You are not authorized to access this page.
Imperio romano

Antiga Roma

  • 753 BCE

    Fundació de Roma 753 a.C.

    Fundació de Roma 753 a.C.
    La fundació de Roma descriu els aspectes històrics del naixement de la ciutat de Roma en el curs del segle VIII aC. Les investigacions històriques i arqueològiques recents renoven la representació de l'origen de la Ciutat i posen sovint en evidencia el relat tradicional que els autors antics han deixat.
    Timetoast
  • 49 BCE

    Fi de la República Romana

    Fi de la República Romana
    La data precisa de la fi de la República és subjecta a interpretació; algunes propostes són la designació de Juli Cèsar com a dictador vitalici (44 aC), la batalla d'Actium (2 de setembre de 31 aC) o la data en què el Senat Romà va atorgar a Octavi el títol d'August (16 de gener de 27 aC).
    Timetoast
  • 29 BCE

    Fundació de Cartago

    Fundació de Cartago
    L'any 29 a. C. August va fundar en el mateix lloc una colònia romana amb el nom de Colònia Iulia Concordia Carthago, que es va convertir en la capital de la província romana d'Àfrica, una de les zones productores de cereals més importants de l'Imperi romà.
    Timetoast
  • 27 BCE

    Octavi es proclamat August

    Octavi es proclamat August
    Fou un home d'estat i líder militar romà que esdevingué el primer emperador de l'Imperi Romà entre el 27 aC i la seva mort el 14.
    Timetoast
  • 64

    Incendi de Roma

    Incendi de Roma
    D'acord amb Tàcit, l'incendi es va estendre ràpidament i va durar cinc dies i mig.[1] El foc va esclatar la nit entre el 18 i el 19 de juliol (ante diem XV Kalendas Augustas diu Suetoni[2]) a la zona del Circ Màxim, estenent-se per la major part de la ciutat. Timetoast
  • 79

    Erupció del Vesuvi

    Erupció del Vesuvi
    L'erupció del Vesuvi de l'any 79 dC és una de les erupcions volcàniques més cèlebres i catastròfiques de tots els temps.[1] Se'n va veure afectada l'àrea romana entorn del golf de Nàpols, amb ciutats com Pompeia, Herculà, Oplontis o Estàbia, que foren totalment o parcialment destruïdes.
    Timetoast
  • 141

    Ptolomeu publica la seva cosmología geocèntrica

    Ptolomeu publica la seva cosmología geocèntrica
    És lògic que adoptara un esquema positivista, perquè la seva teoria geocèntrica s'oposa flagrantment a la física aristotèlica: per exemple, les òrbites del seu sistema són excèntriques, en contraposició a les circulars i perfectes de Plató i Aristòtil.
    Timetoast
  • 192

    Fi Dinastia Antonina

    Fi Dinastia Antonina
    La Dinastia Antonina va ser la quarta dinastia que governà l'Imperi Romà després de la breu Dinastia Flàvia. Van regir l'Imperi entre els anys 96 i 192 dC. Els emperadors d'aquesta dinastia van ser, per ordre de regnat: Nerva, Trajà, Adrià, Antoní Pius, Marc Aureli (compartint temporalment el poder amb Luci Ver) i Còmmode.
    Timetoast
  • 330

    Fundació de Constantinoble

    Fundació de Constantinoble
    El nom deriva del seu fundador, l'emperador romà Constantí el Gran. Va ser capital de l'Imperi Romà d'Orient durant més de mil anys,[1] fins a la seva conquesta pels otomans al segle xv, quan comença l'edat moderna.
    Timetoast
  • 476

    Caiguda de l'Imperi Romà

    Caiguda de l'Imperi Romà
    La caiguda de l'Imperi Romà d'Occident és el procés de decadència que va portar a la fragmentació de l'Imperi Romà d'Occident l'any 476 i la seva posterior dissolució el 480. Ròmul Augústul, sovint considerat erròniament l'últim emperador romà d'Occident, fou deposat el 476 pel capitost germànic Odoacre.
    Timetoast