Kommunikationens historia

  • 6000 BCE

    Horn

    Horn har används genom hela historien och detta sätt kunde ex vara bra i bergen när ljudet ekade och hördes långt men om det blåste eller något annat hördes så kunde man inte höra. Alla hörde ljudet man gav ifrån sig så inga hemligheter kunde framföras direkt. Ljuden kunde nog låta väldigt samma så signalerna var nog väldigt simpla och inte avancerade.
  • 6000 BCE

    Trummor

    Världens äldsta trumma är från ca 6000f.kr och dessa använde man för att signalera för olika saker. De var bra för att ljuden kundes höra en bit och många kunde ta del av informationen man kunde inte skicka något hemligt och det fick vara enkla meddelanden för att ljuden lät nog väldigt lika och när det blåste så hörde man knappt tror jag.
  • 3000 BCE

    De första skriftspråken kom till

    Människan har tidigt i historien haft behov av att kunna förmedla kunskap och information till varandra i skrift. Redan på stenåldern hackade man in olika tecken i bergväggen för att kunna förmedla vad man gjort. Man ristade även i olika lerplattor för att kunna ta med information. Man ristade in olika bilder först och sen kom små minibilder och tecken som betydde olika saker. Lerplattorna gick sönder om man tappade dom och de var osmidiga. Om man skrev på berg så kunde bara de som kom se texten
  • 1400

    Röksignaler

    Men det fanns många brister med detta för man kunde inte användas när det blåste och man kunde inte berätta något hemligt med detta sätt för att alla såg ju röksignalerna och de kunde tolkas väldigt olika och bli fel så att folk inte kunde tyda de som skulle stå. Det som var lite bra var att de kunde synas bra på avstånd och många kunde snabbt ta del av informationen. Röksignaler har fanns för flera tusen år sedan men omkring 1400 kom Columbus till USA och såg detta.
  • 1500

    Vårdkasar

    Dessa stora högar med stockar och pinnar satte man eld på för att varna och signalera för tex fiender. Dessa kunde man se bra på natten från ett visst avstånd men inte från hur långt som helst. Om det regnade så fungerade detta inte och tex grannbyn kunde kanske tro att man bara eldade grenar. Man kunde dock varna rätt bra om det kom fiender.
  • 1500

    Konsten att massproducera text

    Boktryckarkonsten kom under 1500-talet och då slapp man skriva böcker för hand som tog jättelång tid och böckerna var dyra till att man kunnde börja producera böcker genom att trycka texten och då blev jobbet mycket mer effektivt och man kunnde få ut mer information till folket. Då sjönk priserna och de flesta hade råd.
  • Första telefonen

    År 1901 så kunnde man för första gången skicka den första trådlösa telegraf signalen. 1849 så uppfanns den första telefonen någonsin och 1876 den 10 januari så kunde uppfinnaren Alexander Graham Bell få fram de första ljuden och orden i sin telefon. De var de rika som kunde ha telefonen och då kunde inte så många ta del av uppfinningen. Samtalen var korta och otydliga men ett stort framsteg i historien.
  • Telegrafens intågande i historien

    Elektromagnetismen upptäcktes på 1800-talen och efter en kort tag så kom telegrafen. År 1853 så byggdes den första ledningen mellan Uppsala och Stockholm som man började använda. År 1874 så hade sverige 151 telegrafstationer igång i sverige och då fanns det 18 800m telegraftrådar som bildade ett stort nät. I slutet av 1870-talet så täcket i princip hela världen av ett elektriskt telegrafnät. Detta var bra för då kunnde man skicka enkla meddelanden mellan olika ställen så att man förstod. Jobbigt
  • Radion

    1920 kom radion till sverige med olika testsändningar men de riktiga sändningarna startade 1925, 1 januari. Nu kunde man skicka ljud och dela information så att jättemånga hörde på väldigt långt avstånd men ljudet var nog inte så bra och inte så avancerat. Kanalerna var inte många.
  • Den första tv:n

    1927 så kom den första tv och de tre som gjode det var philo Taylor Farnsworth, Charles Francis Jenkins och John Logie Baird. Nu kunde man “se” vad som hände och inte bara höra det. Men programmen var i svartvitt och nog inte så avancerade.
  • Första svenska tevesändningarna

    1956 så kunde sverige få de första tevesändningarna med analog televisionsteknik. Nu kunde man se rörlig tv och se vad som hände i världen men allt var i svartvitt och programmen väldigt simpla så att de varade nog inte så länge och ljudet var inte så bra.