Unnamed

dijital oyun tarihi

  • ilk dijital oyun Space War

    ilk dijital oyun Space War
    Spacewar ilk dijital bilgisayar video oyunlarından biridir. İki kişilik oynanılan bir oyundur. Ekranın ortasında gemileri yutan bir yıldız vardır, yutmasını önlemek için manevra gerektiren bir oyundur. 1961 yılında yapımlarına başlanılan oyunun yapımı tam 200 saat sürdü. Oyunun ek özellikleri Dan Edwards, Peter Samson, ve Graetz tarafından geliştirilmiştir. Oyunun asıl geliştiricisi ise Steve Russell'dır. Oyun, 1962 yılının Şubat ayında çıkmıştır.
  • Konsollu oyun Pong

    Konsollu oyun Pong
    Atari tarafından pazara sürülen “Pong” isimli ilk nesil salon konsol oyunlarının ilham kaynağı olmuştur. Atari ABD’deki ilk oyun şirketidir ve zirve noktasında pazarın %80’ine egemen olmuştur.
  • Taşınılabilir konsol

    Taşınılabilir konsol
    Audio teknolojiklerin gelişimi ile oyunlara müzik entegre edilmesi mümkün olmuştur. Endüstrinin ikinci temel gelişim dinamiği ise, oyun konsolları ile oyunların salonlardan evlere taşınabilmesi olmuştur. Atari VCS (Video Bilgisayar Sistemi) ev konsollarının önemli bir örneği olmuştur.
  • CD-ROM etkisi

    CD-ROM etkisi
    Bu dönemde CD-ROM teknolojisinin gelişimi, beşinci nesil oyun konsollarının geliştirilmesini sağlamış ve SONY Bilgisayar Eğlence Şirketi bu konsolların ilk örneklerini 1994’te Japonya’da piyasaya sürmüştür. Oyunların CD’lerde depolanması müzik ve ses efektlerinin de oyunlarla bütünleşmesini sağlamıştır. Bu teknolojik dönüşüm, SONY’i video oyunları endüstrisinde büyük bir oyuncu haline getirmiştir.
  • Olgunlaşma dönemi

    Olgunlaşma dönemi
    Oyun endüstrisinin en önemli pazar dinamiği Japon şirketi Sega’nın konsol üretimini bırakması ve onun yerine Amerikan Microsoft firmasının bu pazara girişi olmuştur. Böylece, bu dönemde Sony, Nintendo ve Microsoft üç ana konsol platformu üreticileri haline gelmiştir. Bu teknolojik değişim daha büyük depo kapasitesi sağladığından oyunların yerelleşmesini de daha kolay hale getirmiş ve diğer teknolojik gelişmelerle bir yerelleşme trendi yaratmıştır.
  • Yedinci nesil konsollar

    Yedinci nesil konsollar
    Günümüze kadar devam eden ilerleme döneminde, yedinci nesil konsollar geliştirilmiştir. Bunların en önemli örnekleri Xbox 360, PS3 ve Wii’dir. Bu konsollar sadece oyun deneyimini geliştirmekle kalmayıp, oyunu bir multimedya eğlence ve iletişim aracı haline dönüştürmüşlerdir. Yedinci nesil konsolların gelişmiş donanımları sayesinde daha fazla yazılım içeriğine sahip olabilmeleri oyunların yerelleşme süreç ve dinamiklerini de daha komplike hale getirmiştir.
  • “Star Wars: The Old Republic”

    “Star Wars: The Old Republic”
    oyunun geliştirilmesi 6 yılı almış olup maliyeti yaklaşık 200 milyon dolar olmuştur. Bu tür oyun projeleri, ses, programlama, animasyon, grafik, pazarlama, tasarım ve yapım gibi farklı alanlarda uzmanlaşan yüzlerce uzmanı içeren kadrolarla geliştirilmektedir
  • Sanal Gerçeklik VR

    Sanal Gerçeklik VR
    Günümüz teknolojisi olan VR oyunlara farklı bir boyut getirerek oyunların içine girmemizi sağlamıştır. Sanal bir gerçeklik sağlayarak oyunun içinde kendimizi gerçek bir karakter hissetmemizi sağlar