Basiskaart europa (1280x1024)

Europa en Sovjet-unie/Rusland 1945-2010

  • Conferentie van Jalta

    Conferentie van Jalta
    Deze conferentie was erg bepalend voor de situatie na de Tweede Wereldoorlog. Het was tekenend voor de nieuwe machtsverhoudingen in de wereld. Stalin kreeg grote invloed in Oost-Europa. Het wantrouwen tussen het westen en de Sovjet-Unie begon.
  • Oprichting NAVO

    Oprichting NAVO
    In 1949 werd de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) opgericht: een militaire samenwerking tussen een aantal West-Europese landen.
    Dit was bedoeld als een bescherming tegen de Sovjet-Unie. Het principe van de NAVO was gebaseerd op: Gebaseerd op: ‘een aanval op één van ons is een aanval op allen’.
    Doel: geloofwaardige afschrikking vormen die de vijand ervan zou weerhouden een lidstaat aan te vallen.
  • Oprichting BRD en DDR

    Oprichting BRD en DDR
    23 mei 1949 werd de BRD opgericht, 7 oktober de DDR.
    Nu werd e verdeling tussen West- en Oost-Europa steeds duidelijker. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk wilden geen neutraal Duitsland, dan zou hun buffer tussen de Sovjet-Unie wegvallen. Hier waren de spanningen en het wantrouwen erg zichtbaar.
  • EGKS

    EGKS
    1951 werd de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS) opgericht. Duitsland had een snelle economische groei doorgemaakt, mede door de Marshallhulp. Vooral de kolen- en staalindustrie was erg gegroeid. Vooral Frankrijk bekeek dit met argwaan. Om Duitsland beter te kunnen controleren werd de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) opgericht. Dit was het begin van de Europese economische samenwerking.
  • Stalin dood

    Stalin dood
    In 1953 overleed Stalin. Na een machtsstrijd kreeg Chroesjtsjov de overhand. Hij streefde naar ontspanning in de relatie met het westen. Chroesjtsjov hing de leer van vreedzame co-existentie aan. Dat hield in: landen die elkaars politieke tegenstanders zijn, vreedzaam naast elkaar te laten bestaan, dus politieke conflicten niet te laten uitlopen tot militaire conflicten. Chroesjtsjov begon ook met de destalinisatie.
  • Oprichting Warschaupact

    Oprichting Warschaupact
    Als tegenorgaan van de NAVO richtte de Sovjet-Unie in 1955 het Warschaupact op. Het was het militair bondgenootschap van de Sovjet-Unie, de DDR, Roemenië, Bulgarije, Polen, Tsjecho-Slowakije, Hongarije en Albanië. Militaire tweedeling Europa voltooid. Aan weerzijden van het IJzeren gordijn hadden zich hechte bondgenootschappen gevormd, die sterk bewapend waren.
  • EEG

    EEG
    1958 werd als opvolger van de EGKS de Europese Economische Gemeenschap opgericht. De eerste 6 lidstaten van de EEG (België, de BRD, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland) streefden naar vrij verkeer van personen, goederen en diensten. Door subsidies en garantieprijzen moest de landbouw beschermd worden door concurrentie van buitenaf. Binnen tien jaar verviervoudigde de handel tussen de lidstaten. Europa werd nu een groter sterker handelsblok tegenover de VS.
  • Bouw Berlijnse muur

    Bouw Berlijnse muur
    1961 werd de Berlijnse Muur gebouwd. Alle doorgangsposten tussen Oost- en West-Berlijn werden gesloten, familie en vrienden werden van elkaar gescheiden. De Oost-Berlijners konden niet naar West-Berlijn. Wie de poging waagde overleefde het vaak niet. De Sovjet-Unie stelde hiermee de VS op de proef.
  • Salt 1

    Salt 1
    In de jaren zeventig was er in Europa een periode van detente. De VS en DU begonnen te overleggen over de wapenbeheersing. Het eerste verdrag daarvan is het Salt 1 verdrag.
    Hier werden afspraken gemaakt over de verschillende soorten langeafstandsraketten. Na Salt 1 volgden nog meerdere verdragen over de wapenbeheersing. In Europa leidde de raketten tot vele protesten, dus overleg voor vermindering was goed.
  • Gorbatsjov

    Gorbatsjov
    1985 kwam Gorbatsjov in de Sovjet-Unie aan de macht. Hij voerde de glasnost en perestrojka in. Het bestuur van de Sovjet-Unie moest heringedeeld worden en er moest meer openheid komen. In de Sovjet-Unie kreeg Gorbatsjov veel kritiek, maar in Europa vonden de mensen hem goed. de openheid en daarmee de afbrokkeling van de Sovjet-Unie werd duidelijker zichtbaar
  • Val van de muur en revolutiejaar

    Val van de muur en revolutiejaar
    In 1989 viel de Berlijnse muur. Dit is het symbolische einde van de Koude Oorlog. Het luidde bevrijding Oost-Duitsland en einde DDR in en opende onverwacht de weg naar Duitse eenwording. Tweede helft 1989 stortten ook de overige communistische regimes in de Oostbloklanden in elkaar. Er waren revoluties tegen de communistische regimes.
  • Hereniging Duitsland

    Hereniging Duitsland
    1990 werd de DDR bij de BDR toegevoegd. Duitsland werd hiermee verenigd.
    Duitsland besefte dat eenwording allerlei angsten bij de buurstaten zou oproepen: daarom liet het geen twijfel bestaan over de vreedzame bedoelingen van Duitsland.
  • Opheffing Sovjet-Unie

    Opheffing Sovjet-Unie
    Gorbatsjov had veel tegenstanders.Hij werd steeds meer buitenspel gezet. Boris Jeltsin trok alle macht naar zich toe. Steeds meer Sovjetrepublieken verklaarden zich onafhankelijk. Buiten Gorbatsjov om werd op 8 december 1991 de Sovjet-Unie opgeheven. Het werd nu de Russische federatie met Boris Jeltsin als president.
  • Oprichting EU

    Oprichting EU
    Als gevolg van de EGKS en de EEG werd in 1992 met het verdrag van Maastricht de Europese Unie (EU) opgericht. Drie pijlers:
    1. Gemeenschappelijk economisch en monetair beleid.
    2. Gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid.
    3. Samenwerking op gebied van justitie en binnenlandse zaken.
  • EU 27 lidstaten

    EU 27 lidstaten
    2004 traden 10 nieuwe lidstaten toe: Estland, Letland, Litouwen, Cyprus, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Hongarije. 2007: Bulgarije en Roemenië. Hiermee had de EU 27 leden.
    Rusland had hier moeite mee, want het waren vooral de voormalige Sovjetrepublieken. De spanningen zijn dus nog neit verdwenen.