266px flag of the united states.svg

Verenigde Staten 1945-2000

  • Period: to

    Ronald Reagan

    Ronald Reagan werd geboren op 6 februari 1911 in Illinois. Hij won in november 1980 de president verkiezingen. Door zijn grote overwinning was er voor het eerst sinds lange tijd weer een republikeinse meerderheid in de Senaat. Reagan’s populariteit groeide in 1981 enorm, mede door de mislukte aanslag op Reagan. In 1981 benoemde Reagan, Sandra O’Connor als eerste vrouw ooit in de Supreme Court. Reagan bleef president tot 1989 en hij overleed op 5 juni 2004.
  • Period: to

    Rosa Parks

    De vrouw die haar plek niet wou afstaan, zo staat Rosa Parks bekend. Rosa Parks is geboren op 4 februari 1913 in Alabama. Rosa Parks was 42 jaar oud toen ze op 1 december 1955 haar plek in de bus niet wou afstaan nadat de buschauffeur dat vroeg. Als reactie kwam de The Montgomery Bus Boycott, dit was een groot succes en duurde 381 dagen. Het stopte op 20 december 1956 nadat de Supreme Court had besloten dat segregatie in publieke transport niet meer was toegestaan.
  • Period: to

    Katherine Johnson

    Katherine Johnson is geboren op 26 augustus 1918. In 1952 hoorde ze dat er mensen werden gezocht voor de all-black West Area Computing section van National Advisory Committee for Aeronautics’ (NACA’s). John Glenn had ingenieurs gevraagd om Katherine alles met de hand na te laten rekenen anders zou de vlucht niet doorgaan. De vlucht was een succes.
    Katherine heeft ook meegewerkt aan Apollo 11, door te berekenen waar op de maan de beste landing spot was.Katherine overleed op 24 februari 2020.
  • Period: to

    Martin Luther King

    Michael Luther King Jr. werd geboren op 15 januari 1929 in Atlanta. King werd ineens beroemd in 1955 toen hij de leiding nam over de Montgomery boycott na aanleiding van Rosa Parks. Op 28 augustus 1963 hield Martin Luther King zijn beroemdste toespraak: “I Have a Dream”. In 1968 werd hij gevraagd stakende vuilnismannen te steunen in Memphis, een dag later werd hij op het balkon van zijn hotelkamer doodgeschoten door een sluipschutter.
  • Atoombom Hiroshima

    Atoombom Hiroshima
    Op 6 augustus 1945 was het zover, een omgebouwd B-29-bommenwerper genaamd ‘Enola Gay’ vertrok. Deze bommenwerper had de eerste atoombom genaamd ‘Little Boy’ aan boord. Het doelwit was Hiroshima. Toen ‘Little Boy’ viel was er eerst een lichtflits gevolgd door een grote vuurbal. Alles in een straal van anderhalve kilometer stond gelijk in vuur en vlam. Er waren ongeveer 80.000 mensen op slag dood. Maar er zijn nog veel mensen erna dood gegaan door de gevolgen van de atoombom.
  • Oprichting Verenigde Naties

    Oprichting Verenigde Naties
    De Verenigde Naties is opgericht op 24 oktober 1945. Het is een opvolger van de Volkenbond, deze werd opgericht in 1919. In 1944 ontstond het idee van de Verenigde Naties. Afgevaardigden van Frankrijk, China, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie kwamen naar een bijeenkomst in 1944 om het idee te bespreken. Bij de oprichting hadden ze 51 leden, dit waren allemaal landen die de kant hadden gekozen van de Geallieerden voor 1 maart 1945.
  • Marshallplan

    Marshallplan
    Marshallplan werd geïntroduceerd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken genaamd George Marshall. Het plan heette eerst het "European Recovery Program" (ERP). Dit plan was bedacht om het Westen te helpen met het heropbouwen na de Tweede Wereldoorlog. Ook was het een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat het Westen kapitalistisch bleef.
  • Oprichting NAVO

    Oprichting NAVO
    NAVO staat voor de Noord-Atlantische Verdrags Organisatie. Deze is ondertekend door 30 landen. Het verdrag moet zorgen voor veiligheid en vrijheid voor de landen die hebben ondertekend. Ook moet NAVO zorgen voor een betere wereldwijde stabiliteit. Daarnaast werkt de NAVO samen met andere internationale organisaties zoals de Europese Unie en de Verenigde Naties.
  • Period: to

    “De enige ‘hete oorlog’ van de Koude Oorlog”

    Op 25 juni 1950 viel het noordelijke deel het zuidelijke deel binnen. In een korte tijd wist het noordelijke deel bijna het hele zuiden in te nemen. Bij deze inval besloot de VN het zuiden militaire steun te geven. Deze VN-troepen wisten de troepen terug te dwingen. Ze dwongen zelfs het noordelijke deel binnen. Maar het noordelijke deel kreeg hierdoor weer steun van China. Hierdoor werden de VN-troepen weer terug gedwongen. Uiteindelijk werd er op 27 juli 1953 een wapenstilstand getekend.
  • Period: to

    Brown v. Board of Education

    Aan het begin van de jaren '50 waren scholen in Amerika nog verdeeld. Linda Brown werd geboren op 20 februari 1942. De ouders van Linda Brown waren het niet eens met aparte scholen. Ze besloten samen met 13 andere families een zaak te sluiten tegen de rassensegregatie. De families verloren eerst in 1952, maar in 1954 gaf het hooggerechtshof hun gelijk.
  • Period: to

    De Vietnam oorlog

    De Vietnam oorlog was een oorlog wat uiteindelijk neer kwam op een strijd tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen. Het noorden was communistisch en het zuiden was kapitalistisch. Op 1 november 1955 kreeg Amerika het gezag over Vietnam. Op 2 augustus 1964 was er een aanval op een Amerikaanse torpedojager. Hierdoor kwamen er massale luchtaanvallen op Vietnam. In 1975 wint het noordelijke deel van Vietnam de oorlog.
  • Period: to

    Cuba crisis

    Verenigde Staten kwamen erachter dat de Sovjet-Unie lanceerinstallatie had geplaatst op het communistische Cuba. Hierdoor konden de kernwapens van de Sovjet-Unie ook echt in de Verenigde Staten vallen. Uiteindelijk kwam er een overeenkomst, de installatie werd verwijderd als de Verenigde Staten hun kernwapens uit Turkije haalden. De Cuba crisis wordt bestempeld als het hoogste punt van de Koude Oorlog.
  • Aanslag op John .F. Kennedy

    Aanslag op John .F. Kennedy
    Op 22 november 1963 werd John. F. Kennedy vermoord, hij was de vijfendertigste president van Amerika. Hij was in Dallas (Texas) voor een eventuele herverkiezing in 1964. Hij werd geraakt door twee kogels toen hij rondreed in een open auto in Dallas. De moord op Kennedy is tot de dag van vandaag nog een vaak besproken verhaal. Er zijn veel samenzweringstheorieën.
  • The Civil Rights Act

    The Civil Rights Act
    The Civil Rights Act was een wet die werd ingevoerd op 2 juli 1964. Deze wet maakte discriminatie in publieke plekken illegaal. Maar ook de scheiding van scholen werd illegaal. Ook zorgde de wet voor gelijkenis bij het stemmen. De wet maakte registratie eisen en procedures, die tegen minderheden en armen werden gebruikt, illegaal. Ten slotte zorgde de wet er ook voor dat werkgevers niet meer mochten discrimineren bij het aannemen van werknemers.
  • Apollo 11

    Apollo 11
    Apollo 11 vertrok op 16 juli 1969 naar de maan. Na ongeveer 76 uur stapte Neil Armstrong als eerste mens op de maan. Hij sprak hierna de bekende woorden: "That’s one small step for man, one giant leap for mankind".
  • Kent State-bloedbad

    Kent State-bloedbad
    Op 4 mei 1970 worden vier studenten door de Nationale Garde doodgeschoten in Kent (Ohio). Daarnaast raakten negen andere studenten gewond, één daarvan raakte verlamd.

    Op het campus van de staatsuniversiteit werd al enige tijd fel gedemonstreerd tegen de Vietnamoorlog.
    Om de orde weer te herstellen werd de Nationale Garde ingezet.
    Er waren verschillende confrontaties met de studenten maar het werd rustig. Tot opeen 28 leden van de Nationale Garde op een groep studenten vuurt.
  • Period: to

    AIDS: ACT UP

    AIDS kwam op in een tijd waarin veel Amerikanen tegen gay mensen waren. Dit werd vergroot toen Ronald Reagan president werd. In 1987 waren mensen het zat, de overheid bleef stil terwijl er steeds meer mensen dood gingen. De activistengroep ACT UP werd gevormd. Hun acties hebben grote gevolgen gehad op de snelheid waarmee de overheid AIDS tegen ging. Het zorgde voor veel publieke aandacht. Vanaf het begin tot aan 2016 zijn er rond de 692.790 mensen in Amerika dood gegaan aan AIDS.