Roma 2ºA, Grupo 8

By Ana2009
  • 753 BCE

    Ròmul

    Ròmul
    Ròmul, el mític fundador de Roma, home que va decidir deixar Alba Longa juntament amb el seu germà Rem i els seus més fidels homes per a fundar una nova ciutat; la nova ciutat seria edificada en el mateix lloc on en la seva infància havia estat criat per un pastor, a les ribes del Tíber.
  • Period: 753 BCE to 509 BCE

    Monarquia

    -Monarquia electiva, no hereditària. El rei tenia els poders màxims:
    - Administrava justícia
    - Manava l’exèrcit

    - Era summe sacerdot
    - El rei governava amb l’ajuda d’un Senat format pels ancians de les famílies més importants.
    Al 509 aC es va produir una revolta a Roma, varen expulsar els etruscs i es substitueix el sistema monàrquic per la República.
  • 717 BCE

    Numa Pompili

    Numa Pompili
    Segons Plutarc, Numa Pompilio va ser el primer rei que va organitzar una corporació d'artesans. Va instituir vuit classes: flautistes, orífices, fusters, tintorers, sabaters, adobers, broncistas i terrissaires. Es va ocupar així mateix d'organitzar la religió romana, tant en el terreny públic com en l'oficial.
  • 672 BCE

    Tul·li Hostili

    Tul·li Hostili
    Tulo Hostilio o Tuli Hostilio va ser el tercer rei de Roma. Era llatí i un home entrat en anys quan va accedir al poder.​Va succeir a Numa Pompilio després de l'interregne d'un any, com era habitual. A Tuli Hostilio li va succeir Anco Marcio, net de Numa Pompilio
  • 640 BCE

    Ancus Marci

    Ancus Marci
    Estabilitat militar i religiosa, cuido de totes dues institucions per a evitar conflictes civils. Sota el govern de Anco Marcio, Roma es va veure privilegiada per diverses construccions icòniques que perduraria fins als seus dies de major esplendor, perquè el rei Marcio va ser qui edifico el port d'Òstia, una presó perquè els criminals expiessin pels seus delictes, i a més un pont sobre el Tíber.
  • 616 BCE

    Tarquini I

    Tarquini I
    El primer rei etrusc, qui a més era d'ascendència grega a causa del seu pare. Ja que Tarquinio havia rebut una clàssica educació grega privilegiada es destaquen els seus fets eclèctics respecte a l'organització de Roma. D'altra banda la seva personalitat bel·licosa ho va fer guanyar el vassallatge de més ciutats llatines, victòria que li va servir per a instaurar el costum del “Triomf Romà”.
  • 578 BCE

    Servi Tul·li 578-534 aC

    Servi Tul·li 578-534 aC
    El seu llegat en l'organització ciutadana de la metròpoli va ser primordial per a la subsistència de Roma per la resta de la seva història en l'antiguitat. Serbi Tuli va ser qui va donar a la política romana el seu primer model mitjançant la reorganització de les velles tribus arribant a ser 35, les quals serien avaluades mitjançant el cens, fet que portaria a dividir a la població en cinc classes avaluant la seva riquesa
  • 534 BCE

    Tarquini II el Superb

     Tarquini II el Superb
    A partir del segle VI aC Roma va caure en mans d’un poble no llatí, els etruscs. L’època etrusca destaca pel fort creixement urbanístic (construcció de ponts, aqüeductes, cases i temples de pedra, murades, ...) i el desenvolupament de l’economia, importància de l’agricultura i la ramaderia i creixement de les activitats artesanals i comercials.
  • 509 BCE

    La Roma Republicana

    La Roma Republicana
  • 509 BCE

    Comicis

    Comicis
    Reunió dels ciutadans romans per elegir els magistrats, proposar lleis i decidir sobre la pau i la guerra.
    Comicis Curiats: Segons l’origen familiar
    Comicis Tribunats: Segons la residència (35 tribus: 4 urbanes i 31 rústiques).Elegien els magistrats inferiors: Edil, Qüestor.
    Comicis Centuriats: Segons la riquesa (format per 193 grups, cada grup tenia un vot. Es començava pels més rics i s’atura quan s’arriba a la majoria absoluta)
    Elegien els magistrats superiors: Cònsol, Pretor, Censor.
  • 509 BCE

    Magistrats

    Magistrats
    Ciutadans que exercien diversos càrrecs de govern i eres escollits anualment, els més importants eren els cònsols: (2 cada any, presidien les assemblees, el senat i els comicis, dirigien els govern i l’exèrcit). Altres magistratures eren: Pretor (justícia), Edil (administració municipal), Qüestor (finances), Censor (elaboració del cens)
  • 509 BCE

    Senat

    Senat
    format per 300 antics magistrats, era el centre de la vida política. Ratificava les lleis aprovades pels comicis, resolia els afers de la política exterior i de finances i donava normes d’actuació als magistrats (en realitat és una oligarquia patrícia ja que eren els que la controlaven).
  • 509 BCE

    Cavallers

    Cavallers
    Plebeus que s’havien enriquit amb les guerres, el comerç i les finances. Gràcies al poder econòmic aconseguiran cada vegada més drets polítics.
  • 509 BCE

    Plebeus

    Plebeus
    Comerciants, artesans i pagesos amb petites propietats o sense propietats (proletaris) i inicialment sense drets polítics. Lluitaran per aconseguir més drets i més participació política.
  • 509 BCE

    Lliberts

     Lliberts
    Esclaus que aconseguien la llibertat, la compraven o els alliberava el seu amo. No tenien dret a la participació política però els seus fills eren considerats plebeus.
  • 509 BCE

    Dones

    Dones
    independentment de la riquesa que posseïen o del lloc d’origen, mai no varen ser considerades ciutadanes i, per tant mancaven de la major part dels drets; sempre eren tutelades per un home, primer per son pare i, quan es casaven, pel marit. Es pensava que el paper fonamental de les dones era la criança dels fills. A pesar d’aquestes limitacions, les dones podien tenir propietats, regentar negocis i participar a les festes i els espectacles.
  • 509 BCE

    Els ciutadans: la lluita per la igualtat.

    • Drets:
    S.V aC Tribú de la Plebs.
    S. V aC Llei de les Dotze Taules,
    S. IV aC,
  • Period: 509 BCE to 27 BCE

    La Roma Republicana

    • Divisió del poder en 3 institucions: Comicis, Magistrat i Senat.
  • Period: 509 BCE to 27 BCE

    Societat: Patricis i Plebeus

    Es dividia en 6 categories
    - Patricis 🡪 Famílies riques i poderoses.
    - Cavallers 🡪 Plebeus que s’havien enriquit amb les guerres, el comerç i les finances.
    - Plebeus 🡪 Comerciants, artesans i pagesos amb petites propietats o sense propietats.
    - Lliberts 🡪 Esclaus que aconseguien la llibertat, la compraven o els alliberava el seu amo.
    - Esclaus 🡪 No es consideraven persones, sinó objectes propietat dels seus amos.
    - Les dones, independentment de la riquesa que posseïen o del lloc d’origen.
  • 500 BCE

    L’expansió de Roma

     L’expansió de Roma
    • 500-250 aC. expansió a la Península Itàlica. Al llarg de l’expansió per Itàlia els romans van topar amb els cartaginesos (púnics) i el conflicte es va fer inevitable.
    • 264-146 aC. guerres púniques (Cartago) 🡪 Romans i cartaginesos van lluitar en tres guerres molt llargues i la victòria sobre els cartaginesos va produir dominar el Mediterrani Occidental. -146 aC -14 dC expansió pel Mediterrani Oriental i es completa l’ocupació d’Hispània, Gàl·lia i Britània a l’Occident
  • Period: 500 BCE to 250 BCE

    Expansió i crisi de la República

  • 27 BCE

    Octavi August, emperador.

    Octavi August, emperador.
    • Fill adoptiu de Juli Cèsar 🡪 derrota als seus rivals en una guerra civil 🡪 al 27 dC rep el títol d’August (elegit pels déus) 🡪 concentra tots els poders civils (cònsol vitalici i redacta les lleis, edictes), militars (emperador, cap de l’exèrcit) i religiosos (pontífex màxim) 🡪 a la seva mort s’organitzà el culte imperial (els emperadors eren déus i havien de ser adorats com a mostra de fidelitat a Roma).
  • 27 BCE

    L’organització de l’Imperi

    Els emperadors van concentrar tots els poders civils, militars i religiosos 🡪 el Senat, els magistrats i els comicis varen continuar existint, però tenien un paper simbòlic, ja que l’emperador designava directament tots els personatges importants.
    - Creació d’un Consell Imperial per aplicar i transmetre les ordres de l’emperador.
    - Divisió de l’Imperi en províncies dirigides per un governador, seguint el model de la república.
  • 27 BCE

    Pax Romana i crisi de l’Imperi

    Pax Romana i crisi de l’Imperi
    • S.I-II dC Pax Romana: moment de màxima extensió i prosperitat de Roma. S’intensifica la romanització, és a dir, l’assimilació de la cultura i la forma de vida romanes per part d’altres pobles (la llengua (el llatí), les lleis (el dret romà), els déus, l’art…
    • S.III-V dC Crisi de l’Imperi
  • Period: 27 BCE to 476

    L’Imperi: de la “pax romana” a la cris

  • 1 BCE

    La Crisi de la República

    La Crisi de la República
    Al segle 1 a.C varen haber revoltes de tots tipus:
    - Revoltes Populars: desigualtats entre Patricis-Cavallers
    Conflictes solials
    - Revoltes d'esclaus (Espartac, segle I a.C).
    - Els militars van anar augmentant el seu poder i per posar fi al desordre es formen triumvirats, aliances de tres homes que compartien el poder durant un període de temps.
  • 509

    Esclaus

    Esclaus
    No es consideraven persones, sinó objectes propietat dels seus amos. No tenien llibertat ni drets. L’amo els podia vendre, matar o donar la llibertat. S’encarregaven de les feines més dures: treballaven al camp, a les mines i com a gladiadors. També hi ha havia molts d’esclaus domèstics.
  • 509

    Drets i Deures del Ciutadà romà

    Drets Civils:
    Dret a tenir tres noms romans
    Dret a contraure matrimoni
    Dret a tenir possessions
    Drets Polítics:
    Dret a votar
    Dret a ser magistrat
    Dret a fer sacrificis als déus
    Deures:
    Presentar-se al cens
    Servir a l’exèrcit
    Pagar tributs