Baixa

Història de la literatura catalana

  • Period: 476 to 1492

    EDAT MITJANA

    En aquesta època es troben els textos catalans més antics conservats. A finals de l’edat mitjana, el s. XV, va ser el “Segle d’Or” de la literatura catalana. Durant aquesta etapa de la història es troben els trobadors, Ramon Llull, les 4 grans cròniques catalanes, Bernat Metge, Ausiàs March, les novel·les de cavalleries, Joanot Martorell i les novel·les cavalleresques.
  • 1000

    Els trobadors

    Els trobadors
    Entre finals del s. XI i del s. XIII sorgeix a Occitània la poesia trobadoresca, aquesta escrita en occità. Més endavant aquesta assoleix tant prestigi que els trobadors catalans adopten aquest estil de la literatura. Utilitzen diverses normes estrictes de rima i temàtica. Parlen de relacions adúlteres, entre el trobador i una dona cassada, per aquest motiu en la composició s’amaga el nom de la dama sota un pseudònim, anomenat senyal.
  • 1208

    Les 4 grans cròniques catalanes

    Les 4 grans cròniques catalanes
    Les cròniques són una notícia que segueix un ordre cronològic, parlen de moments històrics molt importants contemporanis als fets de l'autor. Parlen de la corona Catalanoaragonesa i el seu moment de més esplendor. La seva finalitat principal és justificar i deixar constància.
    Els 4 autors de les 4 grans cròniques catalanes són: Jaume I, del 1208 al 1276; Bernat Desclot, s. XIII; Ramon Muntanyer, del 1265 al 1336; i Pere III el Cerimoniós, del 1319 al 1387.
  • 1273

    Ramon Llull

    Ramon Llull
    Va ser un trobador fins als trenta anys, quan va patir una crisi espiritual, va decidir marxar, deixar a la seva família i va començar la seva obsessió per estendre el cristianisme a través de la raó. Va ser el primer que va començar a escriure en català perquè volia divulgar el cristianisme i arribar al nombre més gran de gent possible que es trobava al seu voltant, que en el seu dia a dia parlaven el català. També va escriure en llatí, en àrab i, la poesia, en occità.
  • 1300

    Novel·les de cavalleries

    Novel·les de cavalleries
    Es troben entre el s. XII i el XIV, amb el seu tema principal sent la fantasia. Parlen d'herois invencibles en un temps i espai llunyà i poc concret i no reconeixible, a més, no contenen cap episodi històric.
    Un autor important de les novel·les de cavalleries va ser Chrétien de Troyes.
  • 1399

    Bernat Metge

    Bernat Metge
    Va ser un escriptor i secretari reial. És l'autor de "Lo somni", on diu que és a la presó. En l’obra explica com somia que li apareix el rei Joan, mort recentment, i estableixen un diàleg. L’obra està dividida en quatre llibres. És considerat un humanista, ja que aquests defensaven una visió del món cristià: els preocupava l’ànima, la salvació eterna, la mort, es menyspreava el cos, el plaer i la dona.
  • 1400

    Novel·les cavalleresques

    Novel·les cavalleresques
    Es troben enter el s. XV, el segle d’or de la literatura catalana, i al contrari que les novel·les de cavalleries, parlen de personatges complexos i humanitzats. Les històries estan situades en un temps i lloc proper i conegut al lector, amb episodis històrics.
    Les dues obres més importants són “Tirant lo Blanc” de J. Martorell i “Curial e Güelfa”.
  • 1425

    Ausiàs March

    Ausiàs March
    Poeta més important del segle XV. Va escriure poesia amorosa. Va ser cavaller. Va trencar les tradicions trobadoresques. La més rellevant va ser que va començar a escriure poesia en català, sent el primer a fer-ho. També, va deixar d'idealitzar a la dona i va crear una imatge on la dama tenia virtuts i defectes. No obstant això, va seguir escrivint amb senyals, i tot i que en va usar 5 diferents es creu que eren pseudònims que amagaven la identitat de la mateixa dona.
  • 1460

    Joanot Martorell

    Joanot Martorell
    Va escriure l’obra més rica i complexa, “Tirant lo Blanc”. L'obra té 487 capítols i més de 800 pàgines, en què s'explica la història d'un cavaller anomenat Tirant. El manuscrit de l'obra va ser vengut per l'autor a Martí Joan de Galba a canvi de diners. 25 anys després, Galba el va imprimir per treure'n algun benefici, però morí sis mesos abans de la publicació de l'obra, l'any 1490.
  • Period: 1479 to 1550

    RENAIXEMENT

    Moviment intel·lectual i estètic dels segles XV i XVI basat en la reivindicació de la civilització clàssica grecollatina, que comportà la restitució, interpretació i anotació dels textos clàssics, l'assimilació de les idees i els valors que contenen, l'afany d'imitar els seus models literaris, arquitectònics i figuratius amb l'ambició de superar-los.
  • 1534

    Estefania de Requesens i Roís de Liori

    Estefania de Requesens i Roís de Liori
    Escriu 102 cartes a la seva mare des del 1534 fins al 1540 que durant aquell temps es trobava lluny de la seva filla, aquestes es troben en català.
  • 1562

    Pere Serafí

    Pere Serafí
    Va ser un poeta i pintor català del Renaixement. El 1562 publica “Dos llibres”, conjunt de 170 poemes distribuïts en dues parts, una de profana i una altra d'espiritual. El fet que emmalaltís va impedir que edités la seva obra castellana, que hauria comprès una «art poètica» adreçada al rei.
  • Period: to

    BARROC

    És un moviment cultural europeu, que va començar a Itàlia i després es va començar a estendre, del segle XI al segle XVIII. És una època de crisi, inestabilitat i de guerres. La societat adopta actituds ideals i valors diversos que configuraran el nou corrent estètic.
  • Francesc Vicent Garcia

    Francesc Vicent Garcia
    Escrivia prosa, teatre i poesia tot i que el gènere més important de les seves obres era la poesia. Amb temàtica burlesca pornogràfica, escatològica i religiosa. Utilitzava un llenguatge molt castellanitzat, artificiós, elegant i ple d’ironia i de tòpics literaris.
  • Period: to

    IL·LUSTRACIÓ

    És el moviment intel·lectual impulsat per la burgesia europea per lluitar contra l’Antic Règim. Neix a Anglaterra al s. XVIII. Trenca les antigues estructures i es van difondre diferents idees de progrés. Les noves idees són: la llibertat., l'exaltació de la raó i la ciència és empírica.
  • Baró de Maldà

    Baró de Maldà
    Va escriure el “Calaix de sastre”, un immens dietari, en 71 volums, de gran importància com a document literari i històric.
  • Period: to

    RENAIXENÇA

    Moviment de recuperació política i cultural del s.XIX. Dignifiquen la llengua catalana i restrableix la literatura nacional al mateix nivell que les altres. Es creen els Jocs Florals, per necessitat de tenir una plataforma per l’aparició de nous escriptors i reactivació de la literatura.
  • Maria Josepa Massanés i Dalmau

    Maria Josepa Massanés i Dalmau
    És considerada una de les primeres feministes de la història. També és la primera dona a tornar a escriure en català després de la decadència. Escriu “El beso”, representant l’amor matern, i “Poesies”, que es recull de poesia romàntica.
  • Narcís Oller

    Narcís Oller
    Les caracteristique sprincipals de les seves obres eren la versemblança, la llengua col·loquial i els castellanismes que usava i la reflexió de la societat que es trobava en les seves obres. La seva obra més important va ser “La Papallona”.
  • Jacint Verdager

    Jacint Verdager
    Era idealisma i rebel, tenia una passió per la natura i era nacionalista. La seva obra més significativa va ser “L’Emigrant”, on expressava els seus sentiments cap a la pàtria, descriu el paisatge català com si no hi hages cap tan bell i que prefereix morir abans d’avandonar Catalunya.
  • Àngel Guimerà

    Àngel Guimerà
    Les seves obres més importants són “Mar i Cel” i “Terra Baixa”. El que tenen en comú ambdues obres és que estàn inspirades en fets importants de la seva vida. El primer va ser que ell al ser molt conservador, no li va sentar bé que els seus pares no estiguessin casats quan ell va néixer. Despres, ell no es sentia arrelat enlloc, ja que el seu pare era català i la seva mare canària. Per últim, va patir diversos amors frustrats.
  • Period: to

    MODERNISME

    Va ser un moviment cultural que tenia com a objectius renovar i modernitzar la cultura, la literatura i l’art.
  • Bohèmia

    Bohèmia
    És un moviment cultural que apareix en el segle XIX. En aquest l’artista és el centre de tot. N’hi ha dos tipus: la rosa, que són els artistes descendents de la burgesia; i la daurada, que aquests no tenen cap suport econòmic.
  • Santiago Rossinyol

    Santiago Rossinyol
    Escriptor, pintor i ideòleg del moviment modernista català, figura popular de la vida bohèmia que va ser l'ànima de les festes modernistes de Sitges. També va tenir molta importància en el teatre de l'època, ja que aquest era vist com a entreteniment i Rossinyol ho va canviar. Va escriure “El jardí abandonat”, parlava del conflicte entre l’autor i la societat.
  • Víctor Català

    Víctor Català
    Víctor Català és el pseudònim de Caterina Albert i Paradís. On realment va destacar va ser en el terreny de la narrativa. L'any 1902 publicà el primer recull, “Drames rurals”, sota el pseudònim de Víctor Català, cosa que va provocar certa polèmica sobre un tipus de literatura massa crua, que va augmentar quan es descobrí que sota el pseudònim s'amagava una dona.
  • Joan Puig i Ferrater

    Joan Puig i Ferrater
    Durant la primera etapa de la seva carrera literària, va tenir influència d’autors russos i escandinaus, durant aquell temps va escriure “Aigües encantades” i “La dama enamorada”. La segona etapa va ser la que se centrà en la burgesia, escrivint “La senyora Isabel” i “Gaidó i Francina”. Per últim, torna la crisi i publica “Novel·la d'Esther”. Aquest autor es pot relacionar amb el modernisme, ja que parla d’una societat repressora i religiosa.
  • Joan Maragall

    Joan Maragall
    Escriu diferents obres, entre aquestes hi ha: “Enllà”, un comiat cap al Montseny; “Seqüències”, que torna als temps tradicionals; i “Vaca Cega”. Amb aquesta obra es considera que comença el modernisme perquè parla del dolor físic i psicològic.
  • Period: to

    NOUCENTISME

    És un moviment polític i cultural que es basa en la renovació de l’educació de Catalunya i de la indústria Editorial, també es pot dir que volien renovar el país a través del paper dels intel·lectuals. Té el seu inici simbòlic l'any 1906 amb l'aparició de dos textos fonamentals: per una banda, "el Glossari" d'Eugeni d'Ors, columna diària a les pàgines de La Veu de Catalunya, i per l'altra la publicació de “Els fruits saborosos” de Josep Carner.
  • Period: to

    LES AVANTGUARDES

    Són el conjunt de moviments artístics que van sorgir a Europa durant el primer terç del segle XX. El seu objectiu era trencar amb la tradició cultural burgesa i experimentar amb noves formes d’expressió representatives de la modernitat.
  • Joan Salvat-Papasseit

    Joan Salvat-Papasseit
    És un del representants més significatius de l'avantguarda històrica a Catalunya. Escriu sobretot poesia, que es caracteritza per l’exaltació a la vida, a la llibertat i a la lluita. Molts dels seus poemes han estat musicats pel moviment de la Nova Cançó.
  • Josep Carner

    Josep Carner
    Josep Carner va ser el màxim representant de la poesia del moviment noucentista, ja que amb la seva obra “Els fruits saborosos” es considera l’inici del noucentisme.
    “Cançoneta incerta” és una cançó culta que forma part de l’obra “Sons de lira i flabiol”, un recull antològic que va ser publicat el 1927. La cançó és un gènere poètic que es caracteritza per contenir una delicada bellesa i musicalitat.
  • Mercè Rodoreda

    Mercè Rodoreda
    Totes les seves obres tenen diferents característiques en comú. Parlen des del punt de vista de la dona, hi ha una oposició entre sexes, les relacions passen entre un home madur i una dona jove, representant el seu matrimoni amb el seu oncle; tenen una visió pessimista i la dona és una víctima passiva. El 1960, publica “La plaça del diamant”, aquesta representa a moltes dones, pel fet que narra la pèrdua i la recuperació de la identitat.