Su

SU 1945-2001

By Marrit
  • Stalin

    Stalin
    was een Sovjet-Russisch politicus die in de jaren 1920 dictatoriale macht verwierf over de Sovjet-Unie en deze tot zijn dood in 1953 bleef behouden. Onder Stalins bewind versnelde de industrialisatie van de Sovjet-Unie en groeide het land uit van een achtergebleven boerenmaatschappij tot een wereldmacht. Aan de andere kant bewerkstelligde zijn meedogenloze totalitaire bewind tevens, direct en indirect, vele miljoenen slachtoffers onder de Russen en andere volkeren.
  • Period: to

    Koude oorlog

    De Koude Oorlog (1945-1991) is een fase uit de wereldgeschiedenis waarin sprake was van een gewapende vrede tussen de kapitalistische wereld (met de Verenigde Staten als aanvoerder) en communistische landen die onder invloed van de Sovjet-Unie stonden.
  • Period: to

    Blokkade van Berlijn

    Bij de Blokkade van Berlijn waren tussen 24 juni 1948 en 12 mei 1949 de weg-, spoor- en binnenvaartverbindingen tussen de westelijke bezettingszones van Duitsland en West-Berlijn door de Sovjet-Unie afgesloten. De blokkade was een reactie op de invoering van de D-mark (voluit Deutsche Mark) in de westelijke bezettingszones van Duitsland. Gedurende de blokkade werd West-Berlijn via een luchtbrug bevoorraad.
  • Chroesjtsjov

    Chroesjtsjov
    Toen Stalin in maart 1953 overleed, volgde een strijd om diens opvolging waarbij Chroesjtsjov in september 1953 als winnaar uit de bus kwam. Onder Chroesjtsjov kwam de toevoeging van de Krim aan de Oekraïne in 1954 tot stand. Verder trok hij op het 20e communistische partijcongres op 25 februari 1956 de aandacht met zijn destalinisatierede, waarin hij de Stalin-verheerlijking aankaartte en aanpakte door onder meer geschiedenisboeken te herschrijven.
  • Period: to

    Warschaupact

    Het Warschaupact was een militair bondgenootschap van socialistische landen, dat tussen 1955 en 1991 heeft bestaan. Het werd op voorstel van Sovjetpartijleider Nikita Chroesjtsjov opgericht als tegenhanger van de NAVO.
  • Hongaarse opstand

    Hongaarse opstand
    massale volksopstand van achttien dagen die gericht was tegen het stalinistische bewind in de Volksrepubliek Hongarije. De aanvankelijk vreedzame opstand koste duizenden burgers het leven.
  • Period: to

    Ruimtewedloop

    De ruimtewedloop is de wedijver die de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie voerden om de verovering van de ruimte. De Sovjet-Unie maakte economisch en technisch enorme vooruitgang, en wist de eerste ronde van de ruimtewedloop te winnen door eerst het hondje Laika en vervolgens de kosmonaut Joeri Gagarin als eerste de ruimte in te schieten.
  • Cubacrisis

    Chroesjtsjov, had Fidel Castro verwelkomt als nieuwe communistische machthebber. De afspraken tussen Cuba en de SU, verslechterden de verhouding tussen Cuba en de meer. In 1962 ontdekte de Verenigde Staten echter, door middel van spionagevliegtuigen, dat de SU in het geheim raketbases op Cuba aan het bouwen was. Zoals verwacht vond de VS de raketten onaanvaardbaar, aangezien ze een directe bedreiging vormden voor de Amerikaanse bevolking. De hele wereld was bang voor een atoom-oorlog.
  • Peristroika

    Peristroika
    Perestrojka; "herstructurering", letterlijk "verbouwing"; is de term voor de hervormingspolitiek van Michail Gorbatsjov, die plaatsvond tijdens het twaalfde vijfjarenplan (1985-1990) van de Sovjet-Unie. Gorbatsjov hoopte in 1985 de vastlopende Sovjet-Unie weer op gang te kunnen krijgen door glasnost (openheid) en perestrojka (staatkundige en economische hervormingen).
  • Gorbatsjov

    Gorbatsjov
    In 1985 kwam een nieuwe jonge leider aan de macht: Michail Gorbatsjov. Hij was weliswaar communist, maar was bereid, in tegenstelling tot zijn voorgangers, de waarheid onder ogen te zien. Toen duidelijk werd dat de Sovjet-Unie vrijwel bankroet was en het nog maar een paar jaar zou kunnen volhouden, besloot Gorbatsjov met het Westen te gaan praten, in het bijzonder met de Amerikaanse president Ronald Reagan. Een vrij onverwachte ontspanning was het gevolg.
  • Roebelcrisis

    Roebelcrisis
    De Russische financiële crisis, ook wel bekend als de Roebelcrisis, trof Rusland in de zomer van 1998. De belangrijkste oorzaak voor de crisis was een andere crisis, de Aziatische financiële crisis die plaatsvond in juli 1997.Op 13 augustus 1998 vond er een beurscrash plaats. Aan het einde van het jaar bedroeg de inflatie 84 procent en de prijzen voor voedsel en drinken waren gestegen met meer dan 100 procent. Rusland kreeg voedselhulp,
  • Glasnost

    Glasnost
    Michail Gorbatsjov probeerde de glasnost (openheid) samen met de perestrojka (staatkundige en economische hervormingen) in te voeren in een poging de planeconomie van de Sovjet-Unie weer op de rails te krijgen. Kort samengevat houdt het de mogelijkheid tot openheid en transparantie van overheidsactiviteiten in, oftewel de vrijheid van het verspreiden van informatie. Desondanks kon de ineenstorting van dit systeem niet meer afgewend worden.
  • Einde van de Sovjet Unie

    In augustus 1991 probeerden communisten van de oude garde de steeds meer uit de hand lopende gevolgen van Gorbatsjovs beleid nog terug te draaien met een couppoging, maar deze mislukte en maakte de weg vrij voor de opkomst van Boris Jeltsin. In snel tempo verklaarden praktisch alle deelrepublieken van de Unie zich onafhankelijk en achter Gorbatsjovs rug om werd het GOS opgericht, dat in de plaats van de oude Sovjet-Unie kwam. 1/3 grondgebied verloor Rusland.
  • Augustusstaatsgreep in Moskou.

    De leiders van de staatsgreep waren tegen het hervormingsprogramma van Gorbatsjov waren en tegen zijn nieuw voorstel voor een Gemenebest van Onafhankelijke Staten die de macht van de centrale regering zou decentraliseren naar de deelrepublieken. De staatsgreep mislukte echter destabiliseerde deze gebeurtenis de Sovjet-Unie en droeg bij aan de ondergang van de Communistische Partij en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
  • Boris Jeltsin

    Boris Jeltsin
    Het post-sovjettijdperk was nu aangebroken. Het was een chaotische tijd van hervormingen en grote sociale onrust. Veel mensen die in staatsdienst waren - en dat waren verreweg de meesten - kregen in geen maanden hun salaris uitbetaald. Boris Jeltsin, de held van augustus 1991, en nu president, zag zijn populariteit zienderogen afnemen. Jeltsin was precies acht jaar (1991-1999) president van de Russische Federatie, zoals het land nu heette.
  • Poetin

    Poetin
    Toen Jeltsin op 31 december 1999 aftrad, werd Poetin president van de Russische Federatie. Poetin zette de strijd in Tsjetsjenië voort met als gevolg de verwoesting van steden en dorpen en een groot aantal doden en gewonden. Op 26 maart 2000 won hij de presidentsverkiezingen. Op 16 maart 2004 werd hij herkozen. Hij wordt, officieel partijloos, gesteund door de politieke partij Verenigd Rusland die op dat moment een meerderheid had in de Staatsdoema.
  • Period: to

    Tweede Tjeteense oorlog.

    De Tweede Tsjetsjeense Oorlogbetrof een gewapend conflict tussen de Russische Federatie, de Tsjetsjeense Republiek Itsjkerië en verschillende islamitische groeperingen dat plaatsvond in Tsjetsjenië en de grensregio's van de Noordelijke Kaukasus van augustus 1999 tot april 2009.