Antiken

By Alva.sr
  • 2000 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    Kreta var Europas första civilisation. De hade ett skrivspråk, utvecklad handel och ett stort palats som låg i staden Knossos, vilket gjorde det till en civilisation. Folket på Kreta specialiserade sig också på specifika saker istället för att alla gjorde allt.
  • 1500 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna var en forntida civilisation som existerade till 800 f.Kr. De var kända för sin handel och deras förmåga att bygga bra skepp. Fenicierna var inte ett enat rike som Egypten men bestod istället av flera olika stadsstater runt om Medelhavet.
    De seglade runt, längs kusterna och byggde upp nya städer. En av de största städerna som grundades av Fenicierna är staden Kartago. Fenicierna utvecklade också det första kända alfabetet, som bestod av konsonanter. Detta alfabet har vi än idag.
  • 1400 BCE

    Mykene

    Mykene
    Mykene var en antik stad i Grekland som var känd för sina stora fästningar och imponerande palats. Borganlägningen hade tjockare murar till skillnaden från Knossos och detta var för att de kanske var mer rädda för krig.
  • 800 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Kolonisationen var när grekerna utvandrade. De var för det mesta unga män, som utvandrade på grund av överbefolkning och skapade kolonisationer. Dessa kolonistationer skapades längs medelhavskusten. Då började de också sprida sina kunskaper genom kulturmöten.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    Olympiska spelen var den största idrottstävlingen under antiken och hölls i Olympia vart fjärde år. Det hölls för att hedra Zeus och andra gudar, därför fick inga stadsstater vara i krig med varandra under de olympiska spelen. Detta finns fortfarande idag.
  • 753 BCE

    Roms grundande

    Roms grundande
    Rom grundades runt en marknadsplats genom att marknadsplatsen så småningom bildade en stad. Enligt en legend grundades Rom av en kung som hette Romulus som gav stadens namn. Rom låg vid floden Tibbern som rann ut i Medelhavet. Det stället i floden som låg vid Rom var väldigt grunt, vilket tvingade skepp som skulle in att packa upp sina varor och transportera de på ett annat sätt där. Det gjorde så att det fanns mycket folk där vilket gjorde det till en perfekt marknadsplats.
  • Period: 753 BCE to 476 BCE

    Romarriket

  • 700 BCE

    Epoken Antiken inleds

    Epoken Antiken inleds
    Antiken är en benämning för den period då Medelhavsområdet dominerades av grekisk och romersk kultur. Det startade 700-talet f.v.t. och slutade 276 e.v.t.
  • 700 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    En stadsstat är en stad omringad av ett jordbruksområde. De är självförsörjande och det fanns många stadsstater utsprida runt om Medelhavet.Varje stadstat hade sin egna regering och lagar. Stadstaterna växte fram genom att människor bosatte sig där och bildade egna regeringar. Det var också då demokratin föddes.
  • Period: 700 BCE to 400 BCE

    Antikens Grekland

    Detta var då antikens Grekland varade.
  • 509 BCE

    Rom blir republik

    Rom blir republik
    Från början var stadsstaten Rom ett kungadöme men då folket gjorde uppror införde romarna republik, alltså ett nytt sätt att styra. Makthavarna utsågs genom val, där alla manliga medborgare hade rösträtt. Då började smått demokratin.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    Var nionde dag samlades deras medborgare och tog beslut om lagar, krig och ekonomi. De hade direkt demokrati vilket betyder att medborgarna direkt tog beslut och inte några partier. Det gällde alla medborgare men man behövde vara född i Aten, ens familj hade behövt bo där i generationer och man behövde vara man för att vara medborgare.
  • 490 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    Perserna var ett antikt folk som gjorde många erövringar runt 500 talet f.Kr. De hade en stor och stark armé som erövrade många länder och skapade ett stort rike. De erövrade till och med Grekland, men de grekiska stadsstaterna kämpade tillbaka och vann till slut. Det var en spännande tid i historien när olika kulturer möttes. Detta kallades för kulturmöten.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    Slaget vid Marathon var en viktig händelse i antikens Grekland. Det var en strid mellan grekerna och perserna. Grekerna vann och det var en stor seger för dem. Efter slaget sprang en budbärare från Marathon till Aten för att berätta om vinsten, och det är därifrån loppet "maraton" kommer ifrån.
  • 486 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Teatern uppkom under en fem dagars religiös fest. Det fanns en tävling om vem som bäst komponerade och framförde körsånger. Det var bara män som kunde vara med i teatern, därför fick de klä ut sig som kvinnor och ha masker för vissa roller.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Slaget vid Thermopyle varade i Augusti då en liten grupp spartanska krigare, ledda av kung Leonidas, stod emot den mäktiga persiska armén. Spartanska krigarna kämpade modigt för att skydda sitt land och. Även om de till slut besegrades, visade de mod och beslutsamhet som inspirerade andra greker att kämpa mot perserna. Detta var 10 år efter slaget vid Marahton inträffade.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Den atenska flottan lurade in den persiska i en fälla vid ön Salamis. Där krossades båt efter båt och mängder av soldater drunknade. Efter förlusten gav Xerxes (den persiska kungen) upp och återvände hem med det som återstod av armén.
  • 475 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön
    Omkring 475 f.Kr. fanns det cirka 20 olika folk som talade olika språk på Apenninhalvön. Greker som bodde i de grekiska stadsstaterna i södra Italien blev oroliga när de såg romerska köpmän ta över olje- och vinhandeln. Grekerna startade då en konflikt och försökte hindra romerska skepp från att komma in. Konflikten spårade senare ur och orsakade ett krig mellan dem.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Peloponnesiska kriget var en långvarig konflikt mellan två mäktiga grekiska stadsstater: Aten och Sparta. De kämpade mot varandra och kriget varade i över 20 år. Kriget handlade om makt och inflytande över Grekland. Aten var känt för sin starka flotta och Sparta för sin mäktiga armé. Till slut vann Sparta år 404 f.K.r.
  • 382 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Makedonien/Kung Filip
    Kung Filip av Makedonien var känd för att vara en smart och strategisk ledare. Under hans tid som kung gjorde han mycket för att stärka Makedoniens makt och inflytande. Han byggde en stark armé och genomförde reformer för att förbättra militären. Han var också far till Alexander den store, som senare blev en av de mest kända erövrarna genom tiderna. Kung Filip spelade en stor roll i att förbereda grunden för Alexanders framgångar.
  • 336 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    Alexander den store var en mäktig kung och erövrare. Alexander regerade från 336 f.Kr. till 323 f.Kr, då han dog. Han är mest känd för sina erövringar och att ha skapat ett stort rike som sträckte sig från Grekland till Egypten, och ända till Indien. Hans erövringar hade stor inverkan på världen då han spred grekisk kultur och influerade framtida civilisationer. Han var kung Filip av Makedoniens son.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Hellenismen var en period i historien efter Alexander den stores tid. Det var en tid då grekisk kultur och språk spred sig över många olika länder. Det var en blandning av grekisk, persisk och egyptisk kultur. Under hellenismen stack vetenskap, konst och filosofi ut. Det var också en tid då människor började använda mynt som betalningsmedel. Hellenismen hade en stor inverkan på världen och bidrog till utvecklingen av olika kulturer och civilisationer.
  • 264 BCE

    Första Puniska kriget

    Första Puniska kriget
    Det första puniska kriget var ett krig mellan Rom och Kartago. Orsaken till kriget var att båda städerna ville ha kontroll över Sicilien, en stor ö. De kämpade mot varandra med sina flottor och arméer. Kriget var väldigt långt och svårt, men till slut vann Rom.
  • 218 BCE

    Andra Puniska kriget

    Andra Puniska kriget
    Det andra puniska kriget var också mellan Rom och Kartago. Den här gången var det en man som hette Hannibal som var ledare för Kartago. Han hade en idé att attackera Rom från land istället för havet. Han tog med sig elefanter över bergen och överraskade romarna. Kriget pågick i många år och var väldigt svårt för båda sidor, men till slut vann Rom igen. Kriget slutade 201 f.K.r.
  • 149 BCE

    Tredje Puniska kriget

    Tredje Puniska kriget
    Det tredje puniska kriget var det sista kriget mellan Rom och Kartago. Den här gången var det Rom som startade kriget för att förstöra Kartago helt och hållet. De ville ha kontroll över området där Kartago låg. Kriget var väldigt svårt och till slut brände och förstörde romarna hela staden Kartago. Det var en sorglig tid för Kartago, men det markerade också slutet på krigen mellan Rom och Kartago. Kriget slutade 146 f.K.r. Rom blev då en stormakt.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar var en romersk general och politiker som levde för länge sedan, runt 100 f.Kr. Han var en väldigt skicklig ledare och erövrade många områden för det romerska riket. Han dog 15 mars 44 f.Kr.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacusupproret var en tid då en man som hette Spartacus ledde en grupp slavar i en revolt mot det romerska riket. Slavarna var trötta på att vara i fångenskap och ville ha frihet. De kämpade mot de romerska soldaterna och vann flera strider. Men tyvärr, till slut, lyckades inte Spartacus och hans slavar vinna kriget. Det var en modig kamp för frihet, men de blev besegrade av de starka romerska styrkorna.
  • 27 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Kejsare Augustus var adopterad av Julius Caesar och blev den första kejsaren i det romerska riket. Han regerade från år 27 f.Kr. till 14 e.Kr. Under sin tid gjorde han många saker för att förbättra Rom och främja fred och stabilitet. Han var också känd för att ha skapat en period av relativ fred och stabilitet kallad Pax Romana.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    För länge sedan var Rom en republik där folket fick vara med och bestämma. Men det blev problem och strider, så de bestämde sig för att ha en kejsare istället. Kejsaren fick mycket makt för att skapa ordning och stabilitet i Rom. Kejsardömet blev sedan uppdelat i fyra olika sekel.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Kejsaren Augustus inledde en period som nu kallas Pax Romana. Det var en period under 200 år utan krig och med fred. Augustus förändrade Rom på många olika sätt. Bland annat inrättade han polis och brandkår som är och var väldigt viktigt. Han rustade upp hela staden Rom och underhöll vägarna i hela riket för att få en bättre kommunikation. Han gjorde i stort sätt det lugnare och tryggare för de romerska medborgarna att leva. Pax Romana sägs att det började 27 f.Kr. och slutade 180 e.Kr.
  • 306

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Kejsare Konstantin regerade från år 306 till 337 efter Kristus. Han blev den första kejsaren som omfamnade kristendomen. Han hjälpte till att sprida kristendomen och byggde stora kyrkor runt om i Romarriket. En av de mest kända sakerna som Konstantin gjorde var att han flyttade huvudstaden i Romarriket från Rom till en stad som han kallade Konstantinopel, som nu heter Istanbul.
  • 380

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    Kristendomen blev en statsreligion i Romarriket på 300-talet efter Kristus. Det var kejsaren Konstantin som gjorde detta. Genom att göra kristendomen till statsreligion fick kristna rättigheter och skydd från regeringen. Detta var en stor förändring och det hjälpte till att sprida kristendomen ännu mer runt om i världen.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    Det romerska kejsardömet blev uppdelat i fyra olika sekel som varade fram till Kejsar Theodosius död som var år 395 e.Kr. Efter hans död delades kejsardömet upp i två delar Västrom och Östrom.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    Romarrikets fall ledde till högre priser på slavar och varor, vilket resulterade i en ekonomisk kris för kungariket. Det finns dock även många andra åsikter om detta. Då hade Romarriket nästan funnits i tusen år och kom till sitt slut.