Antiken

  • 3000 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna var ett handel och sjöfararfolk. Som under antiken bodde vid östra delen av medelhavet. Bland annat i Syrien och israel. Fenicierna var duktiga skeppsbyggare och var under en långtid medelhavsområdets mäktigaste köpmän och upptäcktsresande. De viktigaste exportvarorna var mycket tyg och glas. Dom är kända för sitt skriftspråk.
  • 1900 BCE

    Mykene

    Mykene
    Det står inte så mycket om det. Men det är lite samma sak som med Knossos och Kreta. Man vet inte riktigt varför det försvann heller.
  • 1900 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    Knossos är en del i Kreta. Europa drabbades av den första civilisationerna och katastrofer. Palatsen i knossos övergavs och blev till ruiner, handeln och dom långväga resorna upphörde. Alla människor som levde då gick tillbaka till enklare näringar och dom är boskapsskötsel, jordbruk och fiske. Varför det skedde vet inte forskarna än. Det kan vara stora vulkanutbrott eller liknande tror man. Det slutade år 1100 f.kr till år 1500 f.kr.
  • 900 BCE

    Stadsstaterna växer fram

    Stadsstaterna växer fram
    Det var städer där man hade mycket jordbruk och det var omringat av vatten för att man skulle kunna transportera sig mycket lättare på vatten än på land på den tiden. Exempel på en stadsstat är till exempel Aten och Sparta.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    De olympiska spelen var dom största idrottstävlingarna under antiken. De hölls var fjärde år det hölls varje år i staden Olympia. Dessa och alla andra idrottstävlingar uppfattades som en religiös handling riktad till Zeus eller andra grekiska gudar. under olympiska spelen fick man inte krig med något land, därför var det vapenvilla under den tiden då olympiska spelen var. Det håller på en idag med att det är olympiska spelen var fjärde år.
  • 753 BCE

    Rom grundades

    Rom grundades
    Enligt legenden grundades rom av en kung vid namn Romulus som också gav den dessa namn. han tog sin tvillingbror lemurs till hjälp. Vem som än grundade Rom så var det bestämt med omsorg att det skulle vara vid floden Tibern. Det stället passade utmärkt för handeln. Här möttes flera vägar vid ett vadställe. Man kunde gör över floden för att vattnet var så grunt. Om några köpmän blev anfallna av rövare så kunde man lätt fly upp på någon av dom sju kullarna i närheten.
  • Period: 753 BCE to 476 BCE

    Romarriket

  • 700 BCE

    kolonisation börjar

    kolonisation börjar
    Till slut fanns det grekiska stadsstater i nästan hela medelhavsvärlden och längs det Svarta havets alla stränder. Södra Italien kallades också ”Storgrekland”. Nutida storstäder som exempelvis Marseille i Frankrike och Neapel i Italien grundades av greker under denna tid. En del greker bosatte sig också i Egypten och längs den nordafrikanska kusten. Det höll på till 500 år f.kr.
  • 700 BCE

    Grekiska antikens storhetstid

    Grekiska antikens storhetstid
    Grekiska antikens storhetstid höll på från 700 f.kr. till 300 f.kr. Greklands geografiska läge vid medelhavet kom att spela en viktig roll för handeln och spridandet av idéer i området.Det var viktigt att bo vid vattnet för att många fartyg skulle komma för att göra handel.
  • Period: 700 BCE to 300 BCE

    Antika Grekland

  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Konsten att börja spela teater uppkom i Aten på 500 f.kr. Allt började med en fem dagars fest till vinguden dionysos. Under festen var det en tävling där man stred om vem som bäst komponerade och framförde körsånger till gudens ära. Ett sätt att vinna var att utföra det utförligare. Det kunde man göra genom att införa några talande repliker mellan körsångerna. Så bildades teatern. Teatern håller på en idag men på ett annorlunda sätt.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    I Aten infördes infördes demokrati under 500 f.kr. Tidigare hade stadsstaten styrts både som monarki, aristokrati och tyranni. En del nutida forskare menar att en orsak till att demokrati infördes till Aten var att samhället hade utvecklas och att alltfler människor hade fått det bättre ekonomiskt. nu ville dom också vara med och bestämma över politiken. En annan orsak kan vara att atenarna ville få slut på de starka motsättningarna mellan de fattiga och rika.
  • 500 BCE

    Persernas erövring

    Persernas erövring
    Då Persien övertog kontrollen av resten av Medien och dess store rike ledde Kyros de enade perserna och Mederna i ytligare erövringar. Han intog Lydien i mindre Asien och förde sina arméer österut till Centralasien. Slutligen kunde kung Kyros 539 f.kr. i triumf marschera in i den gamla staden Babylon.
  • 500 BCE

    Epoken antiken inled

    Epoken antiken inled
    Epoken antiken är samma sak som när antikens inledes epoken är bara ett tilläggs ord.
  • 500 BCE

    Rom blir republik

    Rom blir republik
    Monarki i Rom ersattes av en republik men rom utvecklades ändå inte till en demokrati som Aten. En anledning till detta var att de rika och mäktiga romarna hittade på ett sätt att "köpa" andra fattigas medborgares röster. De rika lovade het gratis mat och fritt inträde till nöjen som badhus om de rika fick de fattigas röster.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    flera år efter det misslyckade upproret så skickades den persiska kungen sin stora flotta över havet med tusentals soldater för att hämnas på Aten. staden skulle straffas för stödet till upproret. Men innan den persiska armen han gå till anfall blev den angripen av en plats som heter Marathon.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    10 år senare från slaget vid Marathon så återkom den persiska kungen med ännu en större arme. Nu skulle han krossa sitt motstånd vid en plats som heter Thermopyle. Thermopyle ligger i ett trångt passage mellan två berg stod ett mycket blodigt slag.
  • 480 BCE

    Slaget vid salamis

    Slaget vid salamis
    Under ungefär samma tid som slaget vid Thermopyle. Den atenska flottan lurade in den i det perserna i en fälla vid ön salamis. Där krossades båt efter båt och många soldater drunknade. Efter förlusten vid salamis så gav perserna upp och återvände hem med det som återstod av armen.
  • 475 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön
    Runt 475 f.kr. fanns det cirka 20 stycken folkslag på den apenninska halvön som pratade olika språk. De grekiska invånarna som bodde i det grekiska stadsstater i den södra delen av Italien oroliga när dom såg hur köpmännen från rom tog över handeln med olja och vin. Vilket sedan gjorde att grekerna startade en konflikt och försökte stoppa romarnas fartyg för att komma in. Konflikterna spårade till slut ut och det blev krig.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    peloponnesiska kriget var en serie väpnade konflikter i det antika Grekland mellan 431 f.kr. till 404 f.kr. Krigen stod mellan det attiska sjöförbundet, under Aten och det peloponnesiska förbundet under Sparta. Det var Aten och Sparta som krigade. Dom började kriga för att Sparta tyckte att Aten hade för mycket makt.
  • 382 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Makedonien/Kung Filip
    Filip föddes år 382 f.kr och dog år 336 f.kr (Mördad).Kung Filip var kung över Makedonien. Som ung hade Filip vistats i Thebe som gisslan och lärt sig Epominidas som var en moderna skridsteknik. Filips politiska mål var att få Makedonien till en stormakt. Han blev kungen över Makedonien under en svår tid. Makedonien höll på att falla sönder. Dess grannar var redo att sätta stop för dess existens och den makedonska staten hade ytterligare försvagats av inre oro.
  • 356 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    Alexander den store han föddes i juni år 356 f.kr och dog i juni år 323 f.kr. Han är en av världshistoriens främsta fältherrar och erövrade bland annat Persien och Egypten och förde erövrings krig till Indien. Erövringarna gav upphov till den så kallade hellenismen.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Under denna period så kom sociala och kulturella mönster som utvecklats i grekiska traditioner att dominera stora delar av medelhavsområden och nuvarande Iran, Irak och Afghanistan. Religionen och kulturer präglades av en syntes av grekiskt och orientaliskt. Detta slutar cirka år 30 f.kr.
  • 264 BCE

    Första Puniska kriget

    Första Puniska kriget
    Det första puniska kriget var bara ett av dom alla tre, Det första puniska kriget började 264 f.kr. och slutade 241 f.kr. dom var mestadels i havet.
  • 218 BCE

    Andra puniska kriget

    Andra puniska kriget
    Det var det andra puniska kriget av dom alla tre. Det varade under 218 f.kr. till 201 f.kr. Dom som slogs var romerska republiken och Karthago. Andra puniska kriget som av romarna benämndes "kriget mot Hannibal" Var det andra av tre stora krig som utkämpades i olika perioder.
  • 149 BCE

    Tredje Puniska kriget

    Tredje Puniska kriget
    Tredje puniska kriget varade mellan 149 f.kr. till 146 f.kr. Dom såm stred var Karthago och romerska republiken. Romarna vann och brände ner hela Karthago.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar var en bra fältherre och besegrade många motståndare runt om Romarriket. Julius ville väldigt gärna blir kung eller kejsare. Han blev inte kung men han blev en diktator. Han var nära på att bli kung men han blev mördad av sin motståndare. Han blev mördad år 44 f.kr.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacus var en stor slavrevolt. Den ägde rum i den romersk republiken 73-71 f.kr. Upproret leddes av slaven och gladiatorn Spartacus och var det tredje riktigt stora slavupproret i romerska rikets historia samt även ur Roms synvinkel. De tidigare upproren utspelade sig båda i Sicilien.
  • 63 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    kejsare Augustus född som Gaius octavius den 23 december 63 f.kr. i Rom. Död den 19 augusti 14 e.kr. i Nola, Italien, var den första kejsaren av romerska kejsardömet och han regerade från 27 f.kr till sin död. Den unge octavius adopterades av sin släkting Julius Caesar.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    Man brukar räkna år 27 f.kr som starten för det romerska kejsardömet eftersom detta året då Caesar adoptivson Gaius Octavius utropas till kejsare Augustus. det romerska kejsardömet höll sedan ihop u ungefär fyra sekel, fram till kejsare Theodosius död år 395 e.kr.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Kejsare Augustus han menade att hans makt över världen skapade den romerska freden, Pax Romana, ungefär samma tanke fanns hos perserna tidigare. I vår tid har organisation som FN och EU utgått från liknande tankar om att alla människor ska få leva i en gemensam värld utan krig. Den moderna tanken skiljer sig dock på en avgörande punkt från de antika.
  • 324

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Kejsare Konstantin, Konstantin den store eller Konstantin I var född år 324 e.kr. i naissus. År 313 f.kr. gjorde han kristendomen till en statsreligion och han dog i Nikomedia.
  • 380

    Kristendomen blir stadsreligion

    Kristendomen blir stadsreligion
    Kejsare Konstantin gav kristendomen sammanställning som andra religioner i riket år 380 e.kr. och då var kanske 15 % av alla invånarna kristna.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    Det romerska riket blev uppdelat i fyra olika sekel som varade fram till kejsar Theodosius död som var år 395 e.kr. Efter hans död delades kejsardömet upp i två delar Västrom och Östrom.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    Det finns olika tankar till varför romarriket föll samman vissa tänker att det var för att romarna började förlita sig på slavar och gratisarbetskraft och när armen inte kunde erövra fler land fick dom inte fler slavar. Vilket då gjorde att slavar och varor dyrare och kungariket hamnade i en ekonomisk kris men det finns även fler tankar om det.