Norge og 2. verdenskrig

  • Altmarkaffæren

    Altmarkaffæren
    Det tyske skipet "Altmark" hadde rundt 300 biter som krigsfanger. For å unngå britene søkte Altmark tilflukt mot norske farvann. Selv om Norske myndigheter ville inspisere skipet nektet tyskerne. Dagen etter trosser et britisk marinefartøy, Cossak, de norske torpeder. Norge gjør ingenting. Britene går ombord på Altmark, der de frigjør krigsfangene. Resultatet var at fangene ble frie, 7 tyskere dør, og det viser hvor vanskelig det vil være for Norge å opprettholde nøytraliteten de ønsker
  • Nortraship dannes

    Nortraship dannes
    En organisasjons som ble opprettet av norske myndigheter i London
    i 1940 for å disponere den norske handelsflåten.
    Nortraship disponerte også en del andre skip blant annet i Sverige, som kom til Storbritannia. Med over tusen skip til disposisjon var Nortraship verdens største rederi og leverte et svært viktig bidrag til den allierte krigsinnsatsen.
  • Quislings kupp over radio

    Quislings kupp over radio
    Vi kaller gjerne denne alen som Quislings forsøk på å overta makten. Etter at regjeringen og kongen har søkt i eksil, holder Vidkun Quisling en tale på radio. Der anklager han England for å ha brutt Norges nøytralitet, gjennom deres minefelt i norsk farvann. Han
    romantiserer tyskernes intensjoner og motiv. Han mener at nasjonalisme vil bevares av NS og at motstand er ensbetydende med kriminell ødeleggelse.
  • Kongen og regjeringen reiser til England

    Kongen og regjeringen reiser til England
    Kongen, kronprinsen og regjeringen forlot Norge og reiste til London. Dette skjedde ombord på et britisk krigsskip. Der ville eksilregjeringen forsøke å føre kampen for norsk selvstendighet videre der.
  • Norge kapitulerer

    Norge kapitulerer
    Etter ca. 2 måneder med krigshandlinger var Norge okkupert. 10. juni ble det laget en kapitulasjonsavtale. Denne sier at Norge overgir seg til Tyskland.
  • Telavågtragedien

    Telavågtragedien
    Våren 1942 var bygden på øya Sotra, jevnet med jorden. Alle hus ble sprengt og brent. Hele befolkningen på om lag 450 mennesker ble sendt i tysk fangenskap. Av 78 arresterte menn døde 32.
  • Statsakten på Akershus

    Statsakten på Akershus
    Statsakten er en betegnelse på seremonien som den tyske Reichskommissar Josef Terboven avholdt på Akershus slott. Quisling blir erklært som ministerpresident og de kommissariske statsrådene gikk over til å omtales som regiering (den nasjonale regjering)
  • Den brente jords taktikk (Finnmark/ Nord-Troms

    Den brente jords taktikk (Finnmark/ Nord-Troms
    Høsten 1944 fikk 200 000 tyske soldater ordre om å bruke den brente jords taktikk ved tilbaketrekningen gjennom Finnmark og Nord-Troms. Målet var å tvangsevakuere befolkningen. De bosatte fikk beskjed om å evakuere i påvente av at hus, hjem og alt de eide skulle brennes og ødelegges. Alt som kunne være til nytte og holde liv i mennesker skulle brennes, sprenges eller ødelegges på annet vis.
  • Landssvikoppgjøret

    Landssvikoppgjøret
    Umiddelbart etter kapitualsjonen 8. mai ble mange norske nazister arrestert. Hjemmefrontens medlemmer arresterte folk de mente hadde hjulpet tyskerne. Allerede før krigen var over hadde hjemmefronten og London-regjeringen satt opp lister over arrestasjoner som skulle gjennomføres etter frigjøringen. Nesten 30.000 ble arrestert, men før oppgjøret tok slutt i 1950-årene hadde over 92. 000 blitt vurdert og gransket. Den vanligste straffen var bot, men ca. 17.000 folk resulterte i fengselsstraff
  • Frigjøringen

    Frigjøringen
    Om ettermiddagen 8. mai landet den allierte militærkommisjonen på Forneby under ledelse av brigader R. Hilton. Tyskerne skulle avvæpnes, interneres i leire og etter hver transporteres til Tyskland som krigsfanger. Det ville ikke bli noen ærefull avmarsj.