Antiken

  • 2500 BCE

    Kolonisationen börjar

    Omkring år 2500 f.Kr vandrade Grekerna in i det land som nu heter Grekland. Detta folket som vandrade in i Grekland var ett nomadfolk vilket innebär att man har boskap och flyttar från olika ställen beroende på hur bokskåpet flyttar sig. De folken som redan bodde där var jordbrukare och när Grekerna kom dit blev det lite konflikter mellan de båda grupperna men de kunde också lärda sig också av varan.
  • Period: 2500 BCE to 323 BCE

    Antikens Grekland

  • 1700 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    Enligt en myt från antikens Grekland styrde en grekisk kung som hette Minos hela Kreta. Kreta var rike som låg på en ö. Det gjorde han från ett palats som hette Knossos. Detta är nog inte sant utan bara en saga men palatset finns på riktigt och upptäcktes i början av 1900-talet av arkeologer. Det är dock troligt att det fanns grekiska kungar som styrde Kreta.
  • 1200 BCE

    Fenicien

    Fenicien
    Fenicierna grundade olika städer i området runt Medelhavet. De var duktiga på handel och sjöfart. De hade ett alfabet som de hade lärt sig i Egypten.
  • 1000 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    Handeln i Grekland ökade under järnåldern och då förbättrades ekonomin. Det lede till att Grekernas byar växte till städer och blev till slut stora stadsstater. I dessa stadsstater överlevde många barn då det fanns mycket mat. Då ökade befolkningen. Det blev dock svårt att hitta nya platser att odla på eftersom att det var så många. Därför hotades några stadsstater av överbefolkning. Det ledde till konflikter mellan olika grupper och kunde också utvecklas till krig mellan olika stadsstater.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    De olympiska spelen var de största idrottstävlingen under antiken.
    En vanlig gren var löpning.
  • 753 BCE

    Roms grundade

    Roms grundade
    Några sägner säger att Rom grundades av Kungen Romulus och hans bror Remus bestämt var Rom skulle ligga. Detta är också startpunkten för Roms tidräkning. En mer veteskaplig förklaring är att platsen staden ligger på är bra för handel eftersom att den är nära en flod. Det gör det till en bra plats för en stor stad.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romariket

  • 700 BCE

    Epoken Antiken inleds

    Antiken inleds när olika stadsstater i Grekland och Italien utvecklas.
    Detta börjar omkring 700 f.Kr och slutar i samband med Västroms fall år 476 e.Kr.
  • 600 BCE

    Mynt börjar användas

    Mynt börjar användas
    Mynten spred sig till Grekland på 600 f.Kr. Att använda mynt som betalmedel blir mycket enklare än t.ex byteshandel. Då behöver man hitta någon som både vill ha det man kan sälja men också har det man vill byta med. Om man använder mynt behöver man bara hitta någon som vill köpa det man säljer. Det blir mer praktiskt då.
  • 550 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    Perserriket är den första stora superstaten som utvecklas. De erövrar stora områden i Mesopotamien och några Grekiska stadsstater som ligger i Jonien i nuvarande Turkiet. Dessa stadsstater gör uppror och det blir många konflikter och krig.
  • 500 BCE

    Rom blir republik

    Kungarna som styrde Rom blev utkastade av folket och man införde republik istället.
  • 500 BCE

    Antikens Greklands storhetstid

    Antikens Greklands storhetstid
    Antikens Grekland hade sin storhetstid runt 500 f.Kr. I Antikens Grekland var Kulturen viktig. Det fanns både teater där man gjorde olika pjäser men också olympiska spel. De olympiska spelen gjorde man för gudarnas ära. Några viktiga grenar var Löpning och Diskuskastning. Grekerna trodde på många gudar b.la Zeus, Hera och Poseidon. Antikens Grekland är känt för sina filosofer. Några av de mest kända och omtalade filosoferna hete Sokrates och Platon.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    Några år efter det misslyckade persiska upproret skickade den persiska kungen soldater för att hämnas på Aten. Men när dessa soldater var på väg till Aten blev de anfallna. Det skede vid en by som hette Marathon. Den Atenska armen vann slaget stort och de persiska soldaterna flydde. Detta trots att Atens soldater var betydligt färre än de Persiska. När de hade vunnit skickade de en soldat för att springa tillbaka till Aten och berätta om segern. Därför heter det att man springer ett Marathon.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Tio år efter att Perserna blev besegrade vid Marathon bestämde de sig för att anfalla Aten på nytt. I en passage mellan två berg mötes de båda arméerna och det blev ett stort slag. Denna gången hade den Atenska armen stöd av en annan stadsstat. Den stadsstaten hette Sparta. Trots det klarade inte soldaterna från Aten att försvara sig mot perserna som stormade in i Aten och brände upp hela staden.
  • 480 BCE

    Slaget vi Salamis

    Slaget vi Salamis
    Strax efter slaget vid Thermopyle Mötes de båda arméerna igen. Då lurade den Atenska flottan in den persiska flottan i en fälla. Detta skede precis utanför ön Salamis. Där förstördes mängder av båtar och många soldater drunknade. DÅ gav den persiska kungen upp och hans arme flydde.
  • 450 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    När perserkrigen var slut började folket bygga upp Aten igen. Då byggde man också ett nytt tempel för att hedra gudinnan Athena eftersom att man trodde att de var hon som räddat dem från persernas erövring. Detta gjorde de både för att visa att de var väldigt religiösa men också för att visa upp sin makt för resten av världen. Detta provocerade stadsstaten Sparta. Det ledde till en stor konflikt och tre stora krig mellan de båda stadsstaterna i ungefär hundra år.
  • 400 BCE

    Grekisk Teater

    Grekisk Teater
    Teatern uppkom i Aten under en religiös fest. Där fanns det en tävling där man framförde olika repliker och sånger inför publik. Teatern utvecklades sedan Aten och det byggdes speciella Arenor för att hålla teater på. Dessa arenor kunde ha upp till 20 000 sittplatser.
  • 330 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Makedonien/Kung Filip
    Staten Makedonien blir en av de största staterna i Grekland. Kung Filip är kung i Makedonien och när han dör blir hans son nästa kung.
    Han heter Alexander den store. Han utkämpar många krig mor Perserna.
  • 330 BCE

    Alexander den Store

    Alexander den Store
    I de nordligaste delarna av Grekland låg ett område som hette Makedonien. Det området styrdes av en ung kung. Han ville ena Aten och de andra stadsstaterna i Grekland eftersom att det skulle leda till att det blev fred mellan stadsstaterna och en chans att erövra perserriket.. Alexander anföll Perserriket med hjälp av både Grekiska och Makedonska soldater. För detta hyllades han i b.la Egypten. När han reste hem efter kriget blev han sjuk och dog.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    När Alexander den store dog splittrades hans imperium och många nya städer växte fram. I dessa städer kunde olika folkslag uppleva och ta del av den Grekiska kulturen. Grekiska blev då ett världsspråk och den blandkultur som utvecklades kallades för Hellenismen.
  • 270 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Efter att Rom blir en republik erövrar dem både etrusker och Grekerna. Då kontrollerar de hela den apenninska halvön.
  • 149 BCE

    Tredje Puniska kriget

    Tredje Puniska kriget
    Det tredje Punsika kriget var det bästa för Romarna och det sämsta för Karhtagerna. Det slutade med att Romarna brände upp hela Karthago. Det sägs att det brann i sjutton dagar i sträck. Alla som överlevde blev slavar i Rom.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    I Rom hade man många slavar och de hade i stort sätt inga rättigheter. Det hände dock att dessa slavar gjorde uppror. Ett av dessa upproren kallas för Spartacus upproret. Det är det mest kända upproret som har skett. Detta upproret började med att en slav som hette Spartacus rymde från sin ägare. När ryktet om händelsen spred sig följde andra slavar i sam spår och gick med i spartacus grupp. Denna grupp växte till ungefär 70 000 personer och de plundrade olika platser och krigade mot Romarna.
  • 44 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    De som hade mest inflytande i Rom var två konsuler. De var ungefär som presidenter. EN av dessa presidenter hett Julius Caesar. Han fick sig själv utnämnd till diktator på livstid. Men när han också ville bli kung blev han mördad.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    Efter att Augustus gjorde Rom till kejsardöme var det många olika kejsare vid makten. Vissa var mer uppskattade än andra. Exempel på riktigt dåliga och hemska kejsare är Caligula och Nero. Det var de iallafall om man ska tro historier skrivarna. Vissa blev dock väldigt populär och uppskattade t.ex Trajanus. Dessa erövrade ofta stora områden till riket. Det hände ofta att kejsare avsattes av olika sammansvärjningar.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Den romerska freden hette Pax Romana. Den varade i 200 år. Under den tiden var Rom framgångsrikt i både krig när de expanderade men också handel.
  • 14

    Kejsar Augustus

    Kejsar Augustus
    Kejsar Augustus var Julius Caesars arvinge. Han gjorde Rom till ett kejsardöme. Han menade också att hans makt skapade den Romerska freden. Den freden kallas för Pax Romana.
  • 79

    Vesuvius utbrott

    Vesuvius utbrott
    År 44 e.Kr får vulkanen Vesuvius ett utbrott. Bredvid Vesuvius ligger staden Pompeji. När Vesuvius får sitt utbrott bildas det ett stort svart moln på himlen. Det börjar sedan regna små pimpstenar som är en sorts vulkaniska sten. Dessa stenar begraver hela staden och flera tusen personer dör. Under 1700-talet börjar man att undersöka och gräva ut resterna av staden.
  • 218

    Andra Puniska Kriget

    Andra Puniska Kriget
    I det andra Puniska kriget gick det bättre för Karthago. Med fältherren Hannibal vann de först slaget vid Cannae och sedan var de till och med nära att erövra hela Rom. Romarna lyckades dock till slut att driva tillbaka Hannibal och han Arme till Karthago.
  • 264

    Första Puniska kriget

    Första Puniska kriget
    I nuvarande Tunisien låg en stadsstat som hette Karthago. De var kända för sin handel. När de märkte att Romarna var mer aktiva i deras område blev de provocerade. Detta ledde till en stor konflikt mellan Rom och Karthago och den konflikten delades upp i tre olika Krig. I det första kriget erövrade Rom Sicilien, Sardinien och Korsika.
  • 273

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    En av Roms kejsare hette Konstantin. Han var Kejsare från 273 e.Kr till 337 e,Kr. Han var den första Romerska kejsaren som tillät kristendomen i Rom. När han kom till makten delade han också makten på fyra så fyra kejsare styrde var sin del av landet. Det lede dock till inbördeskrig och det var Konstantin som vann detta inbördeskriget. Konstantin lät också bygga en ny stad som hette Nova Rom som betyder Nya Rom. Denna staden kallades också för Konstantinopel.
  • 300

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    Kejsare Konstantin gjorde Kristendomen till statsreligion i Rom för första gången. Kristendomen hade tidigare varit en förföljd religion och de som utövade den riskerade hårda straff. Det var dock hela 10% av befolkningen i Rom som var Kristna. Kristendomen var en bra religion eftersom att alla olika personer kunde bli kristna. Att det blev statsreligion innebär att det är den ända religionen folk får tro på och alla andra religioner skulle utrotas.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    395 e.Kr delas Rom i två delar. Den östra delen med Konstantinopel som huvudstad och den västra delen med Rom som huvudstad. Anledningen till att de delad på riket var att kejsaren hade två söner och de behövde dela på riket för att det skulle bli jämnt.
  • 476

    Romarikets fall

    Romarikets fall
    476 e.Kr faller Romarriket samman. Man vet inte exakt vad det beror på men två teorier är att Rom byggde sitt samhälle på slavar och gratis arbetskraft. Men när de inte lyckades erövra så mycket nya områden fick de inte heller så många nya slavar. Det gjorde att ekonomin kollapsade. En annan teori är att Rom var attackerat från många håll och att de tillslut inte lyckade hålla undan från alla olika arméer. De blev bl.a attackerade av germaner och perser.