Språkhistoria

  • Period: 800 to 1225

    Runsvenskan

    Redan omkring år 800 kunde man urskilja svenska som ett eget språk. Perioden från år 800-1225 kallas för runsvenska eftersom svenskan skrevs med runor. Med kristnandet under vikingatiden kom det nya ord till svenskan från latin som mässa, kloster och kyrka. Svenskan kommer från den indoeuropeiska språkträden och hör till de germanska språken. Svenskans närmaste släktingar är norskan, danskan och isländskan.
  • Period: 1225 to 1375

    Klassiska fornsvenskan

    Den klassiska fornsvenskan är det språk som talades under 1225-1375. Fornsvenskan är uppdelade i två perioder, den klassiska fornsvenskan och den yngre fornsvenskan. Perioden kallas för klassiska fornsvenskan eftersom skriftkällorna skrevs med latinska bokstäver.
  • Period: 1375 to 1526

    Yngre fornsvenskan

    Den yngre fornsvenska perioden började med Magnus Erikssons landslag och stadslag som var en kung i Sverige. Han ville att köpehandlingar och brev skulle skrivas på latinska istället för svenska. Under denna tiden var påverkan från tyskan stor och det berodde på Hansan som var en handelsmonopolförbund av tyskar. Betala, bil, arbete är lånord från tyskan. Bokstäver ersättes under denna tiden och vokalsystemet ändrades.
  • 1526

    Äldre nysvenska 1526-1732

    Äldre nysvenska 1526-1732
    den äldre nysvenskan fick sin början när nya testamentet översattes till fullständig svenska. Det var en historisk händelse för svenskhistoria. Det är under den här tiden blev det svenska språket riktig svenska. De första ordböckerna växte även fram under denna tiden. Ett sje-ljud och tje-ljud utvecklades och bokstaven g blir till j när man pratade. I slutet av äldresvenskan fick svenskan en del lånord från franskan som till exempel parfym, kusin och karamell.
  • Yngre nysvenska 1732-1900

    Yngre nysvenska 1732-1900
    Den första svenska veckotidningen kom ut 1732 och det var här yngre nysvenska fick sin början. Under denna perioden bildade Kung Gustav lll den svenska akademin vars syfte var att göra språket rent och ge ut en ordbok. Lite senare under yngre nysvenska började många läsa och skriva på svenska. Språket betraktades som ett stolthet. Vid den här tiden fanns det inte heller några skrivregler utan man skrev orden som de uttalades. Svenska språket tog över det latinska språket i Sverige.
  • Nusvenska 1900-2000 talet

    Nusvenska 1900-2000 talet
    Det språket vi talar idag kallas för nusvenska och fick en början på redan 1900-talet. Språket har utvecklats enormt mycket tack vare förbättringen av kommunikation. Dialekterna har försvagats och ordet "Ni" byttes ut till du. Det engelska språket har haft en stor inflytande på svenskan och har lett till att många är oroliga för framtiden. Många tror att svenskan är hotad eftersom vi har lånat massa ord från andra länder och gillar att förkorta ord som slarvar vårt språk.