Kommunikation

  • 11,000 BCE

    Ljud med kroppen

    Ljud med kroppen
    Urinvånarna i Kanarieöarna hade ett speciellt visselspråk för att kommunicera. På andra håll använde man joddling och olika typer av sång för att kommunicera.
  • 3000 BCE

    Hieroglyferna

    Hieroglyferna
    Nästan samtidigt som sumerna kom på sin kilskrift kom egypterna på sitt skriftspråk, hieroglyferna. Dom kunde antingen målas med pensel eller ristas in i sten. Dom såg därför mer ut som en bildskrift.
    Antingen representerade bilden en sak eller så skulle saken vara uttalad på samma sätt som saken på bilden.
  • 2980 BCE

    Kilskrift

    Kilskrift
    Sumerna var dom första som skrev skriftspråk i dagens Irak för 5000 år sedan. Man tog en snedskuren sticka och stack kilformade märken i lera och lät det torka
  • 1200 BCE

    Det första alfabetet

    Det första alfabetet
    I fenicierna(nuvarande Libanon) kom man på att använda ett alfabet, varje bokstav representerade en konsonant. Grekerna kom på att man också kunde ha vokaler. Romarna tog då dehär alfabetet ändrade på det lite och vips hade dom det alfabet vi använder just nu.
  • 100

    Första pappret

    Första pappret
    Innan år 100 hade alla använda olika djurhudar eller papyrus som bara kunde odlas i Afrika. I Kina började man göra det första riktiga pappret, det var gjort av cellulosa. I romarriket skrev man på pergamentrullar ända fram till år 1500
  • 500

    Signaleldar

    Signaleldar
    Signaleldar användes under hela medeltiden alltså mellan år 500-1500 men troligtvis efter och innan dess med. När det tex blev krig tände man eld på vårdkasar för att varna närliggande byar. Vi i Sverige var sena och använde signaleldar långt efter tex Nordamerika.
  • 1000

    Tryckkonsten

    Tryckkonsten
    Innan kineserna på 1000- talet kom på boktryckarkonsten så var det bara munkar som för hand skrev. Böcker var då väldigt dyrt och ovanligt. Kina hade långt innan använt träplattor som man skrutit bilder och tecken spegelvänt och tryckt sin historia.
  • 1440

    Gutenberg

    Gutenberg
    Den tyske uppfinnaren Johannes Gutenberg kom på samma idé som kineserna. Nämligen boktryckarkonsten, man kunde nu börja massproducera olika skrifter och böcker vilket hade stor inverkan på politiken, religion, kultur och teknik. Han kom på att använda lösa bokstäver som satt i en stor press. Bokstäverna sattes ihop till meningar och så la man trycksvärta på dom och tryckte på papper med pressen.
  • Telegrafen

    Telegrafen
    På tidigt 1800-tal var dom första batteriarena och elektromagneten klar. Den amerikanska forskaren Samuel Morse undrade om man inte kunde använda elektriciteten till att skicka meddelanden Han var 1830 klar med den första telegrafen. Telegrafen är en sorts strömbrytare som styr rörelsen hos en penna med en jättelång sladd emellan. Sändaren består av en strömavbrytare som kan tryckas ner. Då går det en ström genom ledaren till. Här kunde man skriva mellan ländernär det blev krig osv.
  • Telegrafen del 2

    Telegrafen del 2
    mottagaren. I mottagaren finns en elektromagnet som trycker ner en penna mot en rullande pappersremsa. Hur länge man håller nere pennan avgör vilken bokstav i morsealfabetet man skriver. Morsealfabetet är ett speciellt alfabet man använder för att kunna skriva till varandra mellan telegraferna.
  • Radiosignaler

    Radiosignaler
    I slutet t av 1800-talet förstog man att ljus är en sorts våg, och att det fanns andra liknande vågor som kunde gå igenom berg och väggar. 1886 lyckades vetenskapsmannen Heinrich Hertz skicka en våg och fånga upp den igen. Vi kallar domhär vågorna radiovågor. Guglielmo Marconi skickade en sådan radiovåg 1,5 km igenom en kulle mellan telegrafer. Och lyckades till och med skicka dom över Atlanten
  • Den första bildöverföringen

    Den första bildöverföringen
    Tysken Paul von Nipkow kom 1896 på ett sätt att överföra bilder genom en kabel med hjälp av en skiva med hål i. Man använde samma teknik när man 1925 överförde riktiga bilder utan sladd.
  • Första radion

    Första radion
    Man började 1925 med något som kallades rundradion vilket var en radiosändning till alla som ville höra nyheter och musik. Från början använde man bara radiosignalerna och skickade meddelanden till en ända mottagare. Idag heter rundradion svenska radion. Rundradion kom till USA redan 1920
  • Tv

    Den ryskamerikanske Vladimir Zworykin uppfann 1930 den första helt elektriska tv:n. Vi har i Sverige haft regelbundna tv-sändningar sedan 1957.
  • LCD

    Man kom under 90-talet på LCD-skärmar som står för liquid crystal display. Det funkar så att man har kristaller mellan två tunna glasskivor och beroende på vilken färg man vill att skärmen ska vara utsätts kristallerna för en elektrisk spänning så dom vänder sig så den färgen syns.
  • Plasmaskärmar

    Man kom i samma era på plasma-skärmar där varje bildpunkt består av tre gasbubblor som är röda, gröna och blåa. Beroende på vilken färg man få fram låter man dom blinka i olika takt. Plasmaskärmar behöver lite energi och ger tydliga och bra bilder