Antikens grekland

Antiken

By Idun.mc
  • 1900 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    I Knossos på Kreta hittades ett stort palats. Palatset har för det mesta bara rester kvar men arkeologer har hittat många betydelsefulla fynd där ändå. De hittade saker som tyder på att grekerna hade handelsförbindelser med egyptier och fenicier. Man har även hittat skriftspråk. Allt detta tyder på att Kreta under denna tiden var en högkultur. De hade tid att bygga stora palats och kunde skriva.
  • 1500 BCE

    Mykene

    Mykene
    En av de tidiga stadsstaterna på Grekland. Mykene övergavs runt 1500 f.Kr. och 1100 f.Kr. men man vet inte varför. Kanske på grund av jordbävningar, tsunamis, krig eller vulkanutbrott. Idag är Mykene ett bra turistmål.
  • 1100 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna framställde ett alfabet i teckensystem. Grekland alfabet har utvecklats från feniciernas. Fenicierna var bra på att bygga skepp och betydelsefulla köpmän.
  • 900 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Grekland blev överbefolkat och maten räckte inte till. Då flyttade vissa till Turkiets södra och västra kust och bildade nya kolonier där. Då förde grekerna med sin kultur till de nya kolonierna och den grekiska kulturen spreds .
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    Dem olympiska spelen började år 776 f.Kr. Detta var en tävling inom idrott som hölls för att hylla vissa gudar t. ex. Zeus. De olympiska spelen hölls alltid i staden Olympia. Spelen hölls vart fjärde år. Under de olympiska spelen behövde det vara vapenvila. Vanliga grenar i tävlingarna var sporter som idag tillhör friidrotten.
  • 753 BCE

    Roms grundande

    Roms grundande
    Enligt en myt var det en kung vid namn Romulus med hjälp av sin tvillingbror Remus bestämt att staden Rom skulle byggas just där den gjorde år 753 f.Kr. Det fanns många anledningar till att bygga en stad just där och staden växte mer troligt bara till sig själv. Staden låg bredvid en flod som passade bra för handel. Floden var grund så man kunde vada över men det gick att segla med skepp. Speciellt handel var viktigt för att få bra ekonomi.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

  • 750 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    Handeln ökade i Grekland. Det ledde till att ekonomin i landet blev bättre så man kunde bygga städer. Kända städer som många besöker idag är Sparta och Aten.
  • 700 BCE

    Grekiska antikens storhetstid

    Grekiska antikens storhetstid
    Under den grekiska antikens storhetstid spreds Greklands idéer till länderna runt Medelhavet. Under denna tid hade Grekland en blomstrande kultur. Man kunde till exempel spela teater eller idrotta. Sen den tiden finns det mycket som är viktigt än idag. Därför var Grekland under denna tiden en högkultur som kunde syssla med mer än bara mat. Viktiga beslut fattades i folksamlingar tillsammans och handeln var stor. Sedan denna tiden fanns filosofer som fortfarande är kända idag.
  • 700 BCE

    Epoken antiken inleds

    Epoken antiken inleds
    Runt 700 f.Kr började en tidsperiod som kallas antiken runt medelhavsområdet. Där bildades en ny kultur och en del har vi fortfarande kvar idag. Antiken tog slut år 476 e.Kr med Västroms fall.
  • 600 BCE

    Mynt börjar användas

    Mynt börjar användas
    Innan denna tid hade man betalat med saker och mat men nu började mynt användas. Myntens värde var hur mycket metallen i myntet var värt. Det tillverkades stämplar för att markera vad varje mynt hade för värde.
  • 550 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    Perserna blev ett väldigt stort rike på denna tiden. De tog ställen runt Mesopotamien. Persernas imperium var svårt att hålla ihop eftersom många tyckte skatten var för hög vilket ledde till uppror. Det fanns även missnöje om att det fanns påtvingad militärtjänst. Landet var mycket splittrat eftersom det fanns olika folkslag och kulturer i olika delar av landet. Persernas imperium gick från Nilen i väster och Indus i öster. Perserriket var det dittills största riket.
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Man började spela teater i Aten på 500 talet f.Kr. under festligheter för Dionysus ära. Dionysus var än av de grekiska gudarna. Teatrarna spelades upp utomhus i så kallade utomhusteatrar. Under denna tid skrevs många teatrar som fortfarande visas idag.
  • 500 BCE

    Rom blir republik

    Rom blir republik
    Mellan 500 till 27 f.Kr. var rom en republik. De hade då varken kung eller kejsare utan en senator. Folket fick alltså rösta på vem som skulle bestämma. Demokratin blev inte så bra när de flesta rika medborgare köpte upp de fattigas röster.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    Ett slag mellan grekerna från Aten och perserna i Marathon. Det var jätte många perser men grekerna lyckades vinna ändå. Efter att grekerna vunnit fick den snabbaste soldaten springa från Marathon till Aten för att berätta om vinsten. Denna sträckan var ungefär 40 kilometer lång. Det är så långa Maraton lopp brukar vara nuförtiden. Det har blivit ett kulturarv.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Slaget vid Thermopyle slog till tio år efter slaget vid Marathon. Även detta slag stod mellan grekerna och perserna. Perserna hade många fler soldater än grekerna men grekerna kämpade in i sista stund. En grek visade en väg för perserna så perserna kunde ta den och omringa grekerna. Någon förrådde alltså grekerna. Därför vann perserna just denna strid.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Detta var ett sjöslag. Grekerna tog så många invånare som möjligt till ön Salamis medans perserna tog över och brände Aten och Akropolis. Grekerna lurade perserna att komma till Salamis. När perserna kom med sina båtar anföll grekerna med full kraft mot perserna. Grekerna vann detta slag
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Ett krig mellan stadsstaterna Aten och Sparta. Orsaken var att Sparta inte ville att Aten skulle bli så mäktigt. De var oroliga för att Aten skulle få för stor makt. Kriget höll på i 27 år och till slut vann Sparta.
  • 382 BCE

    Makedonien/kung Filip

    Makedonien/kung Filip
    Filip var pappa till Alexander den store. Han föddes år 382 f.Kr. Han gjorde så att Makedonien blev en stormakt. När Alexander tog över efter Filips död blev landet ännu större.
  • 356 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    Alexander den store var kung över den antika Makedonien. Han föddes år 356 f.Kr. Han tog hjälp av många greker som han hade tvingat in i ett förbund för att ta över perserriket. Tillsammans tog de över perserriket och Egypten. Det byggdes flera städer till Alexanders ära. Den som är mest känd, som finns kvar än idag är Alexandria i Egypten. Alexander dog på vägen tillbaka från kriget. I Makedonien restes en staty av Alexander den store.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Hellenismen är en tid efter Alexander den stores död. Alexanders rike föll ihop och delades till mindre riken. Grekerna utvandrade till Alexanders erövrade områden och spred sin kultur. Kulturen blandades med persisk kultur. Grekiska blev ett världsspråk.
  • 264 BCE

    Första Puniska kriget

    Första Puniska kriget
    Alla Puniska krigen skedde mellan romarna och folket i Karthago. Detta krig skedde till största del på havet. Rom tog Sicilien, Sardinien och Korsika. Rom vann detta kriget.
  • 264 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön
    Den Apenninska halvön är det vi idag kallar Italien. Romarna besegrade etruskerna i norra halvön och grekerna i södra. Sedan ägde romarna hela den Apenninska halvön.
  • 218 BCE

    Andra Puniska kriget

    Andra Puniska kriget
    I detta krig anföll Karthago Rom. Med sig hade de 37 elefanter. Ledaren var Hannibal och han tog elefanterna över både Pyrenéerna och Alperna. Hannibal var en duktig krigare. Kriget höll på i 17 år och slutade med att Karthago förlorade.
  • 149 BCE

    Tredje puniska kriget

    Tredje puniska kriget
    Nu har romarna fått nog på folket i Karthago. De anfaller, förstör nästan hela stället och tar med sig folket som slavar till Rom.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar föddes år 100 f.Kr. Julius var en romersk politiker. Han blev tillslut diktator. Detta gillade inte många så år 44 f.Kr. blev han knivhuggen av sina motståndare. En av motståndarna var hans gamla polare Brutos. När Julius fick syn på Brutos sägs det att han då sa "även du min Brutos" innan han dog. Det är ett uttryck som fortfarande används om man känner sig sviken av en kompis.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    70 000 slavar rymde från deras ägare. Den som började och samlade ihop slavar hette Spartacus. De rymde till ett berg på Neapal. Slavarna var illa behandlade och hade tvingats att vara slavar. Slavarna blev besegrade och för att inga fler slavar skulle göra uppror korsfäste man ca 6000 slavar.
  • 63 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Kejsare Augustus var Julius Caesars efterträdare. Han var adopterad av Julius. Även han blev diktator och han var den första kejsaren i Roms historia. Det var under hans tid som Pax Romana inleds.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Pax betyder fred. Pax Romana var en period mellan 27 f.Kr. till 180 e.Kr. Under denna tiden var det inga inbördeskrig i Rom. Rom krigade inte heller så mycket med andra länder. Det var under kejsar Augustus tid Pax Romana påbörjades.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    När Julius Caesar dör blev det ett inbördeskrig i Rom. Octavianus vinner kriget och blir utsedd till roms första kejsare. När han blev kejsare ändrades hans namn till Augustus.
  • 79

    Vesuvius utbrott

    Vesuvius utbrott
    I staden Pompeji låg en vulkan som hette Vesuvius. År 79 e.Kr. fick Vesuvius ett utbrott som ledde till att hela staden blev täckt av pimpsten, aska och sot som sprutades ut från vulkanen. Det sprutades också ut en giftig gas som många människor snabbt dog av. Idag har man grävt upp nästan hela staden och hittat fynd från den tiden. Man har grävt upp gipsavgjutningar av döda människor. Därför kan man se vad människorna gjorde under utbrottet. Pompeji är ett populärt turistmål nu för tiden.
  • 272

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Han tillät Kristendomen i Rom som ledde till att Kristendomen blev en statsreligion i Rom.
  • 300

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    Ungefär 300 år efter att kristendomen uppstod blev kristendomen en statsreligion i Rom. Innan dess hade de kristna blivit illa behandlade när de inte följde den romerska religionen. När kristendomen fick fler följare en av dem kejsaren Konstantin en statsreligion.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    När Theodosius dog delades Rom till Västrom och Östrom så att hans två söner kunde ha varsitt ställe att bestämma över. År 476 e.Kr. föll Västrom.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    Romarrikets sammanbrott inträffade när Västrom föll samman. Anledningen till romarrikets fall är oklar. Vissa historiker tror att de har med slavarna att göra. När man inte tog över lika många platser slutade man få nya slavar. Slavarna var viktiga för romarrikets ekonomi. Anledningen kanske var en ekonomisk kris. Det kan också vara så att romarna blev anfallna av flera håll samtidigt.