Azie

Azie

By Brebo
  • Atoombom Japan

    Atoombom Japan
    Truman had dit op een andere manier kunnen oplossen, de mogelijke redenen waren dat hij geen zin meer in de oorlog en/of wilde de Russen ook laten ‘schrikken’. Ook beperkten zij zo meer terreinwinst van het Rode leger, wat de Russen zo niet konden claimen. Wel wilde hij graag de Japanse Elite aan de macht hebben in Japan zodat hij daarna direct weer zaken met hen kon doen. Zij waren namelijk ook anticommunistisch. Door de atoombom sloeg de Balance of Power naar het Westen.
  • Atoombom Japan Verantwoording

    Amerika gebruikt een van de machtigste wapens die op dat moment bestaat. Ze laten zien dat zij de machtigste zijn, maar wil ook Rusland laten schrikken. Japan wordt gebruikt omdat Japan niet wil opgeven, deze twee bommen laat Japan opgeven. Japan zijn macht is minder geworden maar niet volledig weg. Amerika wil wel weer dat de Japanse Elite aan de macht komt omdat ze anti-communistische is.
  • onafhankelijkheid van Indonesië

    onafhankelijkheid van Indonesië
    Nederland viel direct na de 2e WO in oorlog met Indonesië. De Japanners hadden in 1942 Nederlands-Indie veroverd en meteen nationalisten uit de gevangenissen bevrijd. Onder hen was Soekarno. Japan beloofde onafhankelijkheid. Soekarno verklaarde dat de Indonesische Republiek nu onder zijn bewind viel. De Nederlanders keerden in oktober 1945 terug in Indonesië en begon meteen orde op zaken te stellen. Maar dit bleek niet zo makkelijk te zijn omdat het nationale bewustzijn enorm was gegroeid.
  • Onafhankelijkheid van Indonesië Verantwoording

    Nederland wilde dit gebied beslist houden, 'Indië verloren, rampspoed geboren', daarom waren er in 1947 de eerste politionele acties gehouden, die in militair opzet succesvol was. Onder druk van de VS en de VN zou Nederland moeten afzien van de kolonie. Nederland probeerde het nog met een tweede politionele actie, maar de VS dreigde met het intrekken van de Marshallhulp. Amerika heeft hier de macht omdat het geld leent. Omdat Nederland het geld nodig had zal het moeten luisteren naar de VS.
  • De deling van Brits-Indië

    De deling van Brits-Indië
    India verschilt in een opzicht van de rest in Zuid-Azie, nooit volledig bezet door Japan.Ghandi streefde al sinds de jaren 20 naar onafhankelijkheid op een geweldloze manier, zijn vreedzame ideaal werd echter niet gerealiseerd. De Moslims die vreesden voor een hindoestaat, wilden een eigen staat. Hun leider was Mohammed Ali Jinnah. De onderhandelingen tussen de groepen verliep zeer moeizaam. Engeland kondigde in '47 aan binnen een jaar uit India te vertrekken ongeacht de vorming van een akkoord.
  • De deling van Brits-Indië Verantwoording

    India wordt onafhankelijk en komt onder het juk van Engeland. Maar toch is de onafhankelijkheid van het land niet zonder enige moeite, vele moslims zijn bank niet een eigen staat te krijgen en in een hindoes land te komen
  • Crisis in de VN, Zetel voor Taiwan. Later China

    Crisis in de VN, Zetel voor Taiwan. Later China
    De Crisis is het gevolg van de Chinese Revolutie. Taiwan had de zetel van China gekregen. SU wilde de zetel graag overdragen aan Mao, maar hier kwam natuurlijk niks van in. Daarom boycotte de SU vanaf dat moment de VN veiligheidsraad. Pas in 1972 zou de China politiek van de VS gewijzigd worden, door president Nixon, onder druk van het bedrijfsleven en omdat de VS de verschillen tussen de SU en China zag en zo mogelijkheden zag om de twee communistische reuzen tegen elkaar uit te spelen.
  • Crisis in de VN, Zetel voor Taiwan. Later China Verantwoording

    Door de Crisis bij de VN krijgt in 1972 China een zetel van Amerika. China kan dus ook zijn stem laten horen in de VN. China krijgt sinds 1972 dus ook zeggenschap
  • Chinese revolutie

    Chinese revolutie
    De burgeroorlog in China tussen de communisten van Mao Zedong en de nationalistische Tsjang Kai Sjek (regeringsleider) was tijdens WO2 onderbroken maar ging na 1945 gewoon weer verder. Dankzij de VS had Tsjang Kai Sjek een zetel in de VN veiligheidsraad gekregen, maar hij had helaas geen controle over zijn land, zijn regime had ook te kampen met wanbeheer en corruptie.
  • Mao aan de macht in China

    Mao aan de macht in China
    Mao leidde het land van 1949 tot en met 1976 op totalitaire wijze, met geweld en terreur als middelen om zijn politieke doelen te verwezenlijken. Door Mao geleide politieke campagnes, zoals de Culturele Revolutie, worden gezien als oorzaak van naar schatting 40 tot 70 miljoen doden.
  • Mao aan de macht in China Verantwoording.

    Mao was een totalitaire leider, omdat Mao via enkele "grote sprongen" China wilde omvormen tot een moderne, zelfvoorzienende en gecollectiviseerde natie en wilde daarmee met één sprong China tot supermacht maken. Onafhankelijke boerenbedrijven werden afgeschaft en samengevoegd tot "volkscommunes". Deze man heeft China laten verschijnen op het wereldtoneel. Hij is de eerste die daarmee begint.
  • Chinese revolutie Verantwoording

    Mao zag zijn kans schoon en in september 1949 greep hij de macht in Peking en al snel had hij heel China in handen. (de SU steunde hem) Hij riep de volksrepubliek China uit.
    Tjsang Kai Sjek had zich teruggetrokken op het eiland Formosa (Taiwan) voor de Chinese kust en zijn regering werd door de VS als wettige van China erkent. Taiwan ontwikkelde zich zeer snel! Dit is bepalend voor China, Hier wordt China een republiek en communistisch. Dit is bepalend voor voor het beleid vandaag de dag.
  • Korea oorlog

    Korea oorlog
    De Koreaanse Oorlog of Koreaoorlog is een in het Westen gebruikte naam voor een tussen 1950 en 1953 uitgevochten oorlog tussen het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea. Noord-Korea werd in de oorlog militair ondersteund door de Volksrepubliek China en de Sovjet-Unie. Zuid-Korea werd gesteund door de Verenigde Naties en ontving militaire bijstand van diverse VN-landen, onder leiding van de Verenigde Staten.
  • Korea oorlog Verantwoording

    Na diverse grensconflicten begon de oorlog op 25 juni 1950 met een invasie van Noord-Korea op het zuiden en eindigde op 27 juli 1953 met een wapenstilstand, zonder dat een echte winnaar tevoorschijn was gekomen. De nieuwe scheidslijn kwam nabij de 38e breedtegraad te liggen. Er is sindsdien geen vredesverdrag gesloten, waardoor het conflict formeel nog steeds voortduurt. De Koreaanse Oorlog wordt beschouwd als een onderdeel van de Koude Oorlog. Het is vandaag de dag nog zichtbaar.
  • Vietnam Oorlog

    Vietnam Oorlog
    was een oorlog tussen het op de Verenigde Staten georiënteerde Zuid-Vietnam en het op de Sovjet-Unie en China georiënteerde Noord-Vietnam. duurde van 1 november 1955 tot 30 april 1975. De strijd speelde zich voornamelijk af in Vietnam. Ondanks de inzet van honderdduizenden manschappen, grootschalige bombardementen, het gebruikmaken van chemische middelen als Agent Orange en Napalm, verloren de Verenigde Staten deze oorlog.
  • Vietnam Oorlog Verantwoording

    vooral een oorlog tussen het communisme het en kapitalisme. Waarin Amerika de strijd verliest. Ook werd deze strijd afgekeurd door vele Amerikaanse burgers. Daarom vind ik het belangrijk voor Azië, het is een gebeurtenis waar de Amerikanen de strijd en dus de macht verliezen in de wereld. Ze kunnen de strijd en macht niet door voeren.
  • Bandoeng 1955 : een derde weg (1955)

    Bandoeng 1955 : een derde weg (1955)
    In 1955 komt onder Soekarno in Badoeng voor het eerst de Beweging van Ongebonden Landen samen. Zij willen politieke ongebondenheid en dus principieel geen bondgenootschap met zowel de SU als de VS! Het zou nooit een machtsfactor van betekenis worden omdat ze onderling te verdeeld waren en ze geen militaire of economische machtsmiddelen hadden.
  • Bandoeng 1955 : een derde weg (1955) Verantwoording

    Soekarno wilt proberen zonder de VS en SU samen te werken met landen uit de regio. Ookal wordt de conferentie een flop laat het wel zien dat Azië niet wil dat de VS en SU komen bemoeien. Doelen van de conferentie waren het stimuleren van economische en culturele samenwerking tussen Afrikaanse en Aziatische landen en weerstand bieden aan kolonialisme of neokolonialisme van de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en andere naties.
  • De opening naar China

    De opening naar China
    Tijdens de Vietnam oorlog had de VS al toenadering gezocht met China omdat ze hen zo uit konden spelen met de SU (ze waren op de hoogte van de verschillen) In China was hier ruimte voor omdat de angst voor de Russen was toegenomen na de Russische inval in Tsjecho-Slowakije en het land leek de radicale koers wat te matigen, de culturele revolutie was voorbij. Ze gingen diplomatieke betrekkingen aan en de Chinese zetel in de VN werd overgedragen aan de Chinese Volksrepubliek in 1972.
  • Opening naar China Verantwoording

    Het is belangrijk voor de Economie, Het Amerikaanse bedrijfsleven was natuurlijk blij met deze ontwikkelingen en al snel werd er geïnvesteerd (zoals McDonalds). Voor deze tijd was er weinig westerse gebouwen of dingen te zien, vanaf dit moment begint dat langzaam te komen (China wordt een 2e wereld land)
  • China en de dood van Mao

    China en de dood van Mao
    Tegen het einde van het bewind van Mao barst er een machtsstrijd los tussen de Maoisten en de Liuisten. Mao laat de Liuisten oppakken. Mao bleef echter de onbetwiste, zelfverheerlijkende, leider. Wanneer hij in 1976 sterft (Tsjoe En-Lai sterft ook) blijft er een machtsvacuüm over. De strijd barst dan echt los. Kwofeng wordt de nieuwe partijvoorzitter en ruimt
    al snel de bende van vier op. De macht kwam eigenlijk Deng Xiapeng toe.
  • China en de dood van Mao Verantwoording

    Mao had de macht in het land in handen, en hield een redelijke orde in China voor veel als mogelijk was. Hij had veel macht en kon machtsverschuivingen tegen houden. Maar na zijn dood zie je dat de strijd om de macht te winnen los barst en geweld komt terug in China
  • Verantwoording Part 1

    In Azie is vooral onafhankelijkheid een grote trend. Vele landen komen met een eigen regering. de VS en SU willen wel graag de controle hebben wie er in het land aan de macht komt, ze proberen dan ook elkaar uit te spelen door landen te steunen. Dit gaat nog wel eens mis en er breken oorlogen uit daardoor.