Images

Antiken

  • Period: 2000 BCE to 323 BCE

    Antikens grekland

  • 1900 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    Kreta var och är än idag en Ö i medelhavet, i Grekland. Kreta var eurpoas första civilisation, kännetäcknat av kungapalatset, skriftspråket och handeln. På Kreta fanns staden Knossos, som blev känt för det stora kungapalatset. Palatset var ståtligt med många våningar och rum.
  • 1700 BCE

    Mykene

    Mykene
    Mykene var en stadstat på det grekiska fastlandet som var känt för ett stort kungapalats med tjocka murar.
  • 1200 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna var ett folkslag som befann sig omkring medelhavet där de byggde städer. Dessutom blev fenicierna uppfinnare av skrivkonsten där de uppfann hieroglyfer, det vill säga ett slags alfabet. De var även aktiva inom handel.
  • 1100 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    Några hundra år efter att palatsen på kreta övergivits kom grekerna i kontakt med ett folk vid namn hettiterna, som kunde framställa järn. Genom ökad handel kunde grekerna bilda nya stadsstater. Fler människor bosatte sig i stadsstaterna som dessutom blev självstyrande genom varsin egen kung.
  • 753 BCE

    Roms grundande

    Roms grundande
    Rom var en bra handelsplats där båtar kunde samlas. Rom låg inte direkt vid vattnet utan följdes av en flod vid namnet Tibern. Tibern var väldigt grund vilket betyde att man kunde vada över, om rövare eller andra fiender skulle attackera så kunde de försvara sig väldigt bra uppe på kullarna som uppåt Tibern. Kungen av Rom var Romulus tvillingbror till Remus.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket tidsepok

  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Grekland gav sig ut i medelhavet för att kolonisera resten av medelhavet. Detta lyckades de med samt kolonier i svarta havet.
  • 700 BCE

    Epoken Antiken inleds

    Epoken Antiken inleds
    Antiken var i medelhavet, ett stort land var Romarriket vilket styrde över nästan hela medelhavet. Antiken bestod av både frihet och krig.
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Teatern uppkom i Aten i Grekland där man tävlade i körsong och att komponera. Den som framförde sin pjäs bäst vann gudarnas ära.
  • 500 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    400 år f.kr inleddes av perserkrigen. Ett uppror i landskapet jonien startade ett fullskaligt krig. Grekerna var trötta på de höga skatterna som perserkungen bestämt. Perserna vill ge hämnd åt Aten och fraktade tusentals soldater till fastlandet som änu en gång ledde till förlust. Efter många strider stod grekerna till sist som segrare
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    I Aten så infördes demokrati 500 f.kr och på den tiden var det bara män som fick rösta. Kvinnor, invandrare, barn och slavar fick inte vara med om hur Aten skulle styras. De röstade om de viktigaste frågorna och Aten hade där med direkt demokrati.
  • 500 BCE

    Rom blir republik

    Romarna var trötta på att kungarna bara tänkte på sin egen makt. Sista kungen blev avsatt och republik infördes. De främsta ämbetsmännen och de som bestämde i staten skulle utses genom val. Alla manliga medborgare hade rösträtt.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    En stor händelse inom perserkriget där perserna bestämde sig för att hämnas på grekerna. Vid staden Marathon blev perserna anfallna innan de hann attackera själva. Det slutade med att perserna tvingades fly.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Ett mycket känt slag vis sommaren år 480 f.kr, relaterat till perserkrigen. En liten trupp greker, ledda av kung Leonaidas mötte en större grupp perser i bergpasset Thermopyle. Perserna anföll grekerna från två håll och vann därmed slaget. Perserkungen Xerxes såg till att bränna ned Aten.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Den Atenska flottan lurade in den persiska flottan i en fälla på ön Salamis. Fällan gjorde så att de flesta från den persiska flottan drunknade.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Peloponnesiska kriget var mellan Aten och Sparta. Sparta ville inte längre hjälpa Aten och då alltså dra sig loss från Aten, detta ville inte Aten och då blev det krig.
  • 382 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Makedonien/Kung Filip
    Makedonien var ett land som finns än idag men har bytt namn till Nordmakedonien. 2011 så bestämde sig regeringen för att göra en staty som föreställer Alexander den store. Statyn kostade runt 70 miljoner kronor vilket är mycket pengar för ett litet land med liten ekonomi som Nordmakedonien. Kung Filip styrde över Makedonien från 359 f.kr till 382 f.kr.
  • 356 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    Alexander den store var en legend och kung från Macedonien. Han enade grekerna och hjälpte dem att erövra perserriket. Alexander var ändast 20 år gammal när han fick makten och hade makten 356-323 f.Kr.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Hellenismen var en händelse som skedde runt 323 f.kr och det bestod i Princip av att grekerna utvandrade från Grekland och flyttade neråt. Eftersom grekerna flyttade så lärde fler sig även grekiska och det blev ett världsspråk.
  • 250 BCE

    Puniska krigen

    Tre stora krig mellan Rom och Kartago i norra Afrika. Orsaken till krigen var oenighet om handel och handelsvägar. Romarna kallade folket som hette fenicierna för puner. Därför kallade krigen för Puniska krigen.
  • 200 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Ett 20 tal folkslag med olika språk och kultur bodde då på den italienska halv ön. Staden Rom växte och det uppstod komfliket mellan folkslagen och de som bodde i staden Rom. Rommarna segrade och fick på så sett makt över hela landskapet.
  • 100 BCE

    Julius caesar

    Julius caesar
    Julius Caesar var en av de aldra mest framgångsrika Romerska fältherrarna. Han erövrade stora landområden till exempel det som idag är frankrike. Tillsammans med drottningen i Egypten som hette Kleopatra fick Julius Caesar också kontrollen över Egypten och den stora och viktiga handelen i staden Alexandria. De romerska makthavarna kallades för kejsare och fick namnen efter Caesar.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Vid denna tid blev många människor slavar. Det var en slags risk som man kunde råka ut för vid denna tid. Ibland gjorde slavarna uppror eller försökte fly. Ett väldigt känt slav uppror var spartacusupproret. Några slavar rymde många andra slavar gjorde samma sak till slut blev det en hel arme med 70000 slavar. De levde en tid på att plundra och stjäla till slut blev de ändå besegrade.
  • 27 BCE

    Kejsare Augustus

    Augustus var en Romersk kejsare mellan 27 f.kr till 14 e.kr.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Efter kejsare augustus död efterdräddes han av sin adoptiv son tiberius. Där efter gick makten nästan alltid i arv och makthavarna kallades kejsare. En del kejsare var duktiga och fattade bra beslut och då gick det även bra för riket. Andra kejsare var dåliga, till och med helt galna.
  • 10 BCE

    Pax Romana

    Kejsare Augustus hade en ide om ett enat och fredligt Europa som liknar dagens tankar om EU. En värld som var fri från krig efter att Romarna segrat till slut. Så tänkte kejsare Augustus att det skulle bli.
  • 272

    Kejsare Konstantin

    Konstantin den store eller Konstantin I föddes i Nessus den 27 februari 272 e.Kr. och förklarade Augustus till kejsare av Rom från 25 juli 306 e.Kr., fram till sin död. Han var den ende kejsaren från 324.
  • 300

    Kristendomen blir statsreligion

    Kejsaren theodosios gjorde kristendomen till statsreligion, alla andra religioner blev förbjudna i riket. Grekiska städer blev tvugna att sluta med religösa fester till gudars ära. Judarna drabbades också eftersom de inte längre fick vara i sina synargogor.
  • 330

    Romarriket delas

    På 330-talet flyttade Konstantin rikets huvudstad till Konstantinopel (nuvarande Istanbul) och utökade den. Och i slutet av 300-talet beslutades det att dela det stora romerska riket i två - det västromerska riket med Rom som huvudstad och det östra romerska riket med Konstantinopel som huvudstad.
  • 476

    Romarrikets fall

    Sista Kejsaren avsattes 476 e.kr. Man har pratat om flera olika anledningar till Romarrikets fall och en teori till varför romarriket försvann är att slavarna tog slut. Då blev allting dyrare och det blev en ekonomisk kris. Det skulle också kunnat vara ett politiskt sammanbrått där kejsaren bestämde näst till allt. Om han var dålig så gick det dåligt för landet.