Skärmavbild 2019 01 29 kl. 16.15.18

Antiken

  • 1900 BCE

    Knossos/kreta

    Knossos/kreta
    På ön Kreta så fanns det många små riken som styrdes av många olika kungar. Sen fanns det ett ställe som hette Knossos och i Knoosos låg det största riket av alla. I dag så finns det bara små rester av riket. Men man har hittat gamla skrifter som är det äldsta skrifterna som finns. Arkeologer har inte än kunnat tyda skrifterna som det har skrivit för flera tusen år sedan. Det hade också handelsförbindelse men fenicier och egyptier.
  • 1300 BCE

    Mykene

    Mykene
    Mykene var en stad i Kreta som blev attackerad serie katastrofer
    Ungefär 1300 före Kristus blev också Knossos också drabbad av katastrofer. Man tror också att dom var ganska redo för krig för att det hade stora tjocka murar som skulle skydda dom när det var krig och när det inte var det. Efter attackera så gick de tillbaka till att vara fiske män och jordbrukare. Nu så är det bara kvar rester av det som man kan åka och kolla på.
  • 1100 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna var ett folk som levde vid det längs den södra kusten i Nordafrika och det stora öarna som med tiden började bygga städer vid. Det var mest kända för sina båtar för att det var jätte duktiga på att bygga båtar. Forskare är inte riktigt säker på när deras kultur kom ifrån och var det kom ursprungligen ifrån.
  • 900 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    Vid det grekiska kusterna så växte det för i tiden fram stadsstater där varje stad och omkringliggande område är nu självstyrande.
  • 800 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Omkring 2500 f.Kr. kom grekerna norrifrån till det land som vi kallar Grekland och grekerna kallar Hellas. Grekerna var ett boskapsskötare nomadfolk. Det folk som redan bodde i området ägnades sig åt jordbruk och handel. Självklart blev det konflikter med grekerna men de två folken lärde sig mycket saker tillsammans också av varandra. Grekerna blev ett sjöfolk.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    Det olympiska spelen började är när man gör olika sporter som ingår i friidrott. Det olympiska håles varje fjärde år för gudarna ära.Under när man hade det olympiska spelen så var det vapen villa för gudarnas skull. Man gör fortfarande det olympiska spelen 2020 men märket är inte exakt lika dant som det var då.
  • 753 BCE

    Roms grundades

    Roms grundades
    Enligt myten bestämde kung Romanus och hans tvillingbror Remus att staden Rom skulle byggas vid floden Tibern. Därmed startar Roms tideräkning år 753. Detta är nog inte sant utan Rom grundades snarare efter det grund av att det var en perfekt plats för handel. Flera vägar möttes vid ett vadställe dit stora skepp kunde nå. Dessutom gav det sju kullarna vid vadstället skydd vid oroligheter.
  • 700 BCE

    Grekiska antikens storhetstid

    Grekiska antikens storhetstid
    Den Grekiska antikens storhetstid var mellan 700-300 före Kristus. Grekland läge vid medelhavet gjorde att handel blev lättare och idéer kunde spridas. Grekland koloniserade även stora områden kring medelhavet.
  • 700 BCE

    Epoken antiken inleds

    Epoken antiken inleds
    Epoken antiken börjar omkring 700 före Kristus. Det var då de grekiska och italienska stadsstaterna bildades. Den kan också kallas för arkaisk. Epoken avslutas då Västrom faller 476 efter Kristus.
  • 625 BCE

    Mynt börjar användas

    Mynt börjar användas
    De äldsta kända mynten tillverkas i landet Lydien år 625 före Kristus som låg i nuvarande Turkiet och det gör fortfarande det nu för tiden. Mynten spred sig senare till Grekland. Tidigare hade ädla metaller använts som mynt som det betalade med men det var inte i form av mynt. Man använder mynt nu för tiden också men det ser inte lika dana ut nu för tiden.
  • 600 BCE

    Teater

    Teater
    Teater kom på 500 före Kristus. Det började med en religiös fest som varade vid vinguden Dionysisk ära som hölls i staden varje år. Under festen så tävlade man om den bästa körsången till huds ära. Ett sätt att vinna är att man gör fram förandet tydligare det kunde man göra att införa några talande repliker under körsångerna. Då skapades teatern.
  • 500 BCE

    persernas erövringar

    persernas erövringar
    År 400-500 före Kristus. Då blev det uppror blad grekerna Jonien som tillhörde perserriket där det hade tröttnat på skatterna. Aten ville hjälpa den så den skickade soldater ock skepp men de förlorade.
  • 500 BCE

    Rom blir republik

    Rom blir republik
    År 500 förekristus fördrevs den sista etruskiske kungen. Rom gjorde rom till en republik en stat där folket väljer sina ledare. Det var de hårdföra romerska bönderna och en del rika stadsbor som hade makten.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    Perserna försökte att ta över fler städer och erövra. De ville anfalla Aten och då ledde det till slaget vid Maraton. Atenarna angrep perserna i ett överraskningsanfall och vann trots att de var mycket färre.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    År 480 f Kr blev det krig igen mellan perserna och grekerna. Grekerna hade fått hjälp av Sparta. Många spartaner dog, men Aten brändes ner.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Vid ön Salamis lyckades den atenska flottan lura perserna in i en fälla och grekerna vann denna gång.
  • 420 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Mellan år 431-404 före Kristus var det krig mellan Aten mot Sparta. Det var för att Sparta inte gillade att Aten var så mäktigt på den tiden. Det var mång olika konflikter där Aten var starkast till sjös och Sparta var starkast på land. År 4040 före Kristus blev det fred och Aten fick behålla Attika men Sparta vann kriget.
  • 330 BCE

    Makedonien/Kung Fhilip

    Makedonien/Kung Fhilip
    Makedonien blir ledande i det grekiska området under Kung Filip. När Filip dör så tar Alexander den Store Filips sån. Flera krig mot perserna som besegras.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Hellenismen är en blandning mellan Grekland och persariket. Alexander dog när han var bara 33 år gammal i febersjukdom. Efter hans död blir det inbördeskrig och riket delas upp i fyra delar och i dessa sprids grekisk kultur och vetenskap. Detta kallas Hellenismen. Efter Alexanders död är den grekiska storhetsperioden över.
  • 300 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    I början av 300-talet före Kristus styrdes det landet av den lille unge kungen Alexander. Han hade stora planer för sig själv och sitt land. Först skulle Aten och de flesta av de andra grekiska stadsstaterna tvingas in i ett gemensamt förbund under Alexanders ledning.
    Nu har det också byggts en stor staty av honom i ett torg.
  • 270 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön
    Rom hade vunnit över det Etrusker i norr som Greker i söder och behärskade hela den Apenninska halvön efter det slaget 270 förekristus.
  • 264 BCE

    Det första Puniska kriget

    Det första Puniska kriget
    Det första Puniska kriget. Rom attackerar Karthago och vinner och tar över Sicilien och Sardinien och Korsika efter det kriget.
  • 220 BCE

    Andra Puniska kriget

    Andra Puniska kriget
    Det andra Puniska kriget. 220 förekristus går Hannibal med sin arme över Alperna in i det romerska riket. Hannibal härjar i det romerska riket många år men tvingas återvända till Karthago när romarna sänder en här dit. Karthago förlorad och var tvungna att banta sin arme och betala skadestånd
  • 75 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Slaven Spartacus leder emot nästan närmare 70 000 slavar deltar innan de besegras. Minst 5000 upprorsmän korsfästs längs Via Appia vägen in till Rom. Dom hängde upp slavarna för att skrämma det andra slavarna så att det vet vad som händer om man inte lyder årder eller sånt.
  • 46 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar var en ensam härskare som gjorde att det blev diktatur i rom. Han var härskare över rom i flera inbördeskrig. Men sen så dog han år 46 före Kristus när han var på väg till senaten.
  • 31 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Octavianus och som man också kan kalla honom för Ceasars arvinge han har namnet Augustus Ceasar och gör om republiken till ett kejsardöme. Han styr Rom till 14 före Kristus.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    Det började år 27 år före Kristus då Augustus kom till makten efter att Caesar dog av det 23 män som dödade honom med kniv. Sen gick makten i arv i familjen. De kallades inte kungar som man gör nu de kallades kejsare på den tiden. Kejsardömet tog slut år 476 efter Kristus.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Pax Romana. Den romerska freden. Det var en period av 200 års fred i romarriket. Detta möjliggjorde att det blev och kom fler människor för att det inte var krig där. Under denna period blomstrar handeln det var för att det inte var krig och för att det var fler som kunde göra och säga saker till handeln.
  • 79

    Vesuvius utbrott

    Vesuvius utbrott
    År 79 i staden Pompeji så blev det ett vakan utbrott som gjorde så att vissa människor trodde att jorden skulle gå under. Det låg en stad nära som brann ner och man kan hitta människor som låg och sov när det dog och bara upp av lavan.
  • 150

    Det tredje puniska kriget

    Det tredje puniska kriget
    Det tredje puniska kriget. Rom beslöt sig att förstöra Karthago och staden mer eller mindre jämnades med marken och salt plöjdes ner i åkrarna.
  • 330

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Kejsare Konstantin blir den nya kejsaren över romarriket. Han gör så att det bli okej att vara kristen. Det romerska rikets huvudstad flyttas till Konstantinopel.
  • 390

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    År 385 blev kristendomen statsreligion och andra religioner förutom kristendomen förbjöds i riket. Några decennier senare var romerska riket i princip kristet det sista motståndet från krafter inom den romerska staten mot kristendomen nedkämpade kejsare Theodosius på 390 talet.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    År 395 delas Romarriket i två ganska stora delar det hade det inte varit för i tiden. Öström fick Konstantinopel som ny huvudstad och Västrom fick Rom som ny huvudstad. Så det blev nya huvud städer också.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    År 476 så kommer den siste romerske kejsaren Romolus Augustus från den germanske krigarhövdingen Odovakar. Därmed faller Västrom. Östrom kommer finnas kvar till 1453 efter Kristus.