Telefonens utveckling

  • Före telefonen

    Före telefonen
    Innan telegraferna kom till användning använde man sig av röksignaler för att signalera fara eller som ett rop på hjälp. Ville man föra vidare viktig information kunde man skicka brev med en budbärare som såg till att meddelandet kom fram.
  • Telegrafen

    Telegrafen
    Telegraferna sköttes av telegrafister från torn varifrån de skickade signaler. Genom att vinkla skivor i kombinationer kunde de utgöra signaler i ett kodsystem. På så vis framkallade man ett visuellt meddelande mellan de olika tornen som de sedan kunde föra vidare.
  • Elektroniska telegrafer

    Samuel Morse upptäckte att man kunde möta upp telegraferingen med en elektromagnet genom elektroniska ledningar.
  • Första Telegrafledningen i Sverige

    TelegrafWerket (senare Televerket och idag Telia) öppnade en telegrafledning mellan Stockholm och Uppsala. Kom snabbt till användning för att informera om den pågående koleraepidemin som fanns i landet. Följdes senare upp med andra ledningar som gick mellan andra städer.
  • Första atlantkabeln

    Första atlantkabeln
    Den första atlantkabeln kom till bruk och var lagd mellan Irland och New Foundland. Avsedd för telegraftrafik.
  • Första telefonen

    Första telefonen
    Alexander Graham Bell uppfann en apparat som med hjälp av elström kunde överföra ljud. Det låg i tiden att utforska elektrisk kommunikation och 2002 erkändes Antonio Meucci som den riktiga fadern till telefonen. Det visade sig att han sökt patent för apparaten före Graham, men inte haft råd att betala för det.
  • L M Ericsson & Co. och den första bordstelefonen

    L M Ericsson & Co. och den första bordstelefonen
    Lars Magnus Ericsson såg möjligheterna och framtiden för telefonen och startade samma år som telefonen uppfunnits företaget L M Ericsson & Co. Han, tillsammans med sin fru Hilda Ericsson, utvecklade och tog fram den första bordstelefonen
  • Telefonnummer

    Telefonnummer
    Alexander Graham Bells första samtal gick endast från ett rum till ett annat, helt utan ett telefonnummer. 1880 kom det första telefonnumret och det var uppbyggt enligt systemet 2L-5N, 2 letters and 5 numbers.
  • Walkie Talkies

    Walkie Talkies
    Guglielmo Marconi utvecklade under 1800-talet telegrafi genom radiovågor på längre avstånd. Under 1920-talet hade amerikansk polis börjat använda sig av radiokommunikation efter misslyckade försök av den första biltelefonen under 1911.
  • Den första vridbara telefonen

    Den första vridbara telefonen
    Den här telefonen var den första telefonen som kunde ringa. För att skriva in ett nummer vred man på ratten.
  • Radiokommunikationens betydelse

    Radiokommunikationens betydelse
    Under 30-talet installerades radiokommunikationen i brandbilar. Den användes flitigt under andra världskriget för att enkelt kunna kommunicera från platser långt ifrån varandra. Problemet med den var att man inte kunde ringa från en radio till en fast telefon.
  • Celltekniken

    Celltekniken
    Under 1947 upptäcks ett system som kallas för celltekniken och är grunden till dagens mobiltelefoni. Systemet skulle inte börja användas förens 20 år efter upptäckten.
    Cellteknik är ett nätverk av mobilsändare som täcker ett eget samt mindre område, en cell, i vilken de förser mobilerna där med signaler. Flyttar sig mobilen från en cell till en annan följer signalerna med från sändare till sändare.
  • Radiotelefonstationer & sammankopplat system

    Radiotelefonstationer & sammankopplat system
    Under 30-talet togs de första ordinarie radiotelefonstationerna i bruk. 1956 anslöts radiosystemet till det fasta telefonnätet vilket också blev det första telefonnätet i Europa. Vis 50-talets slut fanns det 119 abonnenter i Stockholm, Malmö och Göteborg, men telefonen var fortfarande långt ifrån gemenemans egendom.
  • Knappsats telefon

    Knappsats telefon
    Den roterande knappsatsen hade ersatts med en häftigare knappsats. Den hade bara 10 tangenter och var utan stjärna och asterix.
  • Trådlös mobiltelefoni

    Trådlös mobiltelefoni
    Trådlös telefoni hade existerat sedan 50-talet och det man använde var Mobilt Telefonisystem version A, också kallat MTA. Den trådlösa telefonens fäder sägs vara George Sweigert och Trei Pall. Sådana telefoner använder radiofrekvensöverföring och är inte direkt anslutna till någon telefonlinje.
  • Cellbaserat system för mobiltelefoni i Sverige

    Cellbaserat system för mobiltelefoni i Sverige
    Under sent 60-tal tog Carl Gösta Åsdal vid Televerket (tidigare TelegrafWerket och senare Telia) initiativ till ett cellbaserat system för mobiltelefoni och sökning i Sverige. Detta 20 år efter upptäckten av celltekniken.
  • Första Mobiltelefonen

    Första Mobiltelefonen
    Martin Cooper anses vara uppfinnaren av mobiltelefonen. I den kunde man prata i 35 minuter innan du behövde ladda upp den i 10 timmar. Det enda du kunde göra med den här mobiltelefonen var att ringa, prata och lyssna.
  • NMT etableras

    NMT etableras
    Framgångarna inom tekniken ledde till nordiskt samarbete. Grannländerna etablerade Nordic Mobile Phone, NMT, och deras första telefoner var knappt bärbara. Vad som gjorde dem banbrytande var fenomenet roaming. Det gjorde det möjligt för ägaren att köra från ett land till ett annat och fortfarande få det att fungera. Något som vid denna tiden inte var möjligt i varken USA eller övriga delar av Europa.
  • DynaTAC 8000X

    DynaTAC 8000X
    Under 80-talet kunde man för första gången som privatperson köpa sig en mobiltelefon. Den vägde närmre 1kg och hette DynaTAC 8000X, skapad av företaget Motorola. Det var dock fortfarande en raritet att äga en mobiltelefon.
  • GSM kom

    GSM kom
    Global Mobile System uppkom och gjorde mobilsystemet digitalt. Utvecklingen av transistorer, kretskort och batterier gjorde att telefonerna krympte i storlek och man kunde bära med sig dem i väskan, så småningom även i fickan.
  • Textmeddelanden

    Textmeddelanden
    Den finländske ingenjören Matti Makkonnen lyckades tillsammans med två kollegor lista ut hur textmeddelanden kunde skickas mellan telefoner. I början av 90-talet skickades det första SMS:et och det gjordes i England, meddelandet var god jul. Man upptäckte att SMS var smidigt för att förmedla konkret information billigt och snabbt. Det som från början användes mellan affärsmänniskor som inte kunde kontakta varandra på annat vis, utvecklades till att bli det vanligaste sättet att kommunicera.
  • Smartphones

    Smartphones
    I slutet av 90-talet, mot millenniumskiftet, började de första smarta telefonerna dyka upp. Tidigare hade man bara kunnat skicka SMS och ringa till varandra, men nu hade den enkla datorn funktioner som kalender, miniräknare, anteckningsprogram och kamera. En utav de allra första smartphones var Ericsson R380, denna hade även touchskärm och lanserades år 2000.
  • Nokia 3310

    Nokia 3310
    Samma år som Ericssons smartphone ges ut kommer även Nokia 3310. Denna kunde man se i varje högstadieelevs bakficka och mobiler var numera något som alla hade. Man kunde även spela enklare program av spel som t.ex. Snake på sin smartphone.
  • SIM-kortet

    SIM-kortet
    2003 kom det vi idag kallar för SIM-kort, nämligen Mini-SIM. Med SIM-korten delades telefonens identitet i två. En del saker lagrades på den enskilda apparaten medan mobilnummer, koder och operatörsinformation fanns kvar på SIM-kortet. Det gjorde att sådana saker enkelt kunde, och fortfarande kan, föras över snabbt genom att sätta in SIM-kortet i en annan telefon.
  • iPhone släpps

    iPhone släpps
    Steve Jobs presenterar på en av Apples presskonferenser 2007 att ett genombrott kommer att ske. I Sverige lanseras iPhone 2008 och man kunde nu fascinerande nog vara uppkopplad på 3G nät från telefonen och då även blogga och maila från fickan. Det krävdes inte en stationär dator för att vara online.
  • 10-talet

    10-talet
    Idag går vi ingenstans utan våra telefoner och är ständigt uppkopplade. Förutom att scrolla och spela som tidsfördriv används luren även till parkeringsappar, för att lyssna på ljudböcker och för att swisha pengar fram och tillbaks.