Antiken

  • 2000 BCE

    Knossos/Kreta

    Kreta var e av Europas första civilisation. De hade ett skrivspråk, utvecklad handel och ett stort palats som låg i staden Knossos, vilket gjorde det till en civilisation. Folket på Kreta specialiserade sig också på specifika saker istället för att alla gjorde allt.
  • 1400 BCE

    Mykene

    Grekerna hade tagit över Kreta. Man kunde se det för att ett palats byggdes i Mykene, vilket ligger i det grekiska fastlandet.
  • 1100 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna var inte ett enat rike som Egypten men bestod i stället av flera olika stadsstater runt om Medelhavet. De var kände för sin handel och hur bra de var på att bygga skepp. Grekerna lärde sig bokstäver av fenicierna, vilket är de bokstäverna som vårt alfabet är uppbyggt av. Fenicierna på verkade grekerna, som sedan påverkade romarna som hade en påverkan på norra Europa.
  • 900 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    En stadsstat är en stad omringad av ett jordbruksområde. De är självförsörjande och det fanns många stadsstater utsprida runt om Medelhavet.
  • 800 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Kolonisationen var när grekerna utvandrade. De var unga män som utvandrade på grund av överbefolkning och skapade kolonisationer. Då började de också sprida sina kunskaper genom kulturmöten.
  • Period: 800 BCE to 400

    Antikens Grekland

  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    Den största idrottstävlingen under antiken och hölls i staden Olympia vart fjärde år. Det hölls för att hedra Zeus och andra gudar, därför fick inga stadsstater vara i krig med varandra under de olympiska spelen.
  • 753 BCE

    Rom grundades

    Rom grundades
    Rom låg vid floden Tibbern som rann ut i Medelhavet. Det stället i floden som låg vid Rom var väldigt grunt, vilket tvingade skepp som skulle in att packa upp sina varor och transportera de på ett annat sätt där. Det gjorde så att det fanns mycket folk där vilket gjorde det till en perfekt marknadsplats. Rom låg också vid 7 kullar vilket kunde hjälpa de att försvara sig mot fiender. Med mycket handel, mycket folk och ett bra skydd mot fiender blev Rom en perfekt stad.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

  • 700 BCE

    Epoken Antiken inledes

    Epoken Antiken inledes
    Antiken är en benämning för den period då Medelhavsområdet dominerades av grekisk och romersk kultur. Perioden omfattar tiden från omkring 700 f.Kr då de grekiska stadsstaterna växte fram, till andra halvan av 400-talet e.Kr då det västromerska riket gick under.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    Var nionde dag samlades deras medborgare och tog beslut om lagar, krig och ekonomi. De hade direkt demokrati vilket betyder att medborgarna direkt tog beslut och inte partier. Det gällde alla medborgare men man behövde vara född i Aten, ens familj hade behövt bo där i generationer och man behövde vara man för att vara medborgare.
  • 500 BCE

    Rom blir en republik

    Rom blir  en republik
    Rom hade tidigare styrts av en kung men efter romarna hade gjort uppror blev det en republik. Då styrdes Rom av 300 senatorer och två utvalda konsuler.
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Teatern uppkom under en fem dagars religiös fest. Det fanns en tävling om vem som bäst komponerade och framförde körsånger. Ett sätt att vinna var att göra framförandet tydligare. Då las det till mer och mer repliker. Det var bara män som kunde vara med i teatern, därför fick de klä ut sig som kvinnor och ha masker för vissa roller.
  • 500 BCE

    Persernas erövring

    Persernas erövring
    Den persiske kungen Kyros blev ensam härskare över hela den iranska högplatån. Samtidigt i det nybabyloniska riket pågick en maktkamp mellan olika grenar av kungasläkten och prästerna i huvudstaden Babylon. Kyros utnyttjade situationen och lät sina arméer gå till anfall västerut för att på så sätt göra perserriket ännu större och han lyckades.
  • 490 BCE

    Slaget vid marathon

    Slaget vid marathon
    Vid staden Marathon mot perserna och grekerna, grekerna van så perserna fick åka tillbaka.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Den atenska flottan lurade in den persiska i en fälla vid ön Salamis. Där krossades båt efter båt och mängder av soldater drunknade. Efter förlusten gav Xerxes (den persiska kungen) upp och återvände hem med det som återstod av armén.
  • 480 BCE

    Slaget vid Termopoyle

    Slaget vid Termopoyle
    Perserna och grekerna slog vid passagen Termopyle. Det var en trång passage och grekerna trodde att de skulle vina men någon hade visat perserna en annan väg, vilket gjorde att de kunde attackera grekerna från olika håll.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Peloponnesiska kriget var en serie väpnade konflikter i det antika Grekland mellan åren 431 och 404 f.Kr. Striden stod mellan det attiska sjöförbundet, under Aten och det peloponnesiska förbundet under Sparta.
  • 382 BCE

    Makedonien/kung Filip

    Makedonien/kung Filip
    Kung Filip var kung av Makedonien och ville tvinga in stadsstaterna i ett förbund. Han ville att de tillsammans skulle anfalla perserriket och krossa det.
  • 336 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    Alexander blev kung av Makedonien när han 20 år. Han var en skicklig organisatör och van många krig och lyckades ta över hela perser riket.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Alexander den store erövrade många delar av olika länder. när han dog delades hans rike i olika delar som styrdes av greker. Med det är blev det många kulturmöten mellan grekerna och andra kulturer. Den blandkulturen kallades för hellenismen.
  • 270 BCE

    Rom kontrollerar hela den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar hela den Apenninska halvön
    Rom hade kontroll över den Apenninska halvön vilket hjälpte de med deras planer att expandera. De ville expandera för att kontrollera handel och på så sett tjäna mycket pengar från bland annat tull.
  • 264 BCE

    Första Puniska kriget

    Första Puniska kriget
    Det var det första kriget av tre mellan Romerska republiken och Karthago. Krigen hände för att de båda ville ha makt och bestämma över medelhavets handel. Det slutade 241 f.kr. med förlust för Kartago, men det var inte slut där.
  • 218 BCE

    Andra Puniska kriget

    Andra Puniska kriget
    Hannibal, karthagernas mest känd general, anfall romarna med en stor armé med 60 stridselefanter. Romarna lyckades inte driva ut de ur den Italienska halvön och anfall istället karthagernas huvudstad. År 201 f.kr. förlorade Karthago igen.
  • 149 BCE

    Tredje Puniska kriget

    Tredje Puniska kriget
    Det här var det tredje och sista Puniska kriget, som slutade staden Karthago förstördes och romarna van. Det slutade år 146 f.kr.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar var en duktig militär och en konsul. Han vann många krig och tog tillslut över romarriket. När han gjorde det blev romarriket en diktatur. Han blev mördad 44 BCE för att senatorerna inte gillade att han hade så mycket makt.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Det var ett uppror som ledes av gladiatorn Spartacus och slaven och var den tredje slavupproret i den romerska historian. Spartacus stupade själv i det avgörande slaget, men han står som en symbol för dem som vågar resa sig mot förtryckare. Rom van och många slavar blev avrättade.
  • 44 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Kejsare Augustus, eller Octavianus som han hette innan, var Julius Caesars adopterade son och den första kejsaren över Rom. Efter han blev kejsar inledes en 200 år lång fred som hette Pax Romana. Han dog 14 f.kr.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    En 200 år lång fredsperiod som inledes efter Augustus började styra Rom. Under den perioden infördes polis och brandkår ,rom blev upprustad, trygga lugnare, bättre handel, koloseum byggdes och många lärde sig grekiska.
  • 27 BCE

    Romarriket blir kejsardöme

    Romarriket blir kejsardöme
    Julius Caesar anföll Rom och blev ensam ledare. Han son Octavianus/Augustus blev den första kejsaren över som.
  • 272

    Kejsaren Konstantin

    Kejsaren Konstantin
    Konstantin lätt folk utöva kristendomen i Rom, vilket tidigare hade varit förbjudet.
  • 380

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    År 380 förklarade kejsar Theodosius kristendomen för statsreligion.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    Kejsare Diocletianus delad upp romarriket i två delar, den östra och den västra. Inne i romerska landet var det maktstrider, försämrad ekonomi och folkvandringar. Det var det som försvagade romarriket.
  • 476

    Romarrikets fall

    Orsakerna till att västra romarriket föll var inbördeskrig, skattesvårigheter och misslyckande mot fiender. Den sista västromerska kejsaren avsattes då. Östrom faller 1400 e.kr