Eix Cronològic Història de la Filosofia

  • Period: 1492 to

    Filosofia Moderna

  • Descartes (31 de març de1596 - 11 de febrer de 1650)

    Aquest filòsof és conegut com el pare del moviment racionalista, segons aquest moviment les preguntes només es poden respondre a partir de la raó, per tal s’oposava completament a l’empirisme (moviment contrari). A més del racionalisme una altra idea que va crear Descartes va ser la del mètode cartesià, amb aquest mètode va introduir un concepte anomenat Escepticisme metodològic, el qual tracta de dubtar, però només es pot dubtar de les idees que poden estar equivocades.
  • Locke (29 d'agost de 1632 - 28 d'octubre de 1704)

    El seu moviment és l’empirisme el qual es basa en els sentits i la percepció a l'hora de resoldre preguntes universals. A més d’això Locke va ser el primer a explicar que quan naixem la nostra ment és com un full en blanc (tabula rasa) i a partir de l’experiència adquirim els continguts amb els quals opera el nostre enteniment.
  • Hume (7 de maig de 1711 - 25 d’agost de 1776)

    Aquí tenim un altre exemple d’empirisme radical, com a tots els empiristes Hume pensava que si tu no ho pots comprovar amb els sentits no existeix. També deia que tot allò que no sorgeix de l’experiència no és més que ficció.
  • Kant (22 d’abril de 1724 - 12 de febrer de 1804)

    Els anteriors autors parlaven sobre el racionalisme i l'empirisme dos corrents totalment contraris, Kant era racionalista com Descartes, però després de llegir a Hume “es va despertar del seu somni dogmàtic”.
    Així que, Kant troba un punt intermedi i crea la filosofia analítica la qual està basada en tres conceptes bàsics, la sensibilitat, enteniment i la raó. A més va fer un gir copernicà en la filosofia (marca un abans i després gràcies als seus pensaments).
  • Period: to

    Filosofia Contemporània

  • Marx (5 de maig de 1818 - 14 de març de 1883)

    Aquest filòsof i sociòleg argumenta que el treball és l’essència de l’home i no el coneixement. A més d’això hi ha 4 punts necessaris per entendre l’ésser humà segons Marx: Primer de tot, l’ésser humà no és cap ésser diví, som ésser pràctic, socials i històrics. A més d’això Marx criticava al capitalisme, i és considerat el pare del comunisme. Finalment, Marx parlava sobre com s’estructurava una societat (mitjans de producció, relació de producció i les forces de producció).
  • Nietzsche (15 d’octubre de 1844 - 25 d’agost de 1900)

    El pensament de Nietzsche es pot veure desenvolupat en una de les seves obres més destacades “Así hablo Zaratrusta” en aquest llibre l’autor toma la raó com a categoria superior del coneixement, afirmant que la filosofia ha de ser “Nihilista” (no tenir fe ni en la religió, ni en la política, ni en la societat) d’aquesta forma opina que Déu a mort.
    Una altra idea principal és “La voluntat de poder”, resumidament aquest concepte significa que on hi ha vida hi ha admiració pel poder.
  • Freud (6 de maig de 1856 - 23 de setembre de 1939)

    Aquest filòsof i metge, en el seu llibre més conegut “La interpretació dels somnis” parla sobre la psicologia dels somnis, el subconscient humà...
    A més, segons ell els somnis són la realització de desitjos reprimits. Per tant, analitzant correctament els somnis i els seus significats podem saber com funciona la ment subconscient d’una persona. També en la seva teoria afirma que la major part de les accions de l’ésser humà són inconscients i una petita part són les que realitzem conscientment.
  • Ortega y Gasset (9 de maig de 1883 - 18 d’octubre de 1955)

    Aquest filòsof espanyol parla sobre la condició humana i la societat. En algunes de les obres com la rebel·lió de les masses, intenta encoratjar als lectors d’elevar el seu nivell intel·lectual per no ser dirigits per persones superiors a elles. A més, també aporta una nova idea del “ser” el qual està format per subjecte i objecte i ambdós coexisteixen en la mateixa persona. Finalment, Ortega y Gasset afirma que no existeixen veritats absolutes sinó perspectives sobre la veritat.
  • Heidegger (26 de setembre de 1889 - 26 de maig de 1976)

    Aquest filòsof alemany nazi, es va interessar sobretot en algunes preguntes existencials com: Què és pensar?, què és el ser?...
    També considera el temps com una dimensió inseparable de l’ésser humà, i per últim afegeix un terme nou anomenat “Dasein” el qual literalment significa “estar allà”, amb aquesta paraula Heidegger es refereix al fet que l’ésser humà no és un animal qualsevol sinó que és capaç de comprendre el món i així mateix, acció que cap altre animal pot fer.
  • Gadamer ( 11 de febrer de 1900 - 13 de març de 2002)

    Per entendre aquest autor s’ha d’entendre la principal corrent que ell estudiava, la Hermenèutica. Bàsicament, la hermenèutica o teoria de la interpretació estudia la comprensió de qualsevol aspecte de la realitat, per a ell l’ésser humà participa de forma creativa per intentar entendre la realitat. En els seus escrits Gadamer parla sobre alguns termes com la importància del diàleg per aprendre més i la fusió d’horitzons (la comprensió és l’interacció entre el text i l’intèrpret).
  • Maria Zambrano (22 d’abril de 1904 - 6 de febrer de 1991)

    Finament, per acabar amb l'eix cronològic tenim a Maria Zambrano. En el seu exili a causa de la guerra civil Maria va escriure sobre la importància de lo femení (reivindicació al paper de la dona i crítica a l'androcentrisme), la memòria (d’on venim, on anem…), l’esperança, i per últim un altre concepte molt conegut de les seves obres és “l’esperit de cultura” (cada cultura té el seu esperit propi i forma d’entendre el món i això es representa amb l’art, tradicions…)
  • Sartre (21 de juny de 1905 - 15 d’abril de 1980)

    Sartre va dedicar gran part dels seus estudis a la llibertat. Una de les seves idees té que veure amb els “ser en si” (no consciència) i els “ser per a si” (sí consciència) aquesta idea parla del propòsit de l'ésser humà arribant a la conclusió "L’existència precedeix a l’essència". A més una altra frase molt coneguda és: "L’home està condemnat a ser lliure", aquesta frase fa referència al fet que tothom és lliure, però això també pot portar a moments d’indecisió o angoixa (escollir estudis...)
  • Hannah Arendt (14 d’octubre de 1906 - 4 de desembre de 1975)

    El seu pensament està marcat per les seves pròpies experiències personals sent una refugiada jueva dels nazis. Els temes centrals de la seva obra són: el totalitarisme, la política i la llibertat. Altres conceptes claus de les seves idees són “La pluralitat” (tots els éssers humans som diferents entre nosaltres, i això en part crea la necessitat de pactar acords). També tracta altres temes, com l’espai públic, l’acció…
  • Habermas (18 de juny de 1929 - actualitat)

    Aquest filòsof se centra sobretot en la teoria de l’acció comunicativa, la democràcia i el paper de la raó. La base de la teoria de l’acció comunicativa és comprendre com l’ésser humà es comunica amb els altres éssers humans i arriben a acords. A més d’això aquest filòsof ens ajuda a resoldre problemes socials i polítics actuals. En definitiva, Habermas defensa la raó i el diàleg entre els éssers humans.