Page 4

Svenskans Språkhistoria

  • 3500 BCE

    Hieroglyfer och kilskrift

    Hieroglyfer och kilskrift
    De första skriftspråken som var så kallade ordskrifter var hieroglyfer som man upptäcker än idag och det är olika symboler som oftast innebar att ett tecken var en sak eller föremål, men detta skrev mestadels på stenar och att vi hittar det än idag på stora historiska platser.
  • 1978 BCE

    Den Indoeuropeiska Grunden

    Den Indoeuropeiska Grunden
    Ungefär 4000 år sen kom indoeuropéerna till resten av Europa och främst Sverige, indoeuropéer är de som kommer från andra sidan Svarta Havet som vi idag kallar för Ryssland eller Ukraina.
    När detta språket utvecklade dialekter efter bara ha varit ett eget språk så kom det till Sverige där det började talas av de germanska stammarna och sedan låg till grund för urnordiskan som vikingarna talade.
  • 100

    Urnordiskan

    Urnordiskan
    Det är finns inte mycket information om urnordiskan, det mesta vi vet kommer från runinskrifter som har hittats främst i norden. Det har bevisats att urnordiskan har haft ett eget liknande alfabet och det kallas för en runrad, den nordiska runraden kallas för futhark och består av 24 runer. Historien har bevisat att de svenska och norska vikingarna var de första att rista in runer i sten gentemot det vanligaste att rista in det i vapen. Denna svenskan var mer likt tyskan än dagens svenska.
  • Period: 800 to 1225

    Runsvenskan

    Under denna tiden så försvann det som man kallar för diftonger som är två vokaler som gör ett ljud, ett exempel på detta är ordet scout där det bildas ett gemensamt ljud. Kvarlevor av diftonger finns kvar i vissa dialekter som gotländskan och norrbottniskan.
    När kristendomen kom till Sverige vid år 1000 så blev svenskan väldigt påverkat av det latinska och det var även under denna tid som man började använda bläck och papper istället för trä och sten.
  • Yngre Nysvenskan

    Yngre Nysvenskan
    Efter att författaren Olof Dahlin publicerade "Then Swänska Argus" som var skrivet på så sätt idag så skulle det kallas för det vardagliga svenska språket och var då också skrivet på ett mycket mer avslappnat sätt. Han tyckte även att svenskan skulle göra sig av med "onödiga främmande ord", det användes ord som vi har idag men de flesta har en annan betydelse och stavas annorlunda.
  • Nusvenskan

    Nusvenskan
    Innan sågs svenskan inte som ett eget språk men det var först år 1300 och 1310 som svenskan nämndes för första gången, det var 1906 som det utfördes en stavningsreform i Sverige som banade vägen för den moderna svenskan men många anser att August Strindbergs böcker revolutinerade det svenska språket. Många svenskar var onöjda med svenskan och tyckte att den var för krånglig vilket startade stavningsreformen som gjorde svenskan till vad den är idag.