Tijdbalk 1945-1991

By Rowin
  • Consumptiemaatschappij

    Consumptiemaatschappij
    In de jaren '20 van de 20e eeuw leefden veel Amerikanen boven hun stand met geleend geld. Er was veel vraag en aanbod. Mensen wilden veel spullen hebben waar ze mee konden pronken. Na WO I nam de vraag heel erg af, maar het aanbod steeg heel erg. Pas na WO II, rond de jaren '50-'60 kwam de consumptiemaatschappij weer op gang.
  • Oprichting Sovjet-Unie

    Oprichting Sovjet-Unie
    De laatste Russische tsaar, Nicolaas II, regeerde het Russische Rijk tot aan zijn aftreden in maart 1917 deels te wijten aan de gevechten in de Eerste Wereldoorlog. Een kortstondige Russische voorlopige regering kwam aan de macht, die omver werd geworpen in de Oktoberrevolutie van 1917 door de revolutionairen onder leiding van de bolsjewistische leider Lenin. De Sovjet-Unie werd officieel opgericht in december 1922 met de vereniging van de Sovjetrepublieken.
  • Truman wordt president van de Verenigde Staten

    Truman wordt president van de Verenigde Staten
    Harry S. Truman was van 1945 tot 1953 de 33e president van de Verenigde Staten. Hij werd president nadat Franklin D. Roosevelt stierf als zittend president. Truman wordt door sommigen wel gezien als één van de grootste oorlogsmisdadigers uit de geschiedenis wegens zijn verantwoordelijkheid voor de dood van meer dan 200 000 burgers bij de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, en voor de dood van ongeveer 140 000 burgers tijdens de Slag om Okinawa. Hij trad op 20 januari 1953 af.
  • Ontmoeting aan de Elbe

    Ontmoeting aan de Elbe
    In april 1945 was de Tweede Wereldoorlog al bijna ten einde. De Amerikanen rukten steeds verder op vanuit het westen en de Sovjet-Unie veroverde Duitsland vanuit het oosten. De twee legers kwamen elkaar op 25 april voor het eerst tegen bij de rivier de Elbe, in de buurt van het stadje Torgau.
    (heeft verbanden met de BRD en de DDR)
  • Dekolonisatie

    Dekolonisatie
    Dekolonisatie is het proces waarbij kolonies zelfstandig worden van een moederland. De term wordt vooral gebruikt voor het proces waarbij niet-Europese koloniën van Europese koloniale mogendheden onafhankelijk werden. De eerste landen die na WO II onafhankelijk werden, zijn Korea, Vietnam en Indonesië. Bij alle drie de landen ging het met geweld. Dekolonisatie verliep niet altijd met geweld. Bij de dekolonisatie van bijvoorbeeld Britse koloniën verliep alles vreedzaam.
  • Truman-doctrine

    Truman-doctrine
    De Amerikaanse president Truman vertelde bij een congres over zijn 'Trumanleer'. De Truman-doctrine houdt in dat Amerika alles zou doen om te voorkomen dat het aantal communistische landen zich zou uitbreiden. Hierdoor werd de relatie tussen Stalin en Truman steeds slechter.
  • NAVO opgericht

    NAVO opgericht
    De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is een na de Tweede Wereldoorlog opgerichte organisatie ter ondersteuning van het Noord-Atlantische Verdrag dat in Washington werd getekend. Het hoofdkwartier van de NAVO is gevestigd in Brussel. De NAVO-landen zullen elkaar steunen in geval van een aanval op een van hen.
    (heeft een verband met Warschaupact)
  • Oprichting BRD

    Oprichting BRD
    De Bondsrepubliek is ontstaan na de totale nederlaag van het nationaal-socialistische Duitsland in 1945. De Duitse steden waren grotendeels verwoest, vele Duitse mannen dood, vermist of in krijgsgevangenschap en het land was bezet door geallieerde troepen. Tussen 1945 en 1949 ontstonden verschillen van mening tussen de geallieerde bezetters. Als reactie blokkeerde de Sovjet-Unie de toegang tot West-Berlijn, waardoor Berlijn gesplitst werd.
    (heeft een verband met de ontmoeting tussen de VS en SU)
  • Oprichting DDR

    Oprichting DDR
    De Sovjet-Unie werkte vanaf 1945 doelgericht naar de oprichting van een communistische dictatuur in Duitsland. De sociaaldemocraten werden in 1946 in één partij met de communisten gedwongen. Op 7 oktober 1949 nam het door communisten gedomineerde Deutscher Volkskongress in Oost-Berlijn de grondwet van de nieuwe staat DDR aan.
    (heeft verband met de ontmoeting tussen de VS en SU)
  • Koreaoorlog

    Koreaoorlog
    De Koreaoorlog was een oorlog tussen het door China en de Sovjet-Unie gesteunde communistische Noord-Korea en het door de Verenigde Naties, onder leiding van de Verenigde Staten, gesteunde Zuid-Korea. De Koreaanse Oorlog was als gewapend conflict onderdeel van de Koude Oorlog. Betrokken waren de Verenigde Staten met een aantal bondgenoten onder vlag van de Verenigde Naties aan de ene kant en China en de Sovjet-Unie aan de andere zijde.
  • Stalin dood

    Stalin dood
    Op 5 maart 1953 overleed Stalin in zijn huis. Het is nooit duidelijk geworden onder welke omstandigheden hij is gestorven. De officiële verklaring noemde een hersenbloeding als doodsoorzaak.
  • Chroestsjov wordt president van de Sovjet-Unie

    Chroestsjov wordt president van de Sovjet-Unie
    Nikita Chroestsjov was een Sovjet-politicus en partijleider van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Hij leidde de Sovjet-Unie na Stalin. Chroesjtsjov werd door zijn politieke tegenstanders beschouwd als een platvloerse, onbeschaafde boer, met de reputatie van het onderbreken van sprekers met beledigende opmerkingen. Tijdens de Cubacrisis dreigde hij de VS aan te vallen met kernwapens. Chroesjtsjov werd op 14 oktober 1964 afgezet door zijn collega's in het Politbureau.
  • Warschaupact

    Warschaupact
    Het Warschaupact was een militair bondgenootschap van communistische landen in Oost-Europa, dat tussen 1955 en 1991 heeft bestaan. Het werd op voorstel van Sovjetpartijleider Nikita Chroesjtsjov opgericht als tegenhanger van de NAVO.
    (heeft een verband met de NAVO)
  • Vietnamoorlog begint

    Vietnamoorlog begint
    Door het verliezen van de Fransen bij Dien Bien Phu wist de Amerikaanse regering niet goed of zij de plaats van Frankrijk moesten innemen en nu zelf gaan vechten in Indo-China. Zij waren bang dat Vietnam communistisch zou worden. Als dit gebeurde, was er grote kans dat andere Aziatische landen zouden volgen en ook communistisch zouden worden. Dit heet de dominotheorie. De VS besloot zelf in te grijpen in Vietnam. Hierbij werd er vaak gebombardeerd.
  • Kennedy wordt president van de Verenigde Staten

    Kennedy wordt president van de Verenigde Staten
    John Kennedy werd in 1960 gekozen tot 35e president van de VS na een nipte verkiezingsoverwinning (een half procent verschil) op de Republikein Richard Nixon. Op 22 november 1963 werd Kennedy dodelijk verwond door twee geweerkogels, één door het hoofd en één door zijn rug, terwijl hij in een open presidentiële limousine in de Amerikaanse staat Texas gereden werd. Zijn rijtour was onderdeel van een publieksreis door Texas. Kennedy was de jongst gekozen Amerikaanse president.
    (Verband met Cuba)
  • Bouw Berlijnse Muur

    Bouw Berlijnse Muur
    De muur is gebouwd om Berlijn te scheiden in 2 stukken met een andere politiek. Rusland was communistisch en de Geallieerden waren democratisch. Ze konden geen overeenstemming krijgen. Aan de westkant van de muur waren de Geallieerden de baas. Aan de oostkant was Rusland de baas. Veel mensen probeerden vanuit het oosten naar het westen te vluchten. De Berlijnse Muur maakte dit erg moeilijk.
  • Cubacrisis

    Cubacrisis
    Door de gespannen situatie van de Koude Oorlog had de Sovjet-Unie besloten om in Cuba kernraketten op te stellen. Deze plaatsing was mede een reactie op de plaatsing van raketten in Italië en Turkije door de VS die op de Sovjet-Unie gericht waren. Daarnaast was de locatie interessant omdat het Amerikaanse waarschuwingssysteem ingericht was op het oppikken van projectielen vanuit de Sovjet-Unie; niet vanuit de Caraïben. Op deze manier zou de Sovjet-Unie strategische doelen beter kunnen raken.
  • Gorbatsjov wordt president van de Sovjet-Unie

    Gorbatsjov wordt president van de Sovjet-Unie
    Michail Gorbatsjov was secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Zijn poging om de communistische partij te hervormen leidde uiteindelijk niet alleen tot het einde van de Koude Oorlog (waarvoor hij op 10 december 1990 de Nobelprijs voor de Vrede ontving), maar ook het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Hierna treedt hij af als president van de Sovjet-Unie.
  • Sloop Berlijnse Muur

    Sloop Berlijnse Muur
    In 1989 werd in Hongarije het IJzeren Gordijn aan de grens met Oostenrijk geopend. De open grens daar zorgde in korte tijd voor een uitstroom van duizenden 'permanente vakantiegangers'. Ook de leiding van de DDR, die kort daarvoor nog trots het veertigjarig bestaan van de 'socialistische heilstaat' hadden gevierd, moest de grenzen openen. Het einde van de Muur, en daarmee van de DDR, was onvermijdelijk.