Kossa

Naturbruk historia

  • 8000 BCE

    Neolitiska revolutionen

    Den Neolitiska revolutionen ägde rum på flera platser samtidigt. Gynnsamma klimatförändringar tros vara en av orsakerna. Forskare tror att man samlade in vildvete och vildkorn och sedan noterade att dessa växte upp igen där sädeskornen inte samlats in. Genom den Neolitiska revolutionen började folk för första gången att sluta vandra och istället bildades de första städerna eftersom födan fanns i deras närhet på åkrarna.
  • 4000 BCE

    Jordbruket till Skandinavien

    Jordbruket till Skandinavien
    Jordbruket kom till Skandinavien och man började odla brödvete, emmervete, enkornsvete, korn, ärter och bönor.
  • 3500 BCE

    Årder

    Årder
    Efter att människorna använt hackan som verktyg börjar de nu använda en årder, ett slags verktyg som är en föregångare till plogen.
  • 500

    Plogen börjar användas

    Plogen börjar användas
    Plogen är en vidareutveckling av årdern. Spetsen gjordes av metall för att hålla längre och hade en vändskiva som gjorde att jordytan blev bättre att plantera i.
  • 800

    Medeltiden 400-1400 e.Kr.

    Medeltiden 400-1400 e.Kr.
    Under perioden 400-1400 var de allra flesta människor arbetade med jordbruk i någon form. Människorna var bönder och bodde på en gård. Det kom nya redskap som plog, harv och slagan som alla utvecklade jordbruket. Ökade skördar gav rikedom till stormän och biskopar. Även befolkningen ökade med undantag för den period när Digerdöden skedde.
  • 1600-talet

    1600-talet
    Människor bor i byar med jordbruk runt omkring sig. De odlade korn, havre, råg, lin och rovor. Djuren togs in i köken på vintern.
  • Agrara revolutionen

    Agrara revolutionen
    Tidigare hade bönderna odlat i små tegar som är en bit av en åker eller äng. Dessa slogs nu samman vilket underlättade för bönderna. Nya verktyg som harvar och såmaskiner gjorde arbetet enklare. Man införde även växelbruk. På så sätt kunde man odla mer då man istället för att låta jorden ligga i träda odlade man istället vallväxter som ex. klöver eller ärtor. Djuren fick därför bättre foder vilket gjorde att matproduktionen ökade samtidigt som det krävde mindre arbetskraft än tidigare.
  • Industrialiseringen

    Allt färre folk behövs på åkrarna och människor flyttar in till städerna.
  • Nyodling i Sverige

    Produktionen fördubblas genom nyodling, som innebär att man åkermark av oplöjd ängs- eller skogsmark.
  • Missväxt & emigrering till USA

    Missväxt & emigrering till USA
    Missväxtår ledde till svält och många bönder emigrerade till USA där man fick gratis mark av staten
  • 1900-talet

    1900-talet
    Bönderna i Sverige producerar så mycket att man nu kan exportera ut i världen. Hästar i London äter havre från Sverige. Allt bättre teknik och nya maskiner, bla. traktorn som blir vanligare på 1950-talet.
  • Idag

    Idag
    Idag är ca 10 % av jordens yta jordbruksmark. I väst har jordbruket blivit mekaniserat, datoriserat och effektivt. En modern skördetröska gör 100 människors jobb. Skördarna är större, kor och får ger mer mjölk än för femtio år sedan.
    I utvecklingsländer brottas jordbruket dessvärre med klimatproblem och brist på effektiva tekniker.