Compass 3408928 1280

Historia 1a1

  • 3200 BCE

    Förhistorisk och Historisk tid (Skriften)

    Förhistorisk och Historisk tid (Skriften)
    Det som kännetecknar skillnaden mellan förhistorisk och historisk tid är skriften. För att tolka och förstå förhistoria så ligger ansvaret på olika former av forskare ex, arkeologer och antropologer. Man tittar på - gravsättningar, ruiner, skelett, varierande typer av fynd - allt för att skapa sig en uppfattning om hur människor levde för längesedan. Exempelvis, domesticeringen av djur ledde till att fler människor blev sjuka, detta kan man se i skelett från förhistorisk tid.
  • Period: 3200 BCE to

    Historiska händelser och processer från 10 000 f.v.t till modern tid

  • Period: 3000 BCE to 1000 BCE

    Flodkulturerna

    Notera att datumen inte är exakta. Flodkulturerna började uppstå oberoende av varandra. Detta är tack vare den neolitiska revolutionen. Historiska forskare antar att det är en klimatologisk förändring som ligger bakom, det blev varmare på jorden. Floderna är följande: Nilen i Egypten, Eufrat och Tigris i Mesopotamien, Indusfloden i Indusdalen, och Huang He floden i Kina.
  • 2600 BCE

    Induskulturen, storhetstid 2600 - 1700 f.v.t

    Induskulturen, storhetstid 2600 - 1700 f.v.t
    Induskulturen är en av de stora flodkulturerna. Kultur i denna bemärkelse innebär ett samhälle. De var tekniskt framskridna med en standardiserad arkitektur, välfungerande jordbruk och handel, de hade kloaksystem och vattenklosetter, de hade ett skriftspråk (som man ännu ej har lyckats tyda!). En blomstrande historisk civilisation med stora städer, exempelvis Mohenjo Daro som hade ca 40 000 invånare.
  • Period: 2000 BCE to 1400 BCE

    Den Minoiska kulturen (Antika Greklands Bronsålder)

    En blomstrande kultur med centrum på Kreta. Mest kända byggnadsverk är Palatset på Knossos. En expanderande kultur som koloniserade kusten till Lydien (dagens Turkiet). Namnet minoiska kulturen kommer från myten om Kungen Minos som fick en son som var till hälften tjur och människa. Myten expanderar vidare då komplexiteten av Palatset på Knossos (många rum och korridorer) efterlikna en labyrint. Därifrån kommer myten om ett monster som lurade in människor i en labyrint.
  • 1950 BCE

    Palatset på Knossos

    Palatset på Knossos
    Man vet inte riktigt när palatset var byggt, vissa källor säger ca 2000 f.v.t andra säger ännu äldre. Men det var en enorm konstruktion med över 300 rum, rinnande vatten, avancerat avloppssystem. Ett underverk som visar på en avancerat ingenjörskonst och en framstående civilisation i en gammal tid. Vissa menar på att det var hem till den mytomspunna kungen Minos som är grunden till myten om Minotauros
  • 1600 BCE

    Vulkanutbrottet på Thera

    Vulkanutbrottet på Thera
    Det forskarna tror var anledningen till minoiska kulturens undergång. Det var ett av de största vulkanutbrott i historisk tid. 7 av 8 på VEI skalan. 100 gånger kraftigare än våldsammare än Vesuvius (ödelade Pompeji år 79 e.v.t). Arkeologerna har dock inte hittat några skelett från människor på ön, man tror att de hann fly. Utbrottet skickade en Tsunami över medelhavet. Man tror även att detta utbrott är grunden till myten om Atlantis, då det kraftiga utbrottet sänkte stora delar av ön i havet.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

    SPQR, Senatus Populusque Romanus, Senaten och det romerska folket. Detta var det politiska styrsättet i Romarriket från år 509 f.v.t till ca 44 f.v.t (exakta datum tvistas av historiker). Därefter blev det ett kejsardöme. Denna antika supermakt stod för en enorm erövring och standardisering. Mycket av deras teknik och kultur tog de från andra folk och vidareutvecklade. Genom byråkratiskt skicklighet så var det ett rike som varade i över 1000 år med sin storhetstid vid 117 e.v.t under Trajanus.
  • Period: 700 BCE to 280 BCE

    Antika Grekland

    Man kan egentligen se datumen som en storhetstid. Från de olika stadsstaterna till Alexander den Stores fälttåg in mot det persiska riket och enandet av ett storgrekland. Dock efter hans död så splittrades riket succesivt in i flera mindre riken och kom senare att bli uppslukade av det massiva romerska riket. Kulturen från det antika grekiska arvet lever kvar starkt än idag genom exempelvis, demokrati, vetenskap, konst, teater, litteratur, alfabetet, idrott och byggnadskonst.
  • 500 BCE

    Stadsstaten Sparta, grundades 500 f.v.t

    Stadsstaten Sparta, grundades 500 f.v.t
    Olikt stadsstaten Aten så var Sparta en monarki. De är otroligt kända för sina elit soldater, som de producerade på nästan industriell nivå. Pojkarna tillhörde egentligen aldrig föräldrarna, från 7 års ålder sattes de i en oerhört hård skola för att lära sig disciplin, lojalitet och att inte känna rädsla. Syftet att vara människa i Sparta var för att göra det bästa för staten, alla hade detta ansvar. Sparta och Aten kom att ligga i konflikt under slutet på 400 talet.
  • 400 BCE

    Stadsstaten Aten, storhetstid 400 f.v.t

    Stadsstaten Aten, storhetstid 400 f.v.t
    Grekland var på denna tid uppdelat i stadsstater. Den mest kända är Aten, även kallad demokratins vagga. Staden hade en stor ringmur och i mitten en upphöjning, Akropolis. På Akropolis stod templet Parthenon tillägnat till gudinnan Atena. De utvecklade en tidig form av demokrati där alla medborgare fick rösta, ca 30% (inga kvinnor, inga slavar). Antika Aten är väldigt kända för sin kultur och filosofi, tänkandet hade ett stort centrum. De var även en expanderande stad med en stark militär.
  • 44 BCE

    Julius Ceasar

    Julius Ceasar
    Den 15:e mars år 44 f.vt så blev Ceasar brådskande tillkallad till Senaten för ett krismöte. Mötet resulterade inte i det han trodde, utan en grupp senatorer sticker ner honom i kallblodigt mord. De ville avskaffa diktaturen som han hade startat, men fröet var redan sått och det var för sent...
  • 117

    Kejsare Trajanus, Pax Romana

    Kejsare Trajanus, Pax Romana
    Romarriket var i sin fulla prakt, ett massivt imperium frambringat genom skicklig realpolitik, tekniska lösningar i form av byggnader, vägar och stridsmaskiner. Men även med en blomstrande handel och en slående kultur. Men som vi vet, så började det gå utför...
  • 165

    Antoniska pesten

    Antoniska pesten
    En pest som började milt, men förstörde väldigt mycket. Det vill säga, fattigdom och sjukdom. Under 15 års tid dog 7 miljoner ca 20% över en stor geografisk landmassa. Det vill säga, man förlorar inkomst.
  • 300

    Folkvandringstiden "börjar"

    Folkvandringstiden "börjar"
    Detta är tiden (ca 300 - 600 e.vt) då flertalet olika germanska folk migrerade i Europa. Detta var på grund av flertalet olika anledningar. Hunnerna (ett asiatisk stäppfolk) plundrade och pressade iväg folk, samt att det var en överbefolkning. Man gifte sig över folk och stammar. Detta är då en process, så det har skett under väldigt lång tid och i etapper. Inte att 10 000 människor en dag bestämt sig för att gå en lång sträcka, utan en successiv migrationsvåg.
  • 330

    Bytet av huvudstad börjar, från Rom till Byzantion

    Bytet av huvudstad börjar, från Rom till Byzantion
    År 196 e.vt tog romarna över staden. Den var och är ett handelscentrum mellan Asien och Europa. Väldigt viktig för nätverket. Konstantin den Store byggde ut Byzantion. Han valde att kalla det Nova Roma (nya Rom). Detta är även då en succesiv flytt av den romerska huvudstaden påbörjades.
  • Period: 350 to 600

    Folkvandringstiden

    Olika germanska folk började vandra successivt i Europa. Goter, Vandaler, Visigoter, Franker. Stora förändringar i Europa.
  • 380

    Kristendomen blir en statsreligion

    Kristendomen blir en statsreligion
    Kejsare Teodosius inför 380 kristendomen som en statsreligion. 391 så förbjöd han alla andra religioner. Detta gör man för att skapa enighet och färre konflikter. Helt enkelt enklare att styra.
  • 395

    Splittringen av Rom, en västlig och en östlig del

    Splittringen av Rom, en västlig och en östlig del
    Redan år 284 så påbörjades processen av Kejsaren Diocletianus. Han ville underlätta styret genom att decentralisera det. Dock resultera detta i att statsväsendet blev dyrare och skatterna höjdes. Direkt efter hans avgång så bröt inbördeskrig ut och splittringen började bli ett faktum. Kejsaren Konstantin den Store initierade sedan 330 att gamla Byzantion var den nya huvudstaden och år 395 var delningen satt. Det hade blivit två olika riken. Detta har haft stor påverkan på historien.
  • 410

    Gotiska armé invadera och plundra rom

    Gotiska armé invadera och plundra rom
    Gotisk armé (germanernas huvudstammar) ledd av Alarik, med hjälp av romerska slavar kunde de ta sig igenom murarna och invadera Rom.
  • 455

    Vandaler invaderade och plundrare rum

    Vandaler invaderade och plundrare rum
    Rom blev ännu en gång invaderat och plundrat av vandalerna, därifrån kommer uttrycket vandalisera.
  • 476

    Västrom föll

    Västrom föll
    Västrom blev invaderad av Germaner. Kung Odovarkar avsatte kejsaren och utnämnde sig själv till kung. Hur kunde det ske? Flera anledningar: ekonomisk kris (påfrestande att kriga), armén krävde resurser, färre slavar efter krigen (slavekonomi), underhåll av vattenledningar försummades (folk flydde, hälsoproblem), pest och död, Hunnerna pressade germanska folk ner mot Rom och andra städer (flyktingar, politisk).