Ussr

Rusland/USSR

By Brebo
  • De Russische atoombom

    De Russische atoombom
    De Amerikaanse president Harry Truman was uiterst beknopt in zijn uitspraak op 23 september 1949: ,,Wij beschikken over bewijzen dat zich onlangs in de Sovjet-Unie een atoomontploffing heeft voorgedaan.'' De zinsnede maakte overal in de westerse wereld heftige reacties los. De Verenigde Staten hadden niet meer het alleenrecht als het om atoomwapens ging, nu kon ook de Sovjet-Uni een atoombom vervaardigen. Dat dit ooit zou gebeuren was verwacht, maar nu al, in 1949, dat kwam wel heel plotseling.
  • De dood van Stalin

    De dood van Stalin
    Op 4 maart 1953 kreeg hij een fatale beroerte en twee dagen later hoorde de communistische familie waar dan ook ter wereld het ongelofelijke nieuws. Josef Stalin bleek toch sterfelijk. Verdwaasd liepen de burgers van Moskou door de straten van de stad. Zelfs zijn tegenstanders leken oprecht bedroefd.
  • Warschaupact

    Warschaupact
    Sovjetpartijleider Nikita Chroesjtsjov besloot in 1955 dat de communistische landen in Oost-Europa de handen ineen moesten slaan. Dit nadat West-Duitsland op 9 mei 1955 lid was geworden van de NAVO. De landen spraken af dat ze elkaar zouden steunen bij een eventuele militaire aanval. Het Warschaupact kan gezien worden als de tegenhanger van de NAVO, de in 1949 opgerichte Noord-Atlantische Verdragsorganisatie waar de Sovjet-Unie weigerde mee samen te werken.
  • De Cubaanse Raketcrisis

    De Cubaanse Raketcrisis
    In oktober van 1962 vond het meest dreigende moment van de Koude Oorlog plaats. De Sovjet raketten stonden klaar op Cuba richting de VS.
    Chroesjtsjov beloofde Kennedy dat hij alleen troepen naar Cuba zou sturen en géén nucleaire wapens.
    Dit is een typisch Koude Oorlog conflict, want een lokaal incident wordt mondiaal, waarbij de SU en de VS weer tegenover elkaar staan.
  • de val van Chroesjtsjov

    de val van Chroesjtsjov
    Chroesjtsjov had een lekkere machtspositie opgebouwd, maar kreeg steeds meer kritiek op zijn beleid. Toen Chroesjtsjov in 1964 lekker op vakantie was op de Krim, organiseerde enkele van zijn naaste medewerkers een paleiscoup, er werd besloten dat Chroesjtsjov werd ontheven van al zijn functies. De functies werden nu verdeeld onder 3 leiders en na 1970 zou vooral Leonid Iljitsj Breznjev naar voren komen als nieuwe leider.
  • Praagse lente

    Praagse lente
    Zo begint journalist Tjitte de Vries in de AO-reeks op 21 augustus 1968 zijn verslag vanuit Praag. Niemand had gedacht dat de acht voorgaande maanden van optimisme en hoop in Tsjechoslowakije op zo’n brute wijze zouden eindigen. Maar de inval van de troepen uit het Oostblok liet niets van de droom heel. Onder regie van het hoofdkwartier in Moskou, kwam een eind aan de Praagse Lente. Een Praagse lente. Plotseling mocht iedereen in Tsjechoslowakije zeggen wat men wilde.
  • Brezjnevdroctine

    Brezjnevdroctine
    Deze doctrine was de tegenhanger van de trumandoctrine, opgesteld door Harry S. Truman, president van de Verenigde Staten. Deze doctrine kwam op het volgende neer: Wanneer krachten die vijandig zijn aan het socialisme een socialistisch land naar het kapitalisme willen brengen, wordt het niet alleen een probleem voor het betrokken land, maar van alle socialistische landen, oftewel broederlijke solidariteit is belangrijker dan nationale soevereiniteit.
  • Chinees-Sovjet-Russisch conflict

    Chinees-Sovjet-Russisch conflict
    Het Chinees-Sovjet-Russisch conflict was een grensconflict tussen de Sovjet-Unie en de Volksrepubliek China in 1969. De aanleiding hiertoe was de Chinese claim op verschillende door Rusland in de 19e eeuw veroverde gebieden langs de 4.380 kilometer lange grens van beide landen. Na 1960 verslechterde de relatie tussen beide communistische landen. Vanaf 1964 dusdanig, dat beide landen troepen opbouwden aan weerszijden van de grens. Vanaf 23 januari 1969 escaleerde het conflict.
  • Rusland valt Afghanistan binnen

    Rusland valt Afghanistan binnen
    in 1979 vielen Sovjettroepen Afghanistan binnen. Een militaire operatie die slechts enkele weken had moeten duren, werd een 10 jarig verblijf. Binnen enkele weken werd een bezettingsmacht van 85.000 soldaten in Afghanistan opgebouwd. Speciale KGB-eenheden vermoordden Amin in zijn paleis. De politieke en economische consequenties van de bijna tien jaar durende oorlog in Afghanistan zouden daarentegen rampzalig uitpakken voor de Sovjet-Unie.
  • Poetin aan de macht

    Poetin aan de macht
    Sinds mei 2012 hebben Poetin en Medvedev weer van plaats gewisseld waarbij Poetin weer president werd. Sindsdien is de binnenlandse onderdrukking van de vrije meningsuiting en pers verder opgeschroefd en de corruptie nog meer bepalend in het economische verkeer. Internationaal gezien raakt het regime steeds meer uit de gratie bij het westen, vooral door de opstelling van Poetin in de Oekraïnecrisis.
  • MH 17

    MH 17
    Op 17 juli 2014 stortte een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 neer bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove in de oblast Donetsk, nadat het toestel geraakt was door een luchtdoelraket. Rondom Donetsk was op dat moment een pro-Russische opstand gaande. Aan boord waren 298 mensen, 283 passagiers en 15 bemanningsleden. 193 inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit, 4 inzittenden hadden de Belgische nationaliteit.[3] Er waren geen overlevenden.
  • Verantwoording Part 1

    Ik heb gekozen voor deze 11 gebeurtenissen omdat Rusland zich met deze gebeurtenissen vooral laat zien waarvoor zij staan. Het Communisme... Ze willen kosten wat het zichzelf afzetten tegen het Westen/Kapitalisme. Daarnaast proberen ze vooral tegen Amerika de machtsverhouding gelijk te houden, zodat niet Amerika alle macht krijgt in de wereld. Vooral dictatuur en onderdrukken is te zien bij de gebeurtenissen die ik heb gekozen. Daarnaast Pro-communisme is te zien bij de gebeurtenissen
  • Verantwoording Part 2

    Als laatst heb ik gekozen voor MH 17 omdat het vooral Nederland aangaat en onschuldige Nederlandse burgers zijn omgekomen bij een Pro-Russische actie..., het heeft vandaag de dag nog impact op ons. Het Russische nationalisme/onderdrukken is nog sterk aanwezig. Daarom is Poetin ook gekozen. Deze man maakt alles weer strenger in Rusland, Ik heb het gevoel dat er een nieuwe koude oorlog komt als ik naar Rusland kijk.