Antikens grekland

  • 1500 BCE

    Mykene

    Mykene
    Mykene var en by som låg på det grekiska fastlandet. Mykene i sig var egentligen ett palats, men området sträckte sig så långt att man namngav hela området efter palatset. Palatset hade tjocka murar, vilket var ett tecken på att mykenarna var redo för krig.
  • 1500 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna var det folkslag som grundade och bodde i Fenicien, vårt nutida nordöstra Afrika. Fenicierna var duktiga handelsmän och sjöfarare. Den feniciska huvudstaden Byblos var en populär handelsplats, där framför allt grekerna fick lära sig det feniciska alfabetet, som vårat alfabete idag är byggt på. Fenicierna byggde stora städer längst med medelhavet.
  • 1200 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    Knossos var ett palats beläget på ön Kreta. Palatset byggdes under samma tid som pyramiderna och var en politiskt och religiöst betydelsefull plats. Kreta bedrev masshandel och var en välutvecklad högkultur.
  • 800 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    Under antiken var Grekland politiskt splittrat och bestod av flera mindre riken, stadsstaterna. Staterna krigade gärna mot varandra, men stod tillsammans under krig mot annat folk. Varje stat styrdes av enskilda kungar.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    De olympiska spelen började år 776 f.kr. för att hedra de grekiska gudarna. De hölls vart fjärde år, och tiden däremellan kallades för olympiad. Tävlingarna hölls i Olympia. Grenarna som tävlades i var löpning, brottning, boxning, femkamp, kappridning, körning mellan två- och fyrspann och pankration, en blanding mellan boxning och brottning. Under de antika spelens gång så utsågs endast en vinnare, förstaplatsen, och det fanns inga brons eller silvermedaljer.
  • 753 BCE

    Epoken Antiken inleds

    Epoken Antiken inleds
    Antiken inleddes cirka 700 år f.kr. och avslutas under det sena 400-talet e.kr. Under antiken så dominerade den grekiska och romerska kulturen medelhavsområdet.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    När grekerna fick större tillgång till mat kom fler till riket och det blev överbefolkat. Man fick skicka ut delar av folket till grannländerna vilket bidrog till det grekiska språkets spridning.
  • 540 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    Perserna hade börjat röra sig österut då dem ville erövra de grekiska staterna. När perserna lyckades blev grekerna missnöjda och de övriga grekiska staterna blev inblandade. Detta startade ett stort krig mellan grekerna och perserna. Kriget pågick under många år och resulterade i stor ekonomisk obalans hos perserna. Detta var starten till perserkriget.
  • 509 BCE

    Rom blir republik

    Rom blir republik
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Grekisk teater var en stor och viktig del av den grekiska antikens litteratur. Teatern var annorlunda från nutida teater då den grekiska teatern ofta diskuterade och lärde publiken om samhällets dygder och värderingar. Pjäserna framfördes alltid utomhus. De tre mest kända dramatikerna från antiken hette Aischylos, Sofokles och Euripides.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    Demokrati infördes i Aten först under 500-talet f.kr. Atens medborgare samlades var nionde dag för att diskutera allt från krig till ekonomi och nya lagar. I mitten av deras mötesplats fanns en sten som motsvarade en sorts talarstol, där frivilliga kunde hålla tal för folkförsamlingen. Man diskuterade talet och alla fick sedan rösta, oavsett rika eller fattiga. Vanligtvis genomförde man en handuppräckning för att räkna rösterna. Detta var en sorts direkt demokrati, motsatsen till Sveriges nutida
  • 500 BCE

    Roms grundande

    Roms grundande
    Rom grundades år 753 f.kr av Kung Romulus. Staden bestod av tempel och pampiga byggnader. Två av de mest kända kvarstående byggnaderna är templet Pantheon och teatern Colosseum. Colosseum är så stort att det får plats med 50 000 åskådare. Rom var en populär mötesplats där en stor skara handelsmän gjorde affärer.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    Slaget vid Marathon var ett utav tre slag som ägde rum under perserkriget. Den persiska kungen skickade ut en flotta för angrepp, men armén angreps vid Marathon och han fick ge sig.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Slaget vid Thermopyle är än idag ett av världens mest skildrande historiska händelser. Den persiska kungen ville erövra Grekland, och tog sig lätt igenom Atens gång. Slaget slutade med att perserna brände upp staden.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Slaget vid Salamis var en strid mellan de grekiska stadsstaterna och perserna. Perserna blev inlurade vid ön Salamis och deras flottar krossades.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Peloponnesiska kriget pågick mellan 431-404 f.kr. i det antika Grekland. Kriget var mellan peloponnesiska förbundet, lett av Sparta, och attiska sjöförbundet, lett av Athen.
  • 349 BCE

    Makedonien/ Kung Filip

    Makedonien/ Kung Filip
    Kung Filip regerade över Makedonien i 23 år, från och med 359 f.kr. fram tills han död år 336 f.kr. Han var far till den kommande härskaren Alexander den Stora.
  • 336 BCE

    Alexander den Store

    Alexander den Store
    Kung Alexander den store föddes 365 f.kr. i staden Pella och dog i Juni 323 f.kr. i Babylonien. Han härskade över Makedonien i sammanlagt tretton år. Två utav av många riken som erövrades under hans tid på tronen är Persien och Egypten. På väg hem från ett misslyckat försök till erövring av ännu fler riken insjuknade Alexander i feber efter ett fylleslag då han druckit för mycket vin. Tolv dagar senare dog han vid endast trettiotvå års ålder, och orsakade början på hellenismen.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Hellenismen började med Alexander den Stores död år 323 f.kr. då hans generaler slogs om vem som skulle få efterträda honom, vilket resulterade i att riket splittrades. Många nya städer grundlades av utvandrande greker där perser och andra folkslag kunde ta del av varandras kulturer. Detta orskade det grekiska språkets spridning. Så småningom blev grekiskan ett internationellt språk precis som dagens engelska. Hellenismens viktigaste stad var en utav många med namnet Alexandria, efter Alexander.
  • 272 BCE

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Kejsare Konstantin är specifikt känd för att ha tillåtit kristendomen i romarriket vilket ledde till att kristendomen blev statsreligion. Han gjorde slaktar- och bagaryrken till ärftliga yrken och hade stor respekt för bildning och kristen tro. Konstantin avled i maj 337 f.kr.
  • 264 BCE

    Första puniska kriget

    Första puniska kriget
    Det första puniska kriget stod mellan Rom och Karthago. Rom gjorde en lyckad attack på Karthago och erövrade Sardinien, Korsika och Sicilien.
  • 218 BCE

    Andra puniska kriget

    Andra puniska kriget
    Under det andra Puniska kriget gav härskaren av Karthago sig på Rom men misslyckades och tvingades ta sig tillbaka hem.
  • 149 BCE

    Tredje puniska kriget

    Tredje puniska kriget
    I det tredje puniska kriget bestämde sig Rom för att göra slut på Karthago och demolerade staden ända ner till dess grund.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar är känd som en utav den globala historiens mest lyckade fältherrar. Han föddes i en rik familj och studerade retorik. Julius Caesar mördades år 44 fvt av en grupp sammansvurna, bland annat hans bästa vän Brutus. Det sägs även att Julius hade ett romantiskt förhållande med Kleopatra.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacusupproret är namngett efter slaven Spartacus som startade det gigantiska slavupproret. Mer än 50 000 slavar medverkar i upproret innan de övermannas. Många av dem korsfästes via vägen in till Rom.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Pax Romana är namnet för den tvåhundra år långa romerska freden.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

  • 31

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Kejsare Augustus är känd för att ha gjort om den romerska republiken till kejsardöme. Han var fast besluten att hans dotter inte skulle få ta över tronen, så han adopterade tre pojkar. Augustus dog år 14 evt och hedrades därefter som en gud.
  • 391

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    Kejsar Theodosius förklarade kristendomen till statsreligion år 380 fvt.
  • 400

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    Cirka år 400 evt så delas Rom in i Västrom och Östrom. Västroms huvudstad var Rom och Östroms huvudstad var Konstantinopel. Trots att Västrom föll år 476 evt så stod Östrom kvar i ett årtusende efter det.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    Det finns många teorier till varför romarriket föll, bland annat att riket inte kunde försvara sig när dess fiender angrep dem från flera håll. Byggnaderna och templen övergavs och splittrades i flera olika delar, bland annat Östrom. Den sista kejsaren i västra delen av romarriket avsattes år 476 e.kr. av en germansk folkstam.