Ungdomsfilmhistorie

  • Period: to

    Før 1950'erne - de tidlige år

    Vi betegner 1950'erne som det år, hvor ungdomsfilmen opstod, men der findes unge i danske film før det. Men der blev ungdommen bare betegnet som perioden mellem barndommen og voksenlivet. Ex. Komediefilmen "Fem raske piger" fra 1933, hvor hovedkarakteren begynder at feste og ikke i så stor grad adlyder deres forældre mere.
  • Period: to

    1950'erne - læder jakker og løftede pegefingre

    De danske ungdomsfilm opstår rigtigt i 1950'erne efter anden verdenskrig. Samtidig startede det også i USA. Der skete en stor produktion af filmene og der blev udbredelse af TV. Man begyndte at bruge kriminalitet som et gennemgående tema i film, og man følger de unge og deres tanker og handlinger mere og mere. Ex. Filmen "farlig ungdom" fra 1953, som er et eksempel på at man begyndte at behandle ungdomskriminaliteten som et tema.
  • Period: to

    1960'erne - nye impulser

    I 1960'erne blev TV'et mere udbredt hos mange mennesker og derfor begyndte antallet af biografbilletter at falde drastisk. Og det var blandt andet grunden til at filmbrancen tog over og derved også ungdomsfilmene. Ex. Filmen "Balladen om Carl-Henning" fra 1969, der brugte følsomhed i deres portrætter af unge mennesker.
  • Period: to

    1970'erne - guldalderen

    Om 1970'erne brugte man begrebet guldalderen i forhold til danske ungdomsfilm. Det var der ungdomsfilmenen peakede på grund af den gennerelle solidaritet med børn og unge. Man ser børn og unges synsvinkel på livet, og derfor laver filmene til unge. Ex. Filmen "Mig og Charly" fra 1978 som viser sympati for de unge gennem melodi og tekster.
  • Period: to

    1980'erne - opvækstfilmen blomstrer

    I 1980'erne fik ungdomsfilmen stort løft. Især på grund af den nye filmlov. Loven lyder på at 25 % af alle de offentlige støttemidler til filmproduktionen skulle gå til børn og unge. Dette sikre at ungdomsfilmens guldalder kommer til at holde ved længere tid en man regnede med og også ind i det nye årti. Ex. Filmen "Tro, håb og kærlighed" fra 1984, der omhandler overgangen fra barn til voksen.
  • Period: to

    1990'erne - genrefilmen kommer

    I 1990'erne kom der en udvidelse af ungdomsbegrebet. Nu blev begrebet unge ikke kun brugt i teenageårene, men kunne strække sig helt op til tyve og trediverne. Dette gælder også i fx "Pusher" og "Bleeder" fra 1996 og 1999, som viderudvikler på unge på afveje.
  • Period: to

    2000'erne - helt til kanten

    I 2000'erne kom de famøse Anja og Victor film på banen som blander folkekomedie med Hollywoods romantiske komedier. Vi møder også grænsesøgende unge der eksperimenterer med sex, narko og kriminalitet på en realistisk måde.
  • Period: to

    2010'erne - formeksperimenter

    I 2010'erne blev ungdomsfilmene mere og mere afløst af en følelsesmæssigt realisme. Man begynder at bruge ekstreme ungdomsmiljøer og barske historier om fx omsorgssvigt. Ex. Filmen "Bora bora" fra 2011, hvor at man blander ungdomsrealismen med musicalnumre.