Azië

  • De Chinese Revolutie

    Na een periode van politieke instabiliteit en een burgeroorlog greep Mao Zedong de macht en riep de Volksrepubliek China uit en zocht hierna steun bij de Sovjet-Unie. Hiermee ontstond een sterk communistisch front in Azië
  • Begin Korea-Oorlog

    Het begin van de Korea-Oorlog was het gevolg van de verdeelde bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Het Noorden was bevrijd door de Sovjet-Unie, het Zuiden door de VS. De oorlog eindigde in een wapenstilstand met tussen communistisch Noord-Korea en een kapitalistisch Zuid-Korea. Een symbool voor de verdeeldheid die in Azië naar de voorgrond treed.
  • De Dominotheorie bepaald de toekomst voor interventies in Azië

    President EIsenhouwer lanceert de dominotheorie. Deze stelt dat wanneer een land in communistische handen valt dat landen eromheen ook 'oimvallen' enzovoort. Daarom wordt het beleid van de VS in Azié versterkt op het gebied van tegengaan van communistische regimes. Dit zou ook een reden zijn waarom de latere betrokkenheid van de VS in de Vietnamoorlog zo groot zou worden.
  • Bandoeng

    Ondanks de ideologische strijd tussen kapitalisme en communisme ontstond er toch een 'nieuwe weg' in verschillende onafhankelijke staten in Azië. President Soekarno van Indonesië nodigt bij een conferentie verschillende landen uit en hier uitten zij zich in ongebondenheid, waarbij de landen zeggen geen keuze te maken voor het aansluiten bij het 'Oosten' of het 'Westen'.
  • Breuk tussen China en de Sovjet-Unie

    Door ideologische geschillen breekt de band tussen Rusland en China waardoor er een zelfstandige grootmacht ontstaat in Azië met een eigen agenda voor het uitbreiden van invloedssferen.
  • Amerikaanse interventie: De Vietnamoorlog

    Nadat communistische groeperingen de macht in Vietnam willen grijpen besluit na escalatie de VS in te grijpen in de VS om te voorkomen dat het land een communistische regering krijgt en daarmee binnen de invloedssfeer van de Sovjet-Unie komt. De oorlog zou miljoenen Vietnamezen het leven kosten, toch besluit de VS zich uiteindelijk terug te trekken en wordt de communistische Vietcong de baas in Vietnam.
  • Jiang Zemin: verdere groei van China

    Na de dood van zijn voorganger zet Jiang Zemin de economische hervorming voort en bleef China een communistische eenpartijstaat maar werd er ook meer beleid gevoerd op het verbeteren van internationale relaties. China zocht onder Jiang meer toenadering met Westerse landen, maar ook landen in Afrika en Azië. Hiermee groeide China uit tot een wereldmacht wat zich kon meten met bijvoorbeeld de VS.
  • Defensiepact India en de VS

    Vanwege benodigde hulp voor de VS in Afghanistan sloot de VS een defensiepact met India.Hierbij kwamen beloftes om te helpen met een programma voor vreedzaam gebruik van kernenergie. Dit, mede door de economische groei, hielp India ook de status van grootmacht te bereiken.