2tj6 stjotpnscyynlwgiqz wpajw2xdoliyr9bpmnfg

Norge og 2. verdenskrig

By llisem
  • Tyskerne angriper Norge

    Tyskerne angriper Norge
    Tyske styrker angriper Norge. Målet var å lamme de sentrale politiske institusjonene ved å sikre seg kontroll over konge og regjering. Angrepet gikk ikke helt smertefritt, da senkingen av Blücher i Drøbaksundet ga kongen og regjeringen tid til å områ seg og flykte. Omtrent 1000 tyskere døde. Vidkun Quisling (NS) utnevner seg selv som statsminister.
  • Kongens nei

    Kongens nei
    1. april møtte Kong Haakon tyskernes sendemann, Curt Bräuer. Tyskerne krevde at regjeringen Nygaardsvold, som hadde nektet å kapitulere, måtte gå av og at Kongen skulle utevne en ny, regjering under ledelse av Vidkun Quisling.
    Kongen sa at regjeringen selvfølgelig sto fritt til å bestemme, men at han selv ikke kunne gå med på de tyske kravene. Han ville heller gå av enn å utnevne Quisling til statsminister. Regjeringen sa seg enige i Kongens nei.
  • Norge kapitulerer

    Norge kapitulerer
    De allierte hadde bestemt seg for å trekke seg ut av Norge, for det var større behov for dem andre steder på kontinentet. Norge innså at de ikke kunne kjempe på egen hånd, og 10. juni 1940 ble kapitulasjonsavtalen underskrevet i Trondheim. Norge er nå okkupert av tyskerne. Kongen og regjeringen flykter til London.
  • Radioforbud

    Radioforbud
    Tyskerne kunne lett kontrollere avisene og norske radiokanalene under krigen, men ikke de utenlandske radiokanalene. Mange nordmenn hørte mye på nyhetene på BBC fra England. Dette likte okkupasjonsmakten svært dårlig, for England oppfordret til kamp og motstand mot det tyske regimet. Særlig viktig var kongens taler fra London. I 1941 ble det ulovlig å ha radio hjemme. Straffa var stor for å bli tatt med ulovlig radio.
  • Jødeforfølgelse

    Jødeforfølgelse
    I 1942 begynte en systematisk forfølgelse og arrestasjon av alle norske jøder. I løpet av 1942 og 1943 ble i alt 773 norske jøder deportert til tyske konsentrasjonsleir. Den største deportasjonen skjedde 26. november 1942 da i alt 529 jøder ble fraktet ut av landet med skipet DS Donau.
  • Lærerstriden og arrestasjon av lærere

    Lærerstriden og arrestasjon av lærere
    Norges Lærersamband ble opprettet av Nasjonal Samling i februar 1942. Organisasjonen skulle brukes til å forme lærere og kontrollere hva som skulle læres til elevene. Slik kunne NS spre sin ideologi. Alle lærerne ble i 1942 pålagt å være medlem. Bare 1200 av 14.000 lærere meldte seg inn, og 23. mars førte det til massearrestasjon av ca. 1100 lærere. 650 av dem ble sendt til Kirkenes for tvangsarbeid.
  • Brenningen av Finnmark og Nord-Troms

    Brenningen av Finnmark og Nord-Troms
    Den tyske brenningen av Finnmark og Nord-Troms startet 28. oktober 1944, etter ordre fra Hitler. Det meste av infrastruktur og bygninger i Finnmark og Nord-Troms ble jevnet med jorden. Ca. 12.000 hus, 4700 fjøs, ca. 500 industribedrifter, 150 skoler, 20 kirker og 15 prestegårder ble brent eller sprengt. Tyskerne brukte "den brente jords taktikk" for å ødelegge mest mulig for de sovjetiske styrkene.
  • Frigjøringsdagen

    Frigjøringsdagen
    1. mai er den offisielle dagen hvor Norge ble frigjort fra det tyske regimet. De fleste nordmenn var glade på frigjøringsdagen, men mange var også triste. For det var mange som døde under krigen som aldri fikk oppleve denne dagen.
    I 2010 bestemte regjeringen at 8.mai også skal være den nasjonale veterandagen.
  • Hjemkomst

    Hjemkomst
    Kong Haakon, Kronprinsesse Märtha og resten av familien kom tilbake til Norge den 7. juni 1945, samme dag som Kongen og Kronprinsen måtte forlate landet, fem år tidligere.
  • Vidkun Quisling blir henrettet

    Vidkun Quisling blir henrettet
    1. september 1945 blir lederen av NS, Vidkun Quisling dømt til døden i Eidsivating lagmannsrett.
    Noe av det han ble dømt for var samarbeid med Tyskland om angrepet på Norge 9. april 1940, deportasjon av jøder til tyske konsentrasjonsleire og medvirkning til drap på norske motstandsmenn.
    1. oktober 1945 blir han skutt på Akershus festning.