svenska språk

  • Period: 1 CE to 799

    svenska språk

    Indoeuropeiskt språk:
    Svenskan tillhör det indoeuropeiska språket. Idag så talar ungefär 3 miljarder människor något indoeuropeiskt språk. Man tror att gruppen levde runt omkring Kaspiska havet för över 5 000 år sedan. Människorna tvingades att vandra i grupper åt olika håll för någon anledning, men på så sätt spreds deras språk över Europa och Indien.
    En grupp nådde norra Europa och språket kallas av forskare för urgermanska. Man kan tydligt se att urgermanska och germanska hör ihop.
  • Period: 800 to 1225

    svenska språk

    Runsvenska 800-1225:
    Fram till 1000-talet så användes detta språk, det kan vi se för att runstenarna med texter på i Sverige, Danmark och Norge har likadana ord och tecken. Under vikingatiden så övergav man den äldre runraden och ersatte med den nyare och yngre. Det är därför man talar runsvenska. Största delen av runstenar som har hittats i Sverige är ristade med den yngre runraden. Den mest omtalade runstenen i Sverige är Rökstenen i Östergötland.
  • Period: 1225 to 1526

    svenska språk

    Fornsvenskan 1225-1526:
    Den största anledningen till att det hände mycket med vårt språk under 1200- och 1300-talen var kristendomens införande. Med kristendomen kom det latinska språket då Bibeln i de svenska kyrkorna var på latin. De latinska bokstäverna används parallellt med runorna under medeltiden. Äldre Västgötalagen är anledningen till att år 1225 sattes som gräns mellan runsvenskan och fornsvenskan.
  • Period: 1526 to

    svenska språk

    Äldre nysvenska 1526-1732:
    Nya Testamentet trycktes och översattes år 1526. Den blev väldigt betydelsefull då den skickades ut till alla kyrkor i landet. Bibelns språk ersattes av vårt eget språk i kyrkorna och det var en stor betydelse för stavningen i det svenska språket. Trots att boktryckarkonsten kom och stavningen och grammatiken började att relegeras så språket blev mer enhetligt så hade fortfarande inte människor i allmänhet egna böcker och långt ifrån alla kunde läsa.
  • Period: to

    svenska språk

    Yngre nysvenska 1732-1906:
    År 1732 började en tidning delas ut av Olof Dalin. Tidningen hette Then swänska Argus.
    Det var egentligen bara ett papper, men texten liknade en tidningsartikel. Fram till 1734 så delas tidningen ut en gång i veckan. Eftersom texten var skriven på ett modernt sätt så blev tidningen populär. Det kom också en annan viktig skrift, Sweriges Rikes Lag. Dock så blev Sweriges Rikes Lag inte läst av så många, men stavningen fick tydligare struktur.
  • Period: to 2

    svenska språk

    Nusvenska:
    Nusvenskan, det svenska språket som vi lever i nu, började med den senaste stavningsreformen år 1906. “Nu” är ju ett ord som förmodligen kommer förändras efter som att “nu” inte kommer att vara för alltid, det svenska språket ändras ju. Man tycker att man istället borde prata om 1900-talets svenska och 2000-tals svenska istället för “nusvenska”.