Borgerkrigstiden

By kjell95
  • 1130

    Sigurd Josalsfar døyr

    Sigurd Jorsalsfar var norsk Konge frå 1103 til 1130 då han døyr 40 år gammal. Sigurd styrde Noreg ilag med bros sin øystein fram til 1123 då Øystein døyr, etter dette blir Sigurd einekonge. Sigurd Jorsalsfar er mest kjend for si pilgrimsferd til Jerusalem. i 1108 set han ut frå bergen med 60 skip og 6000 mann. Tidlig hausten 1110 ankommer følget jerusalem og overvintrer der før de retunerer til Noreg sommaren 1111, dog kun med 100 mann. Sigurd var son av Magnus Berrføtt
  • 1130

    Magnus Sigurdson og Harald Gille

    Magnus den sigurdson blinde var son av sigurd jorlsfar og blei utropt til konge ved farens død. Dette ble bestridet av Harald Gille som var son av Magnus Berrføtt. ifølge norsk lov på tiden kunnne alle kongesønner kreve tronen. Magnus og Harald ingikk et kompromiss og styrte saman
  • Period: 1130 to 1250

    Borgerkrigstiden

    Den norske borgerkrigstiden var en tid preget av indre uro. Tiden markerer norges inngang i høymiddelaldren og innførelsen av arvekongedømme. Det største parten ble kjent som birkebeinere og baglere.
  • 1134

    Borgerkrigen begynner

    Freden mellom Magnus og Harald Gille bryter følgt av åpen krig.

    Krigsfølgene på denne tiden var ikke særlig omfattende og kongene hadde ikkje store hærstyrker med seg men et følge på 40-100 mann
  • 1135

    Harald Gille vinner

    Harald Gille og magnus møtes i Bergen kvar Gilles side vinner, Magnus blir tilfangetatt kvarpå han blir lemlestet og kastret men ikkje drept. Gille var nå enekonge av Noreg
  • 1136

    Sigurd slembe

    Sigurd slembe var ifølge seg sjølve son av Magnus berføtt, Sigurd hadde kommet fra Irland og oppsøkte harlad gille i bergen og presneterte sitt krav. i løpet av dette besøket sneik Sigurd og hans menn inn hos Harald Gille om natten og drepte hann. Dette gjorde at han og hans menn blei lyst fredlasue i bergen siden det var eit snikmord. Etter denn fikk han lyst seg som konge på ting i nordhordaland.
  • 1139

    1139

    Støttespillere av Harald Gille hadde pekt ut hans sønner som tronfølgere og i 1139 ble Sigurd Slembe og Magnus Den blinde drept i slaget ved Holmengrå. Dette markerte starten på styret for gille sønnenene.
  • Period: 1139 to 1155

    Haraldsonnan

    De to sonan av Harald Gille sigurd munn og Inge krokrygg var begge mindreårige ved Sigurd slembes nederlag, og makta blei delt dei mellom når dei kom av alder. Allereie i 1142 kom det enndå ein tronkrevjar Øystein haraldson som sa han var son av Haralad Gille. Han var annerkjent og dei tri brøra styrte saman i fred fram til 1155
  • Period: 1155 to 1157

    Bror mot brør

    Etter sagan skulle Sigurd og øysein einas om å gå til åtak på inge for å sikre seg hans tredjepart av kongedømme. Dette hadde kome Inge for øyre og på eit felles i bergen møte gjekk inge til åtak på Sigurd før Øystein følge kom fram. Sigurd blei drepen. Dette ende i ei spinkel einighet mellom Inge og Øystein 1155. Freden skulle ikkje var og krig brøyt ut igjen, 2 år seinare blei Øystein fanga i Bohuslen og drepen, Inge stod igjen som sigerherre.
  • Period: 1157 to 1161

    striden fortsetter

    Selv om Inge nå hadde slått sidne to brør nektet støttespillerene deira å underkaste seg og fant ein ny Konge i den 10 år gamle sonen til Sigurd Håkon Herdebrei. Dette blei sett som et vendepunkt i stiden der at selv ved tap av leder valgt sidene å kjempe videre. Stidrighetene fortsatte og vinteren 1161 blei Inge krokrygg drepen i et slag på den islagte oslofjorden utanfor Ekeberg.
  • Period: 1161 to 1163

    Lendmannspartiet

    Etter at Inge krokrygg falt i slaget ved ekeberg 1161, fortsatte Inges støttespilleren kampen da særlig under lendmannen Erling skakke. Erling skakkes son Magnus Erlingson som var 4 år på tiden blei utpekt som tronfølger. Erling skakke og støttespiller klarte å overraske Håkon Herdebrei i et slaget vet sekken 1162 og få han drept. Lendmannspartiet mål var å innføre et arvekongedømme, noe som ville stille norge i stil med resten av samtidens europa.
  • 1163

    Ny tronfølgelov

    I 1163 blir Magnus Erlingson i Bergen kronet og salvet som første norske konge i en alder av 7 år. På oppfordring frå Erling skakke blir den nye tronfølge loven gjeldene der den eldste kongesønnen skulle arve kongetronen. Magnus erlingson possisjon som konge var dermed veldig sterk. Åra som fulgde brukte Erling skakke som de facto konge på å fjerne all eventulle motstand mot sønnens krav og sikra også ein allianse med den mektige Dasnke kongen Valdemar den store.
  • Period: 1177 to 1202

    Kong Sverre og Birkebeineren

    i 1177 i mangel på en leder etter deres forriges død blei Sverre valgt til leder for Birkebeineren, hasn legitimitet kom fra hans påstand som sønn av sigurd munn. Sverre viste seg raskt som en dyktig politiker og særlig hærfører. i 1179 vant han et viktig slag over Erling skakke som selv falt i slaget, 4 år seinere stod slaget ved fimreite hvor Sverre knuste Magnus Erlingsons styrke. Sverre ble nå enekonge av Norge , men var istadighet i strid eten med kirken eller opposisjon.
  • Period: 1197 to 1202

    Baglernen

    Da kong sverre tok makten var det i strid med kirken øsnker som støttet Magnus Erlingson, Baglerne bestod av støttespillere både for kirken og stormenn som støttet Magnus Erlinsson's arv. i 1197 støttet de Inge magnusson som konge av Norge. Ingen av sidene klarte å vinne en avgjørende seier , men trøndelag ble utsatt for store herjinger i årene som fulgte. Ved sverres død Tok Sverres sønn å inviterte biskopene tilbake til landet. Uten støtte av kirken ble Baglerne raskt knust i løpet av 1202
  • Period: 1204 to 1240

    siste fase

    De siste årene av borgerkrigstiden er preget av mange og plustlige dødsfall . Dette medførte flere forlik mellom baglerne og birkebeinere samt en ny fraksjon Ribbugerne. Det mest kjente er Kvitsøy forliket der landet blir delt i 3, med viken tilfallende bagler kongen Filipius. Delingen skulle stå til birkebeiner kongen, Håkon Håkonsen var gammel nok til å ta over tronen da riket igjen skulle samles under han.
  • Period: 1223 to 1240

    Håkon Håkonson

    1223 blir Håkon valgt konge av norge og Skule må erkjenne at han ikke blir konge. Skule sitter igjen med en Hertug titell og er tilfreds med dette fram til 1240 då han fører et mislykket opprør mot Håkon. Skule må flykte men blir drept da han søker tilflukt i Elgseter kloster ved niadors. Dette markerer slutten på borgerkrigstiden i norge.