-
Period: 1001 BCE to 600
Invasions i colonitzacions. El territori d’Espanya a l’antiguitat
1.1 Les invasions indoeuropees- Entre els segles XI i VI aC 🡪 penetració contínua de pobles indoeuropeus pels Pirineus
- Primers assentaments a la zona de Catalunya i la vall de l’Ebre.
- Es mesclen amb les poblacions locals i aporten els seus coneixements de metal·lúrgia del ferro, agrícoles i ramaders.
-
1000 BCE
Els pobles preromans.
- Ibers 🡪 Situats a l’est i el sud de la Pen. Ibèrica. Economia basada en l’agricultura (cereals, vinya i olivera), una mica de ramaderia, la mineria i el comerç. Societat més complexa, existien formes de govern monàrquic i cultura més avançada (amb escriptura). Vivien en poblats emmurallats construïts en zones elevades.
-
1000 BCE
Els pobles preromans.
- Celtes 🡪 Situats centre, oest i nord de la Península. Economia autosuficient basada en la ramaderia i l’agricultura. Coneixien la metal·lúrgia del ferro i treballaven la ceràmica, el teixit de la llana i fabricaven eines i armes de ferro i de bronze. Desconeixien l’escriptura i produïen poques manifestacions artístiques. Vivien en petis poblats (castrum). S’agrupaven en clans units per llaços familiars, i uns quants clans formaven una tribu.
-
1000 BCE
Els pobles preromans.
- Celtibers 🡪 Situats a la zona de Sòria (Numància), mescla d’ambdós cultures.
- Fenicis, entre els segles X i VIII aC 🡪 Gàdir (Cadis), Malaca (Màlaga)
- Grecs, entre els segles VIII i VII aC 🡪 Rhode, Emporion, Hemeroskopeion, ...
- Cartaginesos, entre els segles VI al III aC 🡪 Ebusus, Cartago Nova.
-
800 BCE
Pobles de la península Itàlica
S.VIII aC. 🡪 diversos pobles a la Península Itàlica:- llatins: al Laci (centre)
- etruscs: centre i nord
- grecs: al sud i Sicília
- cartaginesos: Sardenya i Sicília
- llatins: al Laci (centre)
-
Period: 800 BCE to 476 BCE
ORIGEN DE ROMA
La civilització romana es va desenvolupar entorn de la mar Mediterrània, que els romans anomenaven Mare Nostrum
, ja que dominaven totes les terres als tres continents banyats pel Mediterrani: Europa, Àfrica i Àsia.
En aquest enorme territori es varen mesclar pobles molt diferents, però tots varen ser sotmesos a l’autoritat romana. Amb alguns pobles es varen establir pactes que fixaven diferents graus d’autonomia per al govern local, però sempre davall control romà. -
753 BCE
Monarquia Romana
- Roma va tenir 7 reis 🡪 4 d’origen llatí i 3 d’origen etrusc: Ròmul 753-717 aC Tarquini II el Superb 534-509 aC
-
Period: 753 BCE to 509 BCE
Monarquia I
Monarquia electiva, no hereditària. El rei tenia els poders màxims:
- Administrava justícia, manava l’exèrcit, era summe sacerdot, el rei governava amb l’ajuda d’un Senat format pels ancians de les famílies més importants. -
Period: 509 BCE to 27 BCE
República I
Divisió del poder en 3 institucions: Comicis: reunió dels ciutadans romans per elegir els magistrats, proposar lleis i decidir sobre la pau i la guerra.
Comicis Curiats: Segons l’origen familiar
Comicis Tribunats:Segons la residència (35 tribus: 4 urbanes i 31 rústiques).
Elegien els magistrats inferiors: Edil, Qüestor.
Comicis Centuriats: Segons la riquesa
Elegien els magistrats superiors: Cònsol, Pretor, Censor. -
Period: 509 BCE to 27 BCE
República II
Magistrats: ciutadans que exercien diversos càrrecs de govern i eres escollits anualment, els més importants eren els cònsols. Altres magistratures eren: Pretor (justícia), Edil (administració municipal), Qüestor (finances), Censor (elaboració del cens)
Senat: format per 300 antics magistrats, era el centre de la vida política. Ratificava les lleis aprovades pels comicis, resolia els afers de la política exterior i de finances i donava normes d’actuació als magistrats -
Period: 238 BCE to 202 BCE
La conquesta d’Hispània.
3.1 Les guerres entre Roma i Cartago.
- 238-202 aC. Desembarc del cartaginès Amílcar Barca a Gadir (Cadis) i control del sud i del sud-est de la Península (fundació de Cartago Nova - Cartagena). El seu fill Anníbal intenta la conquesta de Roma des d’Hispània però es derrotat pels germans Escipió (II guerra púnica 🡪 causa ocupació de la ciutat de Saguntum aliada de Roma però a territori controlat per Cartago). -
100 BCE
La Crisi de la República I
- Revoltes Populars 🡪 Desigualtats entre Patricis-Cavallers, beneficiaris de les conquestes i Plebeus (bàsicament pagesos) que no obtenen cap benefici:
-
100 BCE
La Crisi de la República II
Els plebeus, principalment pagesos, no es beneficien ja que es van arruïnar perquè van haver d’abandonar les terres per servir a l’exèrcit i perquè no van poder competir amb els preus i la producció dels grans latifundis on treballaven els esclaus. 🡪 conflictes socials (Ex. germans Grac com a Tribuns de la Plebs al segle II aC demanen un millor repartiment de la terra i de les riqueses 🡪 són assassinats).- Revoltes d’esclaus (Espartac, segle I aC).
-
100 BCE
Crisi de la república
Se dona poder als generals per sufocar les revoltes🡪L’enfrontament entres aquests generals va provocar guerres civils entre ells per aconseguir el poder.Els militars varen anar augmentant el seu poder i per posar fi al desordre es formen triumvirats, aliances de tres homes que compartien el poder durant un període de temps:Primer triumvirat: Juli Cèsar, Cras i Pompeu 🡪 poder unipersonal.
Segon triumvirat: Marc Antoni, Lèpid i Octavi 🡪 Poder en mans d’Octavi Cèsar August i creació de l’Imperi. -
27 BCE
Imperi: 4.1 Octavi August, emperador.
- Fill adoptiu de Juli Cèsar 🡪 derrota als seus rivals en una guerra civil 🡪 al 27 dC rep el títol d’August (elegit pels déus) 🡪 concentra tots els poders civils (cònsol vitalici i redacta les lleis, edictes), militars (emperador, cap de l’exèrcit) i religiosos (pontífex màxim) 🡪 a la seva mort s’organitzà el culte imperial (els emperadors eren déus i havien de ser adorats com a mostra de fidelitat a Roma).
-
27 BCE
Imperi: 4.2 L’organització de l’Imperi
- Els emperadors van concentrar tots els poders civils, militars i religiosos 🡪 el Senat, els magistrats i els comicis varen continuar existint, però tenien un paper simbòlic, ja que l’emperador designava directament tos els personatges importants.
- Creació d’un Consell Imperial per aplicar i transmetre les ordres de l’emperador.
- Divisió de l’Imperi en províncies dirigides per un governador, seguint el model de la república.
-
Period: 100 to 200
Imperi: 4.3 Pax Romana
- S.I-II dC 🡪 Pax Romana: moment de màxima extensió i prosperitat de Roma. S’intensifica la romanització, és a dir, l’assimilació de la cultura i la forma de vida romanes per part d’altres pobles (la llengua (el llatí), les lleis (el dret romà), els déus, l’art...
- S.III-V dC 🡪 Crisi de l’Imperi
-
Period: 300 to 500
Imperi: 4.3 Crisi de l'imperi
Causes de la crisi de l’Imperi Romà:
Al S.III dC s’aturen les conquestes 🡪 les fronteres es tornen insegures pels atacs dels pobles germànics pel nord i dels perses per l’est 🡪 augment del poder dels caps militars i de l’exèrcit 🡪 crisi econòmica. Al S.V dC la pressió dels pobles germànics empesos pels huns provoca que s’instal·lin a l’Imperi d’Occident i provoquen la seva desaparició (476 dC)