Svenska språkets historia

  • Period: 1 CE to 799

    Indoeuropeiskt språk

    Språkgruppen har fått sitt namn genom att de flesta av språken pratades i Indien och Europa ingår i den. Denna språkgrupp är den största för ungefär 3 miljarder talar något indoeuropeiskt språk. Det var olika grupper som vandrade till både Indien och Europa.
  • Period: 800 to 1225

    Runsvenska

    Vi talade Rum Svenska ändan fram till 1000-talet. Man vet detta för att det finns texter på olika runstenar i Sverige, Danmark och Norge som har likadana tecken och ord. De flesta runstenarna i Sverige är skrivna med den yngre runraden. Den yngre runraden hade bara 16 tecken vilket då betydde att tecken hade flera ljud för en vanlig runrad innehöll 24 tecken.
  • Period: 1225 to 1526

    Fornsvenskan

    Under perioden 1225-1526 hände det mycket med svenskan. Den största anledningen till det var för kristendomens införande. Med kristendomen kom också det latinska språket. Det tyska språket påverkade svenskan mycket under Fornsvenskans tid. De tyska handelsmän och köpmän började och bosatte sig i Sverige under 1200-talet. Tyskarna påverkade mest de svenska ordförrådet.
  • Period: 1526 to

    Äldre nysvenska

    Det nya testamentet översattes år 1526 och trycktes på svenska. Det var inte den första boken som trycktes på svenska. I Sverige var kristendomen populär vid den här tiden. Sen så helt plötsligt så fanns det flera tusen exemplar av Nya Testamentet som såg likadana ut för boktryckarkonsten. Böckerna spreds till kyrkor runt om i landet.
  • Period: to

    Yngre nysvenska

    Olof Dalin började att ge ut en slags tidning år 1732. Tidningen var egentligen bara ett ark, ett papper, men texten på arket var som en tidningsartikel. Olof gav ut sin tidning en gång i veckan till slutet av 1734. Tidningen blev väldigt populär eftersom texten i tidningen var skriven på ett modernt sätt.
  • Period: to

    Nusvenska

    Nu är vi i den tiden av det svenska språket som vi lever i nu. Tiden startade med den senaste stavningsreformen. Den här språkperioden började 1906. Stavningsreformen mötte ganska stort motstånd när den kom. Många tyckte att den gamla stavningen hörde till den svenska traditionen och var bättre än den nya. Vissa bokstäver var onödiga och togs bort. De ville också att alla ord som innehöll ljudet j skulle stavas med j. Många ord har också kommit till genom att man har försvenskat engelska ord.