Middelalderen

Middelalder i Europa, Lukas Davidsen

By LukasBD
  • 400

    Folkevandringstiden

    Folkevandringstiden
    Folkevandringstida varte fra ca. år 400- 600. På folkevandringstida fordrev ulike folkegrupper rundt i Europa for å finne seg et sted å bosette seg. Dette førte til flere plyndringer og invasjoner som gjorde at flere måtte flytte på seg grunnet at deres hjemsted ble overfalt. Du hadde hunere som tok seg inn i Europa og germanske folkegrupper som vandret rundt vest i Europa.
  • 476

    Vestromerikets fall

    Vestromerikets fall
    Romerriket hadde i mange år utvidet seg ved å erobre andre byer, men dette tok slutt og økonomien i Romerriket strakk ikke til lenger fordi deres inntektskilde som var erobringene tok slutt. Romerriket gikk inn i enn tøff tid og etter mange år med vanskeligheter bestemmer keiser Konstantin seg for å danne hovedstaden Konstantinopel, som førte til at Romerriket splittet seg i Vest og Øst. Vest-Romerrikets keiser gikk av i år 476 og dette førte til Vest-Romerrikets fall.
  • Period: 500 to 1000

    Tidlig middelalder

  • 610

    Muhammed og dannelsen av Islam

    Muhammed og dannelsen av Islam
    Muhammed var en omstreifer som plutselig en dag skal ha fått en gudommelig åpenbaring. Han fortsetter å få disse åpenbaringene og de blir etter hvert skrevet ned i koranen. Dette er opphavet til den religionen vi kjenner som Islam idag. Muhammed samlet tropper og erobret hjembyen Mekka i år 630. I år 632 dør Muhammed og hans etterfølgere som kalles kalifer, fortsetter å erobre. Dette fører til inntekter for Kalifene i tillegg til at de får spredd den nye religionen, Islam.
  • 793

    Vikingtiden

    Vikingtiden
    Vikingtiden varte fra år 793-1066, men hadde sin storhetstid på 800-900 tallet. På vikingtiden var mye av Europa svekket etter at Frankerriket hadde splittet seg. Vikingene utnyttet dette og var kjent for sine plyndringer og handelsruter. Vikingene hadde utviklet gode teknikker for å ferdes på vann, så mange av deres handelsruter gikk til vanns. Vikingene grunnla Norge, Sverige og Danmark.
  • 800

    Karl den store av Frankerriket

    Karl den store av Frankerriket
    Karl den store av Frankerriket(år 747-814). Han var sønn av tidligere konge av Frankerriket, Pipin, som hadde tatt på seg et ansvar å beskytte paven. Karl var opptatt av å kristne sitt folk og fikk til dette via erobring av flere land. Karl ga også sin beskyttelse til pave Leo3. og fikk han tilbake i sin pavestol i år 800 og ble i etterkant kåret til keiser av paven. Etter Karl sin død gikk Frankerriket i oppløsning og det utviklet seg til å bli Frankrike og Det tysk-romerske keiserriket.
  • 962

    Dannelsen av Det tysk-romerske riket

    Dannelsen av Det tysk-romerske riket
    Den tyske kongen Otto 1., ble i år 962 kronet til romersk keiser for det som kaltes Det tysk-romerske riket. Det tysk-romerske riket var i utgangspunktet en videreutvikling av Frankerriket. Store deler av Midt og Øst-Europa var dekket av de tysk-romerske riket. Det bodde omkring 20 millioner mennesker i dette området og kristendommen var utbredt der. Keiseren og Paven sto ved siden av hverandre når det gjaldt politikk.
  • Period: 1000 to 1300

    Høymiddelalder

  • 1066

    Normannerne invaderte England

    Normannerne invaderte England
    Normannerne som er etterkommere av vikingene invaderte England. Normannerne ble ledet av hertug Vilhelm av Normandie og han mente at skulle arve tronen etter daværende konge, Edvard Bekjenneren. Det var to andre som også gjorde krav på tronen, Harald Godwinsson og Harald Hardåde. Det ble kamp mellom dem hvor Vilhelm gikk seirende ut. Vilhelm er kronvasall under den franske kongen, så det blir mye styr om hvem som eier disse områdene og det blir strid mellom engelske og franske konger.
  • 1095

    Korstogene

    Korstogene
    Korstogene ble holdt for å hindre "Det hellige land", som i dag er Israel og Palestina, fra muslimsk kontroll. Det ble også delt ut goder til de som ville delta i disse korstogene, som kunne være jord og makt. De som deltok i korstogene var lett gjenkjennelig fordi de hadde røde kors som de bar på klærne sine. Det var kristne riddere som ledet disse korstogene og etterhvert begynte man å føre korstog mot befolkninger i vesten og som ikke trodde på det kristne. Varte fra år 1100-1200 tallet ca.
  • 1100

    De første universitetene blir grunnlagt

    De første universitetene blir grunnlagt
    De første universitetene blir grunnlagt på 1100-tallet og økningen av universiteter fortsetter på 12 og 1300-tallet. Noen universiteter i Bologna, Oxford og Paris finnes og brukes fortsatt den dag i dag. Det var som regel fire avdelinger på disse universitetene hvor man kunne lære om filosofisk, teologisk, juridisk og medisinsk fakultet.
  • 1200

    Byutvikling og økt handel

    Byutvikling og økt handel
    På 1200-tallet var det roligere en del plasser i forhold til krigføring og plyndringer og dette gjorde at det ble lettere å etablere større byer. Handel ble også mer utbrett på denne tiden, så det var vanlig at byene ble bygd i nærheten av elver eller kyst for at det skulle være lettere å komme til i byene. Økningen av universiteter var også med på å øke interessen for å flytte inn til byene. Venezia er et godt eksempel på en storby på denne tiden, og faktisk den største i Europa.
  • 1215

    Magna Carta

    Magna Carta
    Magna Carta var et dokument som gjorde at kongen i England ikke kunne ta inn skatter og avgifter eller straffes uten godkjenning av landets Stormenn. Englands konger og stormenn møttes i det som kalles parlamentum, som var møter hvor de diskuterte slike tema. Dette ble grunnlaget for det britiske Parlamentet. Det konstitusjonelle monarkiet og parlamentarisme som vi har i dag er fenomener som er en utvikling av Parlamentet.
  • Period: 1300 to 1500

    Senmiddelalder

  • 1337

    100-årskrigen mellom Frankrike og England

    100-årskrigen mellom Frankrike og England
    100-årskrigen mellom Frankrike og England dreide seg om hvem som skulle ta over styringen i Frankrike etter at den franske kongen, Karl 4., døde uten noen arving. Det meldte seg engelskmenn og franskmenn for å ta over tronen, men det ble ikke enighet om hvem som skulle ta over og det endte i krig. Krigen var revolusjonerende innenfor krigføring fordi de begynte å ta i bruk krutt og skytevåpen som gjorde det vanskeligere å komme innpå motstanderen. Krigen endte i 1453 hvor Frankrike ble seirende.
  • 1347

    Svartedauden

    Svartedauden
    Svartedauden var en pest som kom til Europa i 1347 og tok livet av mange millioner mennesker. Man hadde lite kunnskap om hvordan sykdommen smittet og hvordan man skulle helbrede den og det var derfor så mange mistet livet. Pesten levde i blodet til små lopper som bodde på smågnagere. Etter at rottene døde spredde de seg til mennesker og kunne overleve i lengre periode hvis de fikk riktig næring. Man tror også at pesten spredde seg mellom mennesker etterhvert via dråpesmitte.
  • 1453

    Det østromerske rikets fall

    Det østromerske rikets fall
    Osman 1. og Osmanene som var tyrkisktalende, erobret Konstantinopel i 1453. Dette var det siste vi så til Det østromerske riket og vi hadde fått et nytt rike, Det osmanske riket. Konstantinopel ble rikets hovedstad og vi kjenner byen i dag som Istanbul. Osmanene var islamske, så det førte med seg at islam ble mer utbrett.
  • 1455

    Boktrykkerkunsten ble oppfunnet

    Boktrykkerkunsten ble oppfunnet
    I 1455 finner tyskeren Johan Gutenberg opp trykkemaskinen, som gjorde det mye enklere å skrive ned ting og i tillegg begynte de å skrive på papir som gjorde det mye rimeligere å skrive ned ting. Tidligere hadde de skrevet ned ting på dyre pergament som ikke mange hadde råd til. Konsekvensene av boktrykkerkunsten var at det ble enklere å dele kunnskap og flere samfunnsgrupper fikk tilgang til bøker ved at det ble rimeligere. En av de viktigste oppfinnelsene for senere i moderne tid.