Eigentijdse geschiedenis: De VS

  • Conferentie van Jalta

    Conferentie van Jalta
    Bij de Conferentie van Jalta kwamen de leiders van de geallieerden (de Vs, Groot-Brittanië en de Sovjet-Unie) bijeen om afspraken te maken. Ondanks welwillendheid tot het maken van afspraken school er toch een diep wantrouwen tussen de partijen waarbij de toon voor de komende Koude Oorlog werd gezet.
  • Japan capituleert

    Japan capituleert
    Japan capituleert toch wel door het gebruik van de eerste kernwapens door de VS op Hiroshima en Nagasaki. Hiermee wordt de militair-technologische superioriteit van de VS duidelijk gemaakt aan de wereld.
  • George Marshall presenteert het Marshallplan

    George Marshall presenteert het Marshallplan
    Na de oorlog moeten de door de Tweede Wereldoorlog getroffen landen beginnen aan de wederopbouw. Om te voorkomen dat de Europese landen binnen de invloedssfeer van de Sovjet-unie vallen wordt het Marshallplan ontworpen waarin de VS leningen verstrekt aan de getroffen landen om de wederopbouw te stimuleren en het communisme tegen te gaan.
  • De VS mengt zich in de Korea-oorlog

    De VS mengt zich in de Korea-oorlog
    Eerste uiting van de Koude oorlog. Korea was verdeeld geraakt tussen het noordelijke communistische gedeelte en het zuidelijke kapitalistische gedeelte. De eerstgenoemde probeerde eenwording te forceren onder het communisme. In deze oorlog mengen dan ook voor het eerst zich de kapitalistische en communistische landen waarin de tweedeling van de Koude oorlog duidelijk gemaakt wordt. Van een eenwording is tot op de dag van vandaag niks van terecht gekomen.
  • De Cuba-Crisis

    De Cuba-Crisis
    In 1962 bleken er Sovjet-schepen onderweg te zijn met raketten naar het vlakbij de VS gelegen Cuba. Hiermee zou de VS binnen schotsafstand van de raketten zijn. President Kennedy eistte een terugtrekking van de schepen. De spanningen liepen zo hoog op dat er dreigte een directe oorlog te ontstaan tussen de twee grootmachten totdat er een compromis werd bereikt. De SU zou zijn raketten uit Cuba verwijderen en de VS beloofde het Cubaanse communistische bewind niet meer ten val te laten brengen.
  • Het Tonkin-Incident en de hierop volgende Vietnam-oorlog

    Het Tonkin-Incident en de hierop volgende Vietnam-oorlog
    Met het Tonkin-incident, waarbij volgens rapporten de Noord-Vietnamese vloot Amerikaanse schepen zou hebben aangevallen, werd de deelname van de VS in de Vietnam-oorlog gerechtvaardigd. Het doel was om te voorkomen dat Vietnam volledig communistisch werd. De oorlog bleek uiteindelijk weinig effect te hebben, er vielen veel slachtoffers totdat de publieke opinie de VS dwong om zich officieel terug te trekken uit de oorlog in 1973
  • Strategic Arms Limitation Talks

    Strategic Arms Limitation Talks
    Zowel het westen als het oostblok voelden zich bedreigd door de kernwapens van de anderen. Deze onderhandelingen hadden dan ook als doel om kernwapens te beperken om zo een kernoorlog te voorkomen en de impact ervan te beperken, mocht er toch een situatie plaatsvinden waardoor het zou escaleren tot een oorlog. De Salt-1 gesprekken, tussen president Nixon en Sovjet-leider Brezjnev waren de eerste van velen die nog zouden volgen tot op vandaag de dag.
  • Ronald Reagan wordt president van de VS

    Ronald Reagan wordt president van de VS
    Binnen het kader van de Reagan-doctrine werkte de VS voornamelijk aan het schaden van de Sovjet-unie door milities zoals de moedjahedien in Afghanistan die zich verzetten tegen de Russen. Daarnaast zorgde het SDI-Project ervoor dat er paniek ontstond in de Sovjet-Unie. Dit dwong de Sovjet-Unie om meer te investeren in Defensie terwijl het land het economisch al te zwaar te verduren. De eerste vier jaar met Reagan als president zorgde dan ook voor een harde verzwakking van de Sovjet-Unie.
  • De aanval op de Twin Towers

    De aanval op de Twin Towers
    11 september, 2001. 10 jaar na de val van de Sovjet-Unie en de beëindiging van de oorlog tegen het communisme. Een terrorstische aanslag schokt het land. Hiermee kwam er een nieuwe oorlog: de oorlog tegen de terreur, uitgeroepen door de toenmalige president Bush jr, die tot op vandaag de dag nog woedt en de internationale politiek van de VS nog steeds domineert.