Antiken

  • Period: 2000 BCE to 323 BCE

    Antikens Grekland

  • 1900 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    På Kreta uppstår ett centrum för handel i medelhavet. De sjöfarande grekerna seglade på medelhavet och nådde tillslut fram till den stora ön Kreta och där upptäcktes ett jordbrukssamhälle. Nu bildas en högkultur och Kretas största palats byggs i Knossos. Kulturen i Kreta försvinner 1400 f.v.t.
  • 1400 BCE

    Mykene

    Mykene
    Kungapalatset i Mykene byggdes i samma tid som den stora kungaborgen. Palatset byggdes i det Grekiska fastlandet och till skillnad från Knossos hade kungapalatset i Mykene tjocka murar. Det är ett tecken på att kungarna kanske var rädda för krig. Det gick under pågrund av angrepp från olika folk.
  • 1100 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicien bestod av stadsstater i det sydöstra medelhavsområdet. Fenicierna hade stora framsteg inom sjöfarten och de grundade många handelsplatser och kolonier vid Medelhavets kuster. Kreta importerade varor från Fenicien och lärde sig feniciska skrivtecken. Feniciernas stadsstater var längs Svarta havets och Medelhavets kuster och de frädades genom haven.
  • 900 BCE

    statsstater växer fram

    statsstater växer fram
    Under järnåldern när ekonomin förbättrades, ledde det till att grekerna kunde odla upp nya områden och eftersom det fanns mer mat, blev det fler människor som överlevde. Byarna blev större och utvecklades till städer och stadsstater som styrdes av självständiga kungar. Då hade en ny högkultur uppstått.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    Olympiska spelen var de största idrottstävlingarna under Antiken och var vart fjärde år i Olympia. Det var ungefär som en religös handling för att hedra Zeus och andra gudar. På grund av detta fick inga stadsstater kriga med varandra under olympiska spelen. Det var bara grekiska män som fick delta och kvinnor fick inte ens vara där som publik.
  • 753 BCE

    Romarriket grundande

    Romarriket grundande
    Rom ligger på den Italienska halvön och började som en marknadsplats, som var väldigt bra. Så småningom blev Rom en stad. Under Antiken påstod folket att det var en kung som hette Romulus, som hade grundat Rom.
    Vid Rom finns en flod som heter tibern. Det var bra, då fartygen som kom med last kunde lasta av det vid floden. Det fanns även sju stycken kullar och de var bra ifall man blev anfallen, eftersom man kan gömma sig och försvara sig bakom kullarna. Detta gjorde Rom till en bra plats.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    700-talet f.kr reste antikens greker för att grunda många kolonier längs Medelhavets och Svarta havets kuster. Detta var början på tvåhundra år av grekisk kolonisation. När det blev för mycket befolkning, var lösningen att utvandra. De som hade en stadsstat bestämde att alla ogifta män var tvunga att lämna sin hemstad och bygga en ny.
  • 700 BCE

    Epoken antiken inleds

    Epoken antiken inleds
    700 f.Kr växte de grekiska stadsstaterna fram, handel och kultur blomstrar.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    Under 500 f.Kr. bildades demokrati i Aten. Var nionde dag samlades folket i Aten i folkförsamlingen. Där fattas det beslut om lagar, om Aten skulle kriga eller inte, vem som skulle väljas till olika ämbeten och hur samhällets ekonomi skulle fördelas. På platsen fanns en stor sten, som en talarstol och på den kunde vem som helst i folkförsamlingen ställa sig på för att tala. Efter diskussionen fattas beslut genom omröstning.
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Under 500-talet f.Kr kom konsten att spela upp teater. Allt började med att man hade en religös 5-dagars fest, för att fira vindguden Dionysos. Under festen hade man en tävling, som handlade om vem som bäst kunde komponera och framföra till körsånger till gudens ära. För att göra det tydligare la man in tal mellan körsångerna. Det blev fler och fler tal och då skapas de första pjäserna. 400-talet f.Kr utvecklades teatern mer och man började ha utomhusteater som t.e.x Dionysosteatern i Aten.
  • 500 BCE

    Rom blir en republik

    Rom styrdes av kungar, men 500 f.Kr tröttnade folket på att kungarna bara tänkte på sin egen makt. Därför avsatte de den sista kungen och gjorde Rom till en republik. De främsta ämbetsmännen och makthavarna i landet skulle röstas fram genom val och alla män hade rösträtt.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    490 f.Kr. skickar den persiske kungen en flotta med tusentals soldater över havet för att hämnas på Aten. Innan kungens armé hinner gå till attack, anfaller Maraton dem, som är en plats ungefär fyra mil från staden. Eftersom perserna får stora förluster, flyr dem ut med havet igen.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Slaget mellan Perserna och Grekerna vid Thermopyle var 480 f.Kr. Perserkungens armé var större och grekernas armé styrdes Spartas kung Leonidas. En förrädare visade perserna vägen runt berget, vilket ledde till att de kunde anfalla åt två olika håll. Slaget slutade med att perserkungen Xerxes vann.
  • 480 BCE

    Slaget vid salamis

    Slaget vid salamis
    Slaget vid salamis var 480 f.Kr. och då lurade den atenska flottan den persiska flottan in i en fälla vid ön salamis. Perserna förlorar många båtar och soldater som drunknar. Därefter ger Xerxes upp och beger sig hemåt.
  • 431 BCE

    peloponnesiska kriget

    peloponnesiska kriget
    I antika Grekland var det krig mellan den attiska sjöförbundet under aten och det poleponnesiska förbundet under Sparta. Kriget slutar 400 år f.Kr. och Aten fick behålla sin jord men förlorade sin starka flotta.
  • 400 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    När perserna går längre o längre väster ut, når de dem grekiska stadsstaterna. Folket där gör uppror, eftersom de inte vill vara under deras ledarskap. Det leder fram till kriget mellan grekland och persien(slaget vid Maraton, Termopyle, Salamis).
  • 359 BCE

    Makedonien/kung filip

    Makedonien/kung filip
    Filip II av Makedonien föddes 382 f.Kr i Pella och blev mördad 336 f.Kr. Han var regent från 359 f.Kr tills hans död. Han var gift med Olympias och son till Amyntas III och Eurydike I. Krigen mellan de olika stadsstaterna var när Kung Filip skapade ett förbund med de olika stadsstaterna.
  • 336 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    336 f.Kr tog prins Alexander 20 år över kungatronen i Makedonien. Han var känd som Alexander "den store" och han planerade att anfalla perserriket som blev till verklighet. Han vann många slag och även fast han var hård mot besegrade fiender och brände ner städer, kunde han upfattas som en befriare från perserkungens förtryck. I Egypten utsågs han till landets nya farao. När Alexander var 32 år dog han av hög feber och det var oklart ifall han dog av förgiftning eller naturlig sjukdom.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Hellenismen är en kultur som uppstod när grekernas kultur blandades med andra kulturer. När mötet mellan grekerna och de andra högkulturerna i söder och öster, bildades en ny kulturblandning. Grekerna var mycket delaktiga i detta och därför fick detta kallas för hellenismen. Under antiken kallade grekerna sitt land för Hellas. På grekiska heter Grekland så än idag.
  • 270 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön
    Rom kontrollerade den Appeninska halvön när de lyckats besegre grekerna och etruskerna.
  • 264 BCE

    Första Puniska kriget

    Första Puniska kriget
    Det uppstod en konflikt om handel mellan romarna och kartagerna, när romarnas båtar syntes allt mer och mer i kartagernas områden. Kriget kallades för det Puniska kriget, eftersom romarna kallade kartagerna för puner. Det var romarna som vann det första kriget.
  • 218 BCE

    Andra puniska kriget

    Andra puniska kriget
    Det värsta slaget under det andra puniska kriget var slaget vid Cannae och var 216 f.Kr. Över 50 000 soldater stupade på en enda dag och de flesta var romerska soldater. Generalen Hannibal för Kartago, ledde en stor armé med 60 stridselefanter. Trots det, besegrade romarna dem med hjälp av grisar som de satte eld på. Romarna hade problem med Hannibal, så de seglade över till kartago och anföll där. Kartago fick panik och seglade hem för att försvara sig.
  • 146 BCE

    Tredje puniska kriget

    Tredje puniska kriget
    Det var år 146 f.Kr som Kartagos stad blev anfallen av romarnas armé, för tredje och sista gången. Romarna brände ner hela staden och alla som överlevde blev slavar. De spred även salt över jorden, så att ingen kunde odla där längre. Rom blev en stormakt.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacusupproret var ett slavuppror i Rom, som leddes av slaven och gladiatorn Spartacus. De överföll sina vakter med knivar, och stekspett. Därefter flydde dem, men tillslut besegrades upproret av romarna.
  • 59 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar föddes 100 år f.Kr och var general, politiker och en talare. Han fick leda en armé och erövrade jättemånga områden som t.e.x storbritannien. Han blir jätterik, eftersom han själv får pengar när han erövrar olika områden. Många blev rädda för att Julius skulle få för mycket makt. Han tar med sin armé till Rom, även fast han inte får och utser sig själv till konsul 59 f.Kr. Han blir en diktator, men år 44 f.Kr, blir Julius mördad av alla senatorer, bland annat hans gamla vän Brutus.
  • 31 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    När August blir kejsare 31 f.Kr, blir Rom ett kejsardöme.
  • 31 BCE

    Kejsare August

    Kejsare August
    Octavianus föddes 63 f.Kr och blev adopterad av Julius Caesar. När Julius dog, tog Octavianus över tronen och bytte namn till August. August blev Roms första kejsare 31 f.Kr, genom ett inbördes krig. I samband med att han blir kejsare blir det en fred, en lugn period.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Pax Romana är en era fred på 200 år och det blev fred när August var kejsare. Under freden blev jordbruket och handeln bättre. Romarriket växer och Rom kan erövra fler och fler områden.
  • 330

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Kejsaren Konstantin var känd för att han tillät kristendomen som religion i Rom, som innan inte varit tillåtet. Han bestämde även att Rom inte skulle vara huvudstad i Italien, utan att Konstantinopel, vilket är dagens Istanbull.
  • 391

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    Kejsaren Theodosius bestämde 391 att alla i hela Rom skulle vara kristna. Då blev kristendomen en statsreligion.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    395 e.v.t delas Romarriket in i 2 delar, eftersom det blir konflikter och Romarriket får två kejsare. Det var västrom som fick Rom som huvudstad, medans östrom fick konstantinopel som huvudstad. Delarna av Romarriket fick varsin kejsare.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    Den västromerska kejsaren Romolus Augustus avsätts år 476 e.v.t, eftersom den gemanska krigarhövdingen Odovokar dödar honom. Nu faller västrom, men östrom kommer finnas kvar ända tills 1453 e.v.t.