Act was een in 1964 doorgevoerde wet die als mijlpaal gezien wordt in de wetgeving van de VS. Deze wet werd voor zijn moord al voorgesteld door Kennedy, en zou uiteindelijk onder President Lyndon B. Johnson doorgevoerd worden. In de wet worden de belangrijkste vormen van discriminatie tegenover zwarte en/of vrouwelijke Amerikanen verboden. Hierbij wordt de rassensegregatie inbegrepen
  • De maanlanding

    De maanlanding
    De ruimterace tussen Amerika en de Sovjet-Unie was al sinds 1955 gaande. De Sovjets scoorden in 1961 het eerste punt; astronaut Joeri Gagarin werd de eerste man in de ruimte. Amerika liet zichzelf niet zomaar verslaan, en begon te experimenteren met een stap verder dan alleen de ruimte. In 1969 waagden zij het erop; met de Apollo 11 missie kregen de Amerikanen als eerste een shuttle op de maan. Neil Armstrong kreeg de eer. De foto's die van hem gemaakt zijn door Buzz Aldrin zijn wereldberoemd.
  • Watergate

    Watergate
    Watergate is de naam voor een politiek schandaal in de Amerikaanse jaren '70, met als gevolg het aftreden van president Richard Nixon. Nixon zou tijdens de verkiezingen van 1972 te maken hebben gehad met een inbraak op het hoofdkantoor van zijn democratische tegenhangers. Er zou afluisterapparatuur aangelegd zijn, wat bijgedragen heeft aan het verloop van het verkiezingsproces. Aanvankelijk probeerde Nixon de ophef en geruchten af te dempen. Dit lukte niet, dus besloot hij af te treden.
  • "Tear down this wall!"

    "Tear down this wall!"
    In 1987 gaf president Ronald Reagan een speech aan de Brandenburger Tor in Berlijn, nabij de Berlijnse muur. In zijn speech daagde Reagan de secretaris-generaal Michail Gorbatsjov uit tot het afbreken van de Berlijnse muur. Dit werd gedaan als reactie op de glasnost-perestrojka politiek van Gorbatsjov, waarin de Soviet-leider pleitte naar transparantie en herstructurering in de Soviet-Unie. Met deze speech werd het verlangen naar een herenigd Duitsland alsmaar versterkt.
  • Uitbreken Golfoorlog

    Uitbreken Golfoorlog
    In 1990 viel Irak buurland Koeweit binnen, met als doel annexatie. Eigendom over oliebronnen in stond hierin centraal. Irak werd in het verleden gesteund door de Sovjets, maar deze steun was tegen de tijd van de oorlog al weggevallen. Koeweit kreeg echter nog wel steun van de VN, onder leiding van Amerika. In een korte oorlog werd Irak van Koeweit verdreven. De golfoorlog is het eerste gewapende conflict dat live uitgezonden werd door de media, en draagt hierdoor de bijnaam 'the video game war'.