Amerika

Verenigde staten

  • Conferentie van Jalta

    Conferentie van Jalta
    Tijdens de conferentie van Jalta spraken Churchill (Engeland), Stalin (Rusland) en Roosevelt (Amerika) over het Europa van na de oorlog. zo spraken ze over de verdeling van Duitsland en besloten ze dat Duitsland geen herstelbetalingen hoefde te betalen, maar de geallieerden mochten zich wel schadeloos stellen.
  • Overgave Japan

    Overgave Japan
    Nadat de oorlog in Europa al was afgelopen, duurde de oorlog nog even voort in Azië. Nadat de Amerikanen een atoombom op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki hadden gegooid gaven de Japanners zich over, wat het officiële einde van de tweede wereldoorlog betekende.
  • Oprichting VN

    Oprichting VN
    Na de tweede wereldoorlog besloten de wereldleiders om een samenwerkingsverband te stichten, die tot doel moest hebben het diplomatiek oplossen van conflicten tussen landen zodat er geen oorlog uit zou breken. In tegenstelling tot de voorganger van de VN, de volken bond, mocht Rusland aan deze samenwerking wel meedoen. Amerika en Rusland kregen beide een veto recht over de beslissingen van de Verenigde Naties.
  • Marshall hulp

    Marshall hulp
    Na de tweede wereldoorlog lag Europa zowel fysiek als economisch in puin. Amerika wilde de Europese landen helpen om zo snel mogelijk weer een goed draaiende economie te krijgen. Dit deden ze door geld, grondstoffen en levensmiddelen te leveren aan Europese landen. Gedeeltelijk als gift en gedeeltelijk als lening. Voor de Amerikanen was er nog een motief voor de Marshallhulp, namelijk het binden van de Europese landen, zodat ze niet richting het communistische Rusland zouden neigen.
  • Joseph McCarthy

    Joseph McCarthy
    Joseph McCarthy was een Amerikaanse Senator die fel streed tegen het communisme. Tussen 1950 en 1953 beschuldigde hij de zittende regering ervan niet genoeg op te treden tegen het communisme binnen de organisatie. Dit bracht McCarthy veel volgers vanuit de Republikeinse hoek. In 1953 probeerde McCarthy ook het leger aan te pakken, maar dit liep voor hem niet goed af na negatieve media aandacht. McCarthy overleed in 1957.
  • Blokkade van Berlijn

    Blokkade van Berlijn
    Tijdens de blokkade van Berlijn blokkeerde de Sovjet het westelijke deel van Berlijn, waardoor de bevolking een tekort kreeg aan levensmiddelen. De Amerikanen schoten de West-Berlijners te hulp door de zogenaamde luchtbrug te bouwen. Dit deden ze door onafgebroken vliegtuig na vliegtuig volgepakt met levensmiddelen te laten landen in West-Berlijn. Dit was de eerste keer dat de Amerikanen hun superioriteit ten opzichte van de Sovjet etaleerden.
  • NAVO opgericht

    NAVO opgericht
    De Noord Atlantische Verdrags Organisatie kwam eigenlijk tot stand doordat Engeland en Frankrijk een verdrag sloten om elkaar te helpen als Duitsland weer aan zou vallen. Al snel sloten de BeNeLux landen hier ook bij aan. Amerika mocht in eerste instantie niet meedoen, omdat Amerika volgens hun wet niet een defensief verdrag aan mag gaan als er geen oorlog is. Na de opstand in Tsjecho-Slowakije en de blokkade van West-Berlijn kon Amerika ook toetreden tot de NAVO.
  • Korea oorlog

    Korea oorlog
    In de tweede wereldoorlog werd het noorden van Korea bevrijd en bezet door de Russen en het zuiden door de Amerikanen. Dit zorgde ervoor dat het noorden communistisch werd en het zuiden kapitalistisch. Dit zorgde bij de grens al voor conflicten. In 1950 begon Noord-Korea de aanval waarbij ze veel grondgebied wonnen. Met behulp van Amerika wist Zuid-Korea Noord-Korea ver terug te dringen. De grens kwam weer op dezelfde breedtegraad te liggen en tot op de dag van vandaag is er geen vrede.
  • Vietnam oorlog

    Vietnam oorlog
    Ook in Vietnam ging de oorlog tussen het door Rusland gesteunde communistische noorden en het door Amerika gesteunde zuiden. De Amerikanen wilden het communisme een halt toeroepen, maar waren niet bestand tegen de guerilla tactiek van de noord Vietnamezen. Het werd een oorlog met enorm veel verliezen voor Amerika. Ook zorgde deze oorlog (mede door de media) voor het eerst voor een negatieve houding tegenover oorlog onder de Amerikaanse burgers.
  • John F. Kennedy

    John F. Kennedy
    John F Kennedy werd in 1961 verkozen tot de 35e president van Amerika. Kennedy probeerde de Sovjet en het communisme op meerdere manieren een halt toe te roepen. Hij wilde o.a. de race naar de maan winnen en staat bekend om zijn mislukte poging om de communistische Fidel Castro omver te werpen. Ook was Kennedy president tijdens de Cubacrisis en was hij de president onder wie Amerika zich steeds dieper mengde in de Vietnam oorlog. Kennedy werd in 1963 vermoord door Lee Harvey Oswald.
  • Cuba crisis

    Cuba crisis
    De Sovjet had in het kader van een naderende atoomoorlog besloten om kernwapens te installeren op Cuba, omdat het communistische eiland dicht bij Amerika ligt. Dit was voor Amerika een gevaar en zij blokkeerden alle Russische boten die richting Cuba voeren, om zo de kernkoppen tegen te houden. Dit vatte Rusland op als een oorlogsverklaring. Na een briefwisseling tussen Chroestjov en Kennedy kwamen ze tot een akkoord om de kerninstallaties te ontmantelen op zowel Cuba als in Italië en Turkije.
  • Richard Nixon

    Richard Nixon
    Na in 1960 de verkiezingen te hebben verloren van John F kennedy, werd Nixo in 1968 wél president van Amerika. Nixon zijn presidentschap begon voortvarend. Zo trokken onder zijn leiding de Amerikaanse troepen zich terug uit Vietnam en probeerde hij betere betrekkingen te krijgen met China en de Sovjet. Zijn presidentschap kwam echter tot een teleurstellend einde, nadat hij ontslag nam in 1974 n.a.v. het Watergateschandaal.
  • Salt akkoorden

    Salt akkoorden
    In 1969 starten de onderhandelingen tussen Rusland en Amerika om de raketsystemen te reduceren en deze onderhandelingen eindigden in 1979 met de afspraak om de hoeveelheid lanceerinstallaties ook terug te brengen. Deze afspraken waren het begin van het einde van de atoomdreiging in de koude oorlog.
  • Watergate

    Watergate
    De Amerikaanse president Richard Nixon stond op het punt om zijn herverkiezing te verliezen, daarom liet hij zijn politieke tegenstanders afluisteren om zo hun verkiezingsstrategie te ontrafelen. Toen de inbrekers die de afluisterapparatuur moesten plaatsten werden gepakt, probeerde Nixon zijn betrokkenheid nog te verdoezelen. Dit lukte echter niet, omdat de rechter besloot dat de tapes openbaar moesten worden gemaakt. Richard Nixon trad daarom af om een impeachment te voorkomen.
  • INF verdrag

    INF verdrag
    Het Intermediate-range Nuclear Force verdrag (INF) werd gesloten in 1987 tussen Rusland en Amerika. Het verdrag stelde dat beide landen geen nucleaire raketten meer mocht produceren en de bestaande nucleaire raketten moesten op 1 juni 1991 vernietigd zijn.
  • 9/11

    9/11
    Op 11 september 2001 werd Amerika aangevallen door terroristen. De terroristen kaapten vier vliegtuigen, waarvan zij twee in de Twin towers vlogen, één in het Pentagon en één toestel stortte neer. De aanslag werd opgeëist door Osama Bin Laden, leider van Al Qaida. Dit was de reden voor Amerika om de 'war on terrorism' te beginnen in het Midden-Oosten