Project ter voorbereiding examen Joep

  • Onrust in Europa

    Onrust in Europa
    Er was veel onrust in Europa en Nederland. Er braken overal rellen en opstanden uit, omdat de mensen een einde wilden maken aan de vrijheid van de liberalen. Ook in Amsterdam en Den Haag braken rellen uit tegen de slechte economische omstandigheden, maar in Nederland bleef het rustig.
  • Grondwet van Thorbecke

    Grondwet van Thorbecke
    Door de opdracht van Koning Willem II moest Johan Thorbecke de grondwet van 1815 herschrijven. In de grondwet stond dat de ministers vanaf toen verantwoordelijk waren voor de wetgeving van Nederland het parlement moest hun dan controleren of de weten goed waren. De koning was staatshoofd, maar hij deed niet mee in de politiek, waardoor hij ook onschendbaar werd en dus niks kon beslissen.
  • Revoluties in verschillende Europese landen

    Revoluties in verschillende Europese landen
    Er braken na Nederland ook in andere landen revoluties uit, bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk. In 1848 braken er dus ook in Nederland rellen uit waardoor er een revolutie kwam. Koning Willem II vond dit niet fijn dat zoveel mensen boos op hem zijn, daarom vroeg hij Johan Thorbecke om de grondwet te herschrijven.
  • Luxemburgse kwestie

    Luxemburgse kwestie
    Frankrijk wilden in 1867 Luxemburg kopen van Nederland. Koning Willem III vond dat wel goed en heeft zijn zoon erheen gestuurd om de deal af te handelen. Duitsland kwam daar achter en vond dat geen goed idee, omdat ze dat zagen als bedreiging en daarom wilde Duitsland de oorlog verklaren, maar Nederland wilde dat niet dus werd het uiteindelijk opgelost dat Luxemburg gewoon bij Nederland bleef.
  • Period: to

    Hendrikus Colijn

    Hendrikus Colijn was een energieke Nederlandse politicus, militair en zakenman. Hij is bekend als minister-president tijdens de crisisjaren in 1930. Hij staat ook bekend om dat hij vaak zei tegen mensen: ‘Gaat u maar rustig slapen’. Hij was jarenlang het gezicht van de Anti Revolutionaire Partij.
  • Caoutchouc-artikel

    Caoutchouc-artikel
    Het caoutchouc-artikel was een nieuwe artikel in de grondwet van 1887. In dit artikel stond dat alle mannen die een goede reden hadden en daarvoor geschikt waren stemrecht kregen. Het behalen van een schooldiploma was bijvoorbeeld een eis om te mogen stemmen. Caoutchouc komt van een bepaalde soort rubber. Je kunt dit soort rubber makkelijk kneden en dat was net zo met deze wet, met een goed argument kon je vrij makkelijk stemrecht krijgen.
  • Schoolstrijd van 1917

    Schoolstrijd van 1917
    De schoolstrijd was dat er alleen Christelijke scholen waren in Nederland en dat mensen van andere zuilen ook scholen wilden bouwen, maar er was een probleempje dat de overheid alleen betaalde voor de christelijke scholen en niet voor de andere scholen. Pas in 1917 eindigde dat.
  • Algemeen actief vrouwenkiesrecht

    Algemeen actief vrouwenkiesrecht
    Op 10 Juli 1919 nam de eerste kamer de wetsvoorstel-marchant aan waardoor vrouwen toen actief kiesrecht kregen. In 1917 had de overheid al gezegd dat vrouwen zich verkiesbaar kunnen stellen, maar niet zelf konden en mochten stemmen, maar dat mocht vanaf 10 juli 1919 wel.
  • Verdrag van versailles

    Verdrag van versailles
    Het verlies van de eerste wereldoorlog van Duitsland kwam hun heel erg duur te staan. De winnaars van de oorlog (Amerika, Frankrijk en Oostenrijk-Hongarije) vonden dat zij daardoor veel minder mochten omdat ze heel veel dingen hebben gesloopt. De winnaars stelden een verdrag op, het verdrag van versailles. Daarin staat de ze heel weinig meer mochten en een veel kleiner leger nog maar mochten hebben en dat ze bijvoorbeeld stukken land moesten afgeven en een schuld moest betalen.
  • Beurskrach in de Verenigde Staten

    Beurskrach in de Verenigde Staten
    In Amerika op donderdag 24 oktober 1929 wat ook wel zwarte donderdag werd genoemd daalde in een keer alle aandelenkoersen, waardoor mensen die aandelen hadden in paniek raakte en snel hun aandelen verkochten, maar dat zorgde er juist voor dat het nog meer daalde. Het zou uiteindelijk wel tot 1954 duren totdat het weer normaal zou zijn.
  • Period: to

    Anne Frank

    Anne Frank is geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt. Anne Frank duikt tijdens de tweede wereldoorlog onder met haar familie en vier anderen in het achterhuis in Amsterdam. Ze zaten daar in een geheime ruimte achter een boekenkast. In 1944 werden ze door iemand verraden en gevonden, waardoor ze naar een concentratiekamp werden gestuurd en uiteindelijk is gestorven. Anne Frank schreef tijdens de tijd dat ze ondergedoken zat een dagboek wat na haar dood is uitgegeven wat nu wereldwijd bekend is.
  • Duitse aanval op Nederland

    Duitse aanval op Nederland
    Heel vroeg in de ochtend van 10 mei 1940 valt Duitsland plotseling Nederland binnen, Nederland was hier onvoldoende op voorbereid en werd daarom ook al in een paar dagen bezet. De Duitsers wilden Rotterdam snel in handen krijgen, omdat dat een belangrijke stad was voor Nederland in de handel door de grootste haven van Europa.
  • Februaristaking

    Februaristaking
    Op 25 februari 1941 stopten tienduizenden werkende Amsterdammers met hun werk om allemaal de straat op te gaan om te gaan demonstreren tegen de Duitse bezetters. Het was een protest tegen de Jodenvervolgingen.
  • Operatie Barbarossa

    Operatie Barbarossa
    In de zomer van 1941 startte operatie Barbarossa, dat was de grootste militaire operatie ooit. Ongeveer 4 miljoen Duitse, Roemeense en Finse troepen vielen onder leiding van Hitler de Sovjet-Unie binnen. Ze kwamen binnen over een 2900 kilometer breed front. De troepen van Hitler wisten uiteindelijk heel erg diep in het Sovjet-Unie gebied er door te dringen en een aantal grote overwinningen te boeken.
  • Japan bezet Nederlands-Indië

    Japan bezet Nederlands-Indië
    8 maart 1942 tekende de Nederlandse commandant van de Nederlandse strijdkrachten in Nederlands-Indië de overgave aan Japan. Twee weken daarvoor had Japan de Nederlandse vloot vernietigd tijdens de slag in de Javazee. Nu is Nederland niet alleen bezet door Duitsland, maar zijn ze ook hun grootste kolonie kwijt.
  • Slag om Stalingrad

    Slag om Stalingrad
    Duitsland viel Stalingrad aan en dat verliep succesvol in 1942. Vanaf het begin hadden de Duitsers wel al voorraadproblemen. Hierdoor konden de Russen op 23 november de Duitsers omsingelen. Op 10 januari startte Stalin een nieuwe grote aanval. Uiteindelijk gaven de Duitsers op 2 februari op. Van de 130.000 Duitse krijgsgevangen kwamen er ongeveer maar 6000 terug.
  • D-Day begint tweefrontenoorlog

    D-Day begint tweefrontenoorlog
    Op 6 juni 1944 start de bevrijding van west-Europa door de geallieerden. Een hele grote vloot van duizend schepen gaat vanaf Groot-Brittannië naar de kust van Frankrijk met een massale lading van troepen met boten en vliegtuigen. Vanaf de lucht wordt er geholpen door bijvoorbeeld bombardementen. Het grootste deel van de schepen hoort bij Groot-Brittannië en Amerika.
  • Slag om Arnhem

    Slag om Arnhem
    De slag om Arnhem maakte een onderdeel uit van de operatie Market Garden waarbij de geallieerden de bezette landen bevrijdde. De geallieerden probeerde Arnhem terug te veroveren, omdat daar bruggen over grote rivieren in Nederland. Daarmee wilden de geallieerden makkelijker doorstoten naar Duitsland en het ruhrgebied. De operatie lukte niet, omdat het ze niet lukte om de rijnbrug te veroveren.
  • Spoorwegstaking

    Spoorwegstaking
    Naast het leger en de troepen, speelden de Nederlandse spoorwegen ook een rol aan de bevrijding van Nederland. In 1944 stopte alle medewerkers van de spoorwegen er mee. Het doel daarvan was om de Duitsers op dat moment te hinderen. Ze stopte met de staking toen Nederland en andere landen bevrijd waren.
  • Nederland bevrijd

    Nederland bevrijd
    De bevrijding van Nederland begon in september 1944 en duurde tot mei 1945. De start begon in Normandië. Heel veel soldaten gaven hun leven om de bezette landen in europa te bevrijden. Eerst gingen de geallieerden naar Frankrijk en België en daarna kwamen ze bij Nederland waar ze grote delen van Nederland bevrijden. Nederland was eindelijk bevrijd van de bezettingsmacht en van de mensen die tweederde van de joden naar concentratiekampen had gestuurd.
  • Oprichting Verenigde naties

    Oprichting Verenigde naties
    Na de tweede wereldoorlog werd een er een bond opgericht genaamd de verenigde naties. De verenigde naties werd opgericht op 24 oktober 1945 net na de tweede wereldoorlog. In deze bond zaten 51 landen. Deze bond werd opgericht, zodat er niet weer een oorlog zou komen maar dat alle landen in vrede samenwerkte.
  • Oprichting EGKS

    Oprichting EGKS
    EGKS staat voor europese gemeenschap voor kolen en staal. In 1951 werd er besloten dit op te zetten door 6 landen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. In 1952 ging dit echt van start. Het leek deze landen veilig om de handel van staal en kolen in handen te hebben, zodat er niet weer zo makkelijk wapens van gemaakt kan worden waardoor er weer een wereldoorlog ontstaat.
  • Hongaarse opstand

    Hongaarse opstand
    In 1965 brak er een opstand uit in Hongarije waar heel veel dode en gewonden kwamen. De Hongaren wilden meer vrijheid. De Hongaren wilden niet meer vast zitten aan de Sovjet-Unie. De communistische leiders uit Moskou en Budapest dachten daar heel anders over en stuurden de geheime politie en het leger daarheen om de opstand te stoppen.
  • Oprichting EEG

    Oprichting EEG
    De Europese economische gemeenschap is een voorloper op wat nu de Europese unie is. De EEG werd opgericht in 1957 door een verdrag van Rome. De EEG werd opgericht om de samenwerking tussen landen in Europa te verbeteren.
  • Bouw Berlijnse muur

    Bouw Berlijnse muur
    In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 begonnen ze aan de bouw van de Berlijnse muur. Deze muur werd gebouwd zodat de communisten uit oost-Duitsland niet naar het vrije westen van Duitsland zouden gaan. Ze wouden de muur 28 jaar houden om de stad in tweeën te delen.
  • Cubacrisis

    Cubacrisis
    Door de koude oorlog liepen de spanningen hoog op tussen Amerika en de Sovjet-Unie. Er dreigde toen een atoomoorlog te komen. Door de situatie van de koude oorlog had de sovjet-unie kernwapens op Cuba laten klaar zetten.
  • Val Berlijnse muur

    Val Berlijnse muur
    Op 9 november 1989, 28 jaar na de bouw van de muur lieten ze hem eindelijk open en konden alle families die gescheiden waren elkaar weer zien. Toen ze de muur op een plek open lieten was er geen houden meer aan, iedereen duwde en klom op de muur om naar de andere kant te komen.
  • Einde Sovjet-Unie

    Einde Sovjet-Unie
    Door bijvoorbeeld de val van de Berlijnse muur of het afbreken van het ijzeren gordijn konden de mensen van de sovjet-unie weer veel meer zoals naar buitenlandse radio luisteren of reizen. Daardoor verloor de Sovjet-Unie al veel landen. Door opstanden raakte de Sovjet-Unie de controle helemaal kwijt, waardoor ze in 1991 uiteindelijk uit elkaar vielen.
  • Oprichting van de EU

    Oprichting van de EU
    Door de oorlog kwam er al de EGKS en de EEG zodat er geen oorlog meer zou komen en de landen in Europa zouden samenwerken. Als snel wilden meer landen zich hierbij voegen zoals het Verenigd-Koninkrijk, Griekenland en Portugal. Deze landen wilden ook meer in de politiek samen komen en werken wat leidt tot de oprichting van de EU.
  • Massamoord bij Srebrenica

    Massamoord bij Srebrenica
    In de Bosnische stad Srebrenica was in de dagen vanaf 11 juli 1995 een massamoord gepleegd. In die massamoord werden 7500 tot 8000 Moslimmannen en jongens eerst afgevoerd en daarna bijna allemaal vermoord door Servische troepen. .