1900-tallet- Andre del.

By helhaa
  • Poetisk generasjonsskifte

    Poetisk generasjonsskifte
    Flere av Norges fremste lyrikere i etterkrigsnorge gav ut sine siste bøker, blant annet Olav H. Hauge, Rolf Jacobsen og Halldis Moren Vesaas. Det var ingen som kunne erstatte disse lyrkerene, men mange fra 1960-tallsgenerasjonen fortsatte¨å utgi lyrikk.
    Den norske lyrikken gikk andre veierenn den danske, og ble tiåret ble heller ikke like stort.
  • En bemerkelsesverdig poetisk engsøster.

    En bemerkelsesverdig poetisk engsøster.
    Ellen Einan debuterte med Den gode engsøster. Hun har gitt ut flere diktbøker senere.

    Einan skriver på en slik måte at det kan være vanskelig å tolke diktene hennes. Hun har en original måte å sette sammen språket på, blant annet ved at hun bruker mye sammensatte ord, som kanskje kan være litt merkelige: vannhagedøtre, sårmoren.
  • Geir Gulliksen

    Geir Gulliksen
    Debuterte i 1986 med romanen Mørkets mann. I tillegg til å være forfatter, har han også vært forlagsredaøtør i Tiden, og senere i Oktovber. Han får ros for sine aktive forleggerholdning, og for at han har vært med på å bringe fram flere av 1990-tallets forfattere.
    Har en særegen måte å skrive på - en prosalyrisk stil. Bruker ofte vikremidlet vers .
  • Gro Dahle

    Gro Dahle
    Debuterer med samlingen Audiens i 1987. Gro Dahles forfatterskap beskrives med mange ord, blant annetviltert, mangfoldig, fantasifullt, og originalt. Hun skriver i flere sjangre, blant annet barnebøker, som mannen hennes, Svein Nyhus, har ilustrert.
    Gro Dahle har blant annet skrevet. Den grådige ungen, Bak murene bor Moni, Snill og diktsamlingen Hundre tusen timer.
  • Tone Hødnebø

    Tone Hødnebø
    Deburterte med diktsamlingen Larm. HUn brukte tid på hver utgivelse, og andre utgivelsen, Mørkt Kvadrat, kom i 1994. Hun fant sin plass blant de fremste poetene selvom utgivelsene kom langsomt.
    Hødnebø brukte priviligerteøyeblikk i utgivelsen Skamfulle Pompeii.
    Hun repesenterer en kortfattet form for konkretisme og et språklig presisjonsideal, noe som var litt uvanlig for hennes generasjons forfattere.
  • Mangfold og åpenhet

    Mangfold og åpenhet
    Både på 1990- tallet og 2000-tallet bidro en rekke forfattere til en mangfoldig g relativ åpen periode i norsk littaratur.
    Både samfunnsaktuelle spørsmål og identitesproblematikk var noe av det de skrev om. Torgrim Eggen er en samfunnsengasjert forfatter, og holder seg til en relativt tradisjonell fortellermåte.
  • Uro i redet

    Det senmoderne eller postmoderne samfunn opplever endringer. Kjernefamilien er ikke lenger en stabil fellesskapsform, og den er heller ikke nødvendigvis foretrukken eller naturlig for nye generasjoner.
    Nasjonalstaten er preget av at lang tid med nasjonsbygging er over, og av nyorganisering av EU og sterke globaliseringsprosesser.
    Forfatternene som debuterer på 90-tallet er den første store skilsmissegenarasjonens barn. Disse skriver om familiestruktur på en ny måte, konflikter i enforelderfam
  • Thure Erik Lund

    Thure Erik Lund
    Debuterte med romanen Tanger, som han fikk Vesaas' debutantoris for. En av de fremste forfatterene som deburterte på 90-tallet.
    Har en origial skrivemåte.
    I hans forfatterskap fins det et tydelig motsetningsforhold mellom byen og det lille lokalsamfunn. Flere av hans hovedpersonder har bakgrunn i miljøer som ka minne om Lunds' eget utgangspunkt på Vikersund.
  • Erlend Loe

    Erlend Loe
    Debuterer med romanen Tatt av kvinnen. Romanen skildrer en usikker og tafatt mann, og en mestrende kvinne. Romanen blir kalt en nyskildring av "det svake kjønn", men den handler også om rollemestring og livsmestring.
    Naiv Super kom i 1996, og fikk status som generasjonsroman.
    Den demonstrerer en overlevelsesstrategi i senmoderniteten. Erlend Loe bruker ny-naivisme i denne boka- hans særpreg.
    L, som kom i 1999, har et eksplisittgenerasjonsperspektiv. og et nasjonalt blikk.
  • Fornyelse av norsk lyrikk

    Fornyelse av norsk lyrikk
    Øyvind Rimbereid og Torild Wardenær var to forfattere som beveget seg i andre retninger. . De var viktige for fornyelsen av norsk lyrikk. Rimbereid debuterte i 1993, men hans foreløpig hovedberk, Solaris korrgert, kom i 2004.
    Store perspektiver og overskridende språk er felles for Rimbereid og Wardenær. Wardenær debuterte i 1994 med I Pionèrtiden.
  • Hanne Ørstavik

    Hanne Ørstavik
    Hun er en av de som mest inngående har skildret tematikken uro i redet, blant annet en triologi om skildret nære familieralasjoner.
    Etter 2000 handler skrivingen hennes om problemstillinger forbundet med sannetssøking.
    Ørstavik denuterte med Hakk, og i 1995 kom Entropi.
    ènforelderfamilien blir beskrevet i Kjærighet.
  • Cathrine Grøndahl

    Cathrine Grøndahl
    Kom inn som et friskt pust da hundebuterte i 1994. Grøndahl var inspirert av den ekspresjonistiske tonen hos den danske lyrikeren Michael Strunge Hun hadde dog et lysere tonefall enn sin danske kollaga.
    Hun fikk Vesaas' debutantpris for debutsamlingen Riv ruskende rytmer.
  • Tore Renberg

    Tore Renberg
    Entusiasme, sjarm og overskudd er ingredienser som går igjen i hans bøker. Tar for seg temaer som religiøs besettelse, rusproblematikk, mishandling, skilsmisse og schizofreni, men klarer han å gjøre det uten at ltteraturen blir "tung".
    Debuterte med Sovende floke i 1995 - som består av korte prosastykker. Fikk Tarjei Vesaas' bebutantpris for den.
  • Trude Marstein

    Trude Marstein
    Debuterer i 1998 med Sterk sult, plutselig kvalme, som hun fikk Tarjei Vesaas' debutpris for. Marstein er en av de som skriver om konflikter i enforelderfamilier i Plutselig høre noen åpne en dør, - postmoderne psykologisering. Hun skriver også om problemer i ekteskapet i rimanen Elin og Hans.
    Marstein har fokus på konkrete dataljer, av og til kan de virke meningsløse, men de er uttrykt i et presist, observasjonsbart språk.
  • Karl Ove Knausgård

    Karl Ove Knausgård
    Debuterte med romanen Ute av verden i 1998. Fikk Brageprisen for prosjektet Min Kamp i 2009. I disse bøkene skriver han fra sitt eget liv, noe som ble gjenstand for mange medieoppslag
    Knausgård blir kalt litteraturens langdistanseløper pga sine omfattende verk.
    Han skriver stort sett i en rolig flytende normalprosastil.
  • Samtidslitteraturen

    Vurdering av forfatterskap og verk fra 2000-tallet vil være en foreløpig vurdering. Forfaterskap kan endre karakter og vurderinger og oppfattelser kan forandre seg.
    Noe som man ser brukes på 2000-tallet, er en form for realisme- bruker hendelser fra eget liv.
    Carl Frode Tiller er en av de mest kritikerroste forfatterene fra 2000-tallet.