Geschiedenis

  • conferentie van Jalta (P)

    conferentie van Jalta (P)
    Van 4 februari tot 11 februari (1945) werd in Jalta, een stad in Oekraïne de laatste conferentie gegeven na de tweede wereld oorlog. Bij deze bijeenkomst waren de 3 belangrijke wereldleiders Stalin, Roosevelt en Churchill. Zij besproken het probleem over hoe Europa moest worden verdeeld.
  • Politionele acties (P)

    De inheemse jeugd werden zelf nationalistisch en gingen verlangen naar een eigen onafhankelijke staat, zo kwam er verzet. Onder leiding van Ghandi :Brits-Indïe en Soekarno :Nl-Indïe kwam er in het interbellum verzet tegen koloniale overheersing. Na een heftige oorlog & direct na de Japanse capitulatie riep Soekarno de onafhankelijke Reblubliek Indonesïe uit. Er kwanen 2 politionele acties, in 1947 toen nl met troepenmacht binnen viel
    (onafhankelijksheid tegen te gaan) en de 2e Soekarno gevangen.
  • Onafhankelijkheid van India (P)

    De Britten begrepen dat ze de situatie niet lang meer in handen konden houden door de spanning tussen de Hindoes en moslims. Daarom besloten ze dat India zo snel mogelijk onafhankelijk moest worden. Nadat ze weggingen in 1947 braken de rellen los, het was geen kolonie meer en zelfstandig. Maar er kwamen door de rellen tussen beide wel veel doden
  • Blokkade van Berlijn (E en P)

    Blokkade van Berlijn (E en P)
    Tussen de jaren 1948 en 1949 zorgde Stalin in Berlijn dat de weg-, rail- en binnenvaartverbindingen tussen de westelijke bezettingszones van Duitsland en West Berlijn afgesloten werden, tijdens de Blokkade van Berlijn stonden de geallieerden lijnrecht tegenover elkaar. Het leidde niet tot een militair conflict, maar de spanning tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie nam toe.
  • Blokvorming (P)

    De amerikanen wouden een groot deel van de landen helpen met steun (containment) en voerden daarom de Marshallhulp in en pompten zo miljoenen euro's in W-Europa. De westerse landen raakten bang voor een aanval van de Su dus vormden samen een bondsgenootschap :Navo. Maar al snel vormde de Su de tegenhanger: het Warschaupact. Het Oosten deed hetzelfde en zette ook steun in voor hun landen. En zo kwamen de twee supermachten als blokken tegenover elkaar en dit werd bevestigd met het ijzeren gordijn.
  • Stichting van de DDR en BRD (p)

    Stichting van de DDR en BRD (p)
    Rond 23 mei 1949 werd in de westelijke bezittingszone van Duitsland een aparte West-Duitse staat opgericht : de Bondsrepubliek Duitsland. (De Bondsrepubliek mocht echter geen eigen leger hebben en er was ook geen ministerie voor Buitenlandse Zaken.) Pas op 7 oktober 1949 werd de Deutsche Demokratische Replublik gesticht. Dit deden ze een paar maanden later zodat ze de BRD de schuld konden geven van de Duitse deling.
  • Onafhankelijkheid van Indonesië (P)

    De kolonie Nederlands-Indië werd in 1942 bezet door Japan, direct naar de capitulatie riep Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Mede door invloeden van de inheemse jeugd uit de kolonies die naar westerse scholen gingen. Nederland wou deze wou natuurlijk niet dat ze onafhankelijk werden en zo kwamen er conflicten, maar op den duur werd Nederland gedwongen het de accepteren. En dat deden ze op 27 december 1949. Het soevereuniteitsoverdracht werd getekend. (overdragen hoogste macht).
  • Korea-oorlog (P)

    In September 1949 bracht de Sovjet-Unie een atoombom tot ontploffing. Stalin leek nu heel machtig en na een korte duur greep hij China ook in de macht en zo werd 1/3 deel van de mensheid communistisch. Op 25 Juni 1950 begon het pas echt, (C) Noord-Korea viel (K) Zuid-Korea binnen daarbij had het rode leger van de S.U 12 keer zoveel militairen dan de Navo van de V.S. De invasie van Zuid-Korea mocht niet veel baten en Amerika reageerde vel en verjoeg de communisten uit Z-Korea. Gordijn erg bewaakt
  • Onafhankelijkheid Vietnam (P)

    Op 2 September 1945 riep de leider communistische en nationalist Ho Chi Minh de onafhankelijkheid uit. Frankrijk wilde hiervoor nog zijn koloniale bezit herstellen en riep als gevolg van de onafhankelijk een koloniale oorlog uit. Zij kregen geld en wapens van de V.S. doordat zij niet wilden dat hun communistisch werden. Helaas mocht het niet baten en in 1954 gaf Frankrijk de strijd op, als gevolg werd het Noord vietnam (c) tegen Zuid vietnam (K).
  • Vietnam oorlog (P)

    Tijdens de 'ontspanning' waren er nog wel conflicten, zoals die in Vietnam. De communisten (Su) wouden daar het hele land krijgen, de kapitalisten (Vs) probeerden dat te voorkomen. De Vietnamoorlog ontstond, het was een oorlog tussen Zuid-Vietnam en de Vs om communisme in Zuid-Vietnam te voorkomen, het duurde van 1 november 1955 tot 30 april 1975. De Vs en Su waren wel voorzichtig tegen elkaar (geen erge gevolgen). Later maakten ze afspraken voor een wapenbeperking.
  • Bouw Berlijnse muur (P)

    Bouw Berlijnse muur (P)
    Sinds Oost & West Berlijn tegen elkaar kwamen (DDR & BRD) te staan is er al een spanning, veel hoogopgeleide jongeren gaan namelijk naar West Berlijn doordat daar de economie een stuk beter is (etc.). Chroesjtjov dreigde daarbij ook nog om West-Berlijn in te nemen, dit heeft hij niet gedaan maar hij liet alleen wel een 45,3 km lange muur bouwen door Berlijn die de 2 kanten scheidt. De Berlijnse muur is een van de belangrijkste symbolen van de Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn en de tweedeling.
  • Onafhankelijkheid Algerije (P)

    Algerije begon in 1945 ook een onafhankelijkheidsoorlog door een sterk nationalisme. Voor de fransen was Algerije de belangrijkste kolonie (veel fransen woonden daar). Na veel doden en oorlog moest Frankrijk uiteindelijk de onafhankelijkheid toegeven. Ze verlieten zo het verwoeste land na de oorlog.
  • Cubacrisis (P en S)

    Toen de Vs had ontdekt dat de Su kernraketten op Cuba had geplaatst eiste Kennedy (politicus) dat Chroesjtjov ze weg moest halen. Alleen hij trok zich er niks van aan doordat de Vs ze ook op scherp had in Turkije etc. De kernraketten stonden op scherp bij beide partijen, doordat alles in een keer kon worden verwoest kwam er overleg zelf met de VN-Veiligheidsraad. Op het laatste moment trekken bijde supermachten (Vs en Su) terug en zo voorkwamen ze een atoombommen oorlog. En kwam een ontspanning
  • Maanlanding (E)

    Tijdens de koude oorlog was er niet alleen een wapenwedloop (wie de meeste wapens heeft) maar ook een ruimtewedloop tussen de twee supermachten. Het doel was om de ruimte te veroveren. Nadat de Sovjet Unie hun eerste raket de lucht in had geschoten (de Spoetnik) op 4 oktober 1957 kwam er een druk op Amerika en zei wilden er voor zorgen om als eerste op de maan te komen met bemanning. En dat gebeurde met de Apollo 11 op 21 juli 1969 na de overeenstemming met de wens van Kennedy.
  • De val van de DDR (P)

    De val van de DDR (P)
    De val van de muur was heel onverwacht. Toen Günter Schabowski een persconferentie hield mochten de journalisten alle vragen stellen, normaal was dit niet toegestaan en werden er voorwaarden vertelt. Schabowski vertelde dat iedere burger van de DDR vanaf dat moment vrij was om naar het Westen toe te gaan. Duitsland werd weer officieel herenigd op 3 oktober 1990. Dit kwam onderandere ook doordat communisten de macht afstonden na protesten.
  • De val van de Sovjet-Unie (P)

    Nadat de economie en politieke kant van de S.U. met grote stappen achteruit ging besloot de nieuwe Sovjetleider Gorbatsjov het anders aan te pakken. Als eerste besloot hij met de Amerikaanse president Reagon om de dure wapenwedloop te stoppen. Ook viel er perestrojka & glasnost plaats (hervorming&Openheid).Zo kregen burgers meet vrijheid en er viel een revolutie plaats. Doordat de Sovjet andere landen niet meer zou helpen kwamen er protesten. Als gevolg kwam het communisme aan zijn eind in 1991.