595561 orig

Handelns historia

  • 400

    Romarriket

    Romarriket
    Med romarrikets uppgång bildades den första gemensamma marknaden runt medelhavet. Romarna förbättrade transportmöjligheterna avsevärt vilket förbättrade handelsmöjligheterna. I romerska riket rådde en stor efterfrågan på lyxprodukter. Mot slutet av romartidenminskade handeln i riket bl.a. pga statens ökade kontroll av handeln och de många krigen. Innan år 0 var även grekland och dess städer centra för handel, kultur och vetenskap.
  • Period: 400 to

    Handel historia

  • 500

    Konstantinopel

    Konstantinopel
    Efter romarrikets fall blev Konstantinopel det nya handelscentrat i medelhavet. Konstantinopel var ett viktigt trasnsitområde, transit betyder att man forslar varor från ett land till ett annat genom ett mellanliggande land. Nya handelsleder mellan Östersjön och Svarta havet förde de första svenska handelsmännen till Konstantinopel.
  • Jan 1, 600

    Araberna dominerar

    Araberna dominerar
    Under 600 talet tog araberna över handelsdominansen i medelhavet och etablerade flera viktiga handelsstäder som t.ex. Granada och Sevilla.
  • Jan 1, 700

    Arabisk kultur

    Arabisk kultur
    Med den arabiska dominansen kom även den arbaiska kulturen, vetenskapen och tekniken att påverka och stimulera utvecklingen i Europa.
  • Jan 1, 1000

    Feodalism

    Feodalism
    Efter år 1000 blev läget i Europa mer stabilt och en ny period av ekonomisk utveckling startade. Det feodala systemet gav bönder större trygghet och förbättrade jordbruksmetoder. Feodalism innebar att marken ägdes av feodalherrar som gav bönderna beskydd men marken brukades av bönderna i utbyte mot dagsverken. Mer mark brukades vilket gjorde att det blev mindre plats över för stråtrövare vilket i sin tur ledde till mindre fientligheter.
  • Jan 1, 1100

    Handeln växer

    Handeln växer
    Många började söka sig in tills täderna från landsbygden. Hantverkare började specialisera sig och arbeta i större skala. En lokal handel växte fram och handelsutbytet i Europa började växa på allvar. På stora marknader som den i Champagne i Frankrike handlade man med varor från hela europa och även från Afrika, Asien och Orienten.
  • Sep 12, 1200

    Korståg

    Korståg
    På 1100-1200 talet började många göra korståg, förutom de religiösa motiven fanns även handelsintressen. Framsteg inom skeppsbyggnad och sjöfart bidrog också till handelns expansion.
  • Sep 12, 1300

    Hungersnöd och pest

    Hungersnöd och pest
    Under hela 1200-talet ökade befolkningen mer än vad produktionstillväxten klarade av. Det ledde till hungersnöd i Europa mellan 1315-1317 och mellan 1347-1351 spreds pesten i Europa. Det ledde till att under 1300- talet så minskade istället befolkningsmängden drastiskt. Det blev ont om arbetskraft men samtidigt fick arbetarna på landsbygden bättre villkor, men överlag så påverkade shandeln negativt att befolkningsminskningen.
  • Sep 19, 1400

    Uppfiningar och upptäcksresor

    Uppfiningar och upptäcksresor
    På slutet av 1300 talet och in på 1400-talet så blev handeln än mer internationell pga av framstegen inom skeppsbyggnad, kustregionerna runt engelska kanalen blev de centrala handelsområdena i Europa. 1400-talet var ett framgångens århundrade för Europa, nya uppfinningar gjordes som bl.a. ledde till bokutgivning och gruvdisft. Nya förbättrade fartyg ledde till upptäckresor vilket ledde till upptäckten av Amerika av Columbus och Vasco da gama som upptäckte sjövägen till Indien.
  • Sep 19, 1500

    Import från kolonierna

    Import från kolonierna
    Under 1500-talet påverkades handeln av befolkningstillväxt och inflation. Religionskrig rasade i Spanien och Frankrike vilket ledde till utvisningar och utvandringar. I norra europa däremot ökade produktiopnen snabbare än befolkningen, man tog mer och mer över rollen som handelscentrum från medelhavsområdena som haft den rollen under 1400-talet. Handeln under 1500-talet karakteriserades av import från kolonierna.
  • Merkantilism

    Merkantilism
    1600-talet präglas av Merkantilism, en handelsbalanslära. Det går i grund och botten ut på att stärka den egna statens makt och rikedom i landet. Genom ökad utrikeshandel och minskad import skulle man få in mer guld och silver i landet. Exportindustrin fick stöd och skydd mot konkurrens från andra länder, Protektionism med andra ord, man försökte även ersätta de varor som behövde importeras med inhemska produkter (substitut).
  • Förindustriella tiden

    Förindustriella tiden
    På 1600-talet växte amsterdam fram som europas kommersiella centrum tack vare Ostindiska kompaniet och Amsterdams bank som grundades tidigt på 1600-talet. Jordbrukssamhället tog fart på 1700 talet tack vare medelsklassens större inflytande på utvecklingen i England. Jordbruket hade blivit effektivare och man framställde mer ull.
  • Kolonialism

    Kolonialism
    Kolonialismen och industrialismen började redan på 1700-talet men det var under 1800-talet som det verkligen tog fart, länder och områden runt hela världen koloniserades av länder i Europa och alla ville ha mest och bäst kolonier. Kolonierrna gjorde att man ännu lättare kunde få in varor från fjärran till invånarna i sitt europeiska land.
  • Industrialsim

    Industrialsim
    Industrialismen började på riktigt i Storbritanien. den tog fart tack vare dom tekniska förändringarna som uppstod på 17 och 1800-talet. Ångmaskinen och spinning jenny var uppfinningar somk gjorde att man kunde börja masstillverka saker till ett lägre pris än förut.
  • Industrialiseringens följder

    Industrialiseringens följder
    Urbanisering är en följd av industrialismen, Jobben inom jordbruket minskade så man flyttade in till städerna där det fanns gott om arbete. Med den ekonomiska utvecklingen kom nya idéer bl.a. liberalismen som förespråkade frihet, männsiskorna skulle befrias från ekonomiska och politiska tvång. (Liberalism 1800-talet)
  • Markandsekonomi

    Under 1960 talet blev företag tvungna att satsa på reklam för att marknadsföra sina produkter, dels pga ökad konkurrens från asien och för att konsumenterna helt enkelt hade större valfrihet än tidigare. Man säger i och med detta att företagen blev marknadsorienterade. Tillskillnad från väst använde sig öststaterna av planekonomiks styrning, makthavarna samlade in information som behövdes och bestämde sedan vad som skulle tillverkas, hur mycket och av vilken kvalité.
  • Världskrigen

    Världskrigen
    Under 1900-talet kom världskrigen. Efter det första världskriget försköts den ekonomiska makten från Europa till Amerika. Amerikanarna hade klarat sig bra från kriget och tillvaron var god tills börskraschen kom. Finanskrisen gjorde att världshadeln minskade och handelshindren blev större. Situationen efter det andra världskriget liknade den efter det första, USA hade klarat sig bra och hade fortfarande den ekonomiska makten, man hjälpte till med återuppbyggnaden av europa efter kriget.
  • Finanskris

    Finanskris
    Eftersom att det bara är år 2014 idag så finns det inte jättemycket att säga om det här århundradet. Världen har blivit mer globaliserad, vi är idag "närmre" andra länder än vi någonsin varit tidigare. Vi fick även en finanskris 2008. En finanskris är kort och gott en störning på de finansiella marknaderna, de fungerar inte så effektivt som dom ska.
  • Vikingar

    Vikingar
    Västra Europa härjas av vikingaflottor och östra Europa av ungerska folkslag.
  • Handeln avtar

    Handeln avtar
    Under 800-900 talet hotade många faror dom kringresande köpmännen vilket ledde till att handeln avtog och blev alltmer lokal. Men vissa varor som salt, glas och keramik fördes ändå långa sträckor.