Antiken

  • 1900 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    När de sjöfarande greker kom till Kreta, kom de i kontakt med Kretas befolkning som ägnade sig till jordbruk och handel. På Kreta fanns det många små riken som styrdes av kungar. På Knossos låg den största av öns palats. I Knossos finns de äldsta fynd på skriftspråk, men vi kan inte tyda det.
  • 1400 BCE

    Mykene

    Högkulturen Mykene kommer upp under samma tid som Kreta, och många forskare tror att Mykenerna tog över på Kreta och att detta är anledning till att Kreta och sedan Mykene försvann. Men det finns inte så många källor från denna tid och därför kan vi inte vara helt säkra på varför de försvann.
  • 1100 BCE

    Fenicier

    Fenicierna var ett handels och sjöfararfolk, som levde vid den östra delen av medelhavet. De koloniserade även delar av Nordafrika, Spanien och Sicilien. De feniciska stadsstaterna har funnits sedan 3000 f.Kr. De var kända för att bygga skepp och deras skriftspråk, de dog ut under samma tid som antiken Grekland.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    De olympiska spelen började 776 f.Kr, de spelas varje 4 år. När de olympiska spelen skulle spelas så fick inga stadsstater kriga med varandra för att alla skulle vara med i de olympiska spelen. Det var en idrotts tävling som skulle hedra gudarna.
  • 753 BCE

    Roms grunderande

    Enligt myten så grundades rom av de två halvgudar Romulus och Remus år 753 f.Kr. Fram till år 509 f.Kr. var romarriket ett kungadöme och därefter en republik som mellan 44 och 27 f.Kr. gradvis omvandlades till ett kejsardöme.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

    Den romerska historien handlar om krig, erövringar och slavhandel, men den handlar också om tekniska framsteg och stora städer som i flera fall fortfarande finns kvar. Det finns många andra spår från romarriket. Vi använder till exempel romerska bokstäver och det var romerska kejsare som gjorde kristendomen till en statsreligion.
  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Grekland koloniserade många stadsstater, till slut fanns det grekiska stadsstater i nästan hela medelhavs världen och längs det Svarta havets stränder. Marseille i Frankrike och Nepal i Italien är 2 storstäder som grundades av grekerna under denna tid. En del greker bosatte sig i också i Egypten och längs den Nordafrikanska kusten.
  • 700 BCE

    Epoken antiken inleds

    Epoken antiken är en period som börjar i Grekland och utvecklas i Rom. Den varade från ca 800 f.Kr till ca 500 e.Kr. men man brukar säga att antiken Grekland började på 700-talet f.Kr för att det var under den tid som handeln började bli stor där. Epoken kännetecknas av stort kulturellt inflytande från antiken Grekland och Romarriket, t.ex teatern, demokratitanken stridskonst och litteratur m.m.
  • Period: 700 BCE to 323 BCE

    Antiken Grekland

    Antikens Grekland börjar 700 f.Kr, det är under denna tid som stadsstaterna växer fram och handeln börjar. Men det fanns greker i Grekland långt före Grekland blev ett stort rike. Ända sedan 2500 f.Kr
  • 509 BCE

    Rom blir republik

    Republiken grundades då Roms sista kung Tarquinius Superbus störtades 509 f.Kr., och varade i över 450 år. Under republikens slutskede fördes flera inbördeskrig, som slutligen ledde till att Rom blev ett kejsardöme. Rom styrdes av 2 konsuler, de var ämbetsmän och deras roll fungerar likt en president roll idag.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    I Aten infördes demokrati under 500-talet f.Kr. Tidigare hade stadsstaten styrts som monarki, aristokrati och tyranni. Vissa nutida forskare tror att anledningen till att demokrati infördes i Aten var att samhället hade utvecklats och att flera människor hade fått det bättre ekonomiskt. Nu ville de också vara med och bestämma över politiken.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    År 490 f.Kr. så skickade den persiske kungen sin stora flotta över havet med tusentals soldater för att hämnas på Aten. Staden skulle straffas för stödet till upproret. Men innan den persiska armén kom fram till Aten, blev de angripna vid en plats som heter Marathon. Marathon ligger ca fyra mil utanför Aten, atenarnas överraskningsanfall slutade med stora förluster för perserna som flydde ut över havet igen. Den atenska armén hade segrat trots att de var betydligt mindre än den persiska.
  • 490 BCE

    Slaget vid Salamis

    Efter att den persiska armén hade kommit in i Aten så lurade den atenska flottan in den persiska i en fälla vid ön Salamis. Där krossades båt efter båt och väldigt många soldater drunknade. Efter förlusten vid Salamis gav perserkungen upp och återvände hem med det som återstod av armén.
  • 480 BCE

    Stadsstater växer fram

    Några hundra år efter katastrofen i Kreta så kom grekerna i kontakt med folk som kunde konsten att framställa järn. Ett av dessa folk hette hettiterna och de bodde i nuvarande Turkiet. Under järnåldern så ökade handeln vilket förbättrade ekonomin, grekerna odlade upp nya område vilket gjorde att många små byar växte till stora stadsstater.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Tio år efter slaget vid Marathon så kom den persiske kungen med en ännu större armé. Nu skulle han krossa allt motstånd. På en plats som heter Thermopyle och som ligger i trång passage mellan två berg var det ett mycket blodigt slag. Där hade den atenska armén fått hjälp av soldater från stadsstaten Sparta. Spartanerna slogs till sista man, men till slut var vägen öppen mot Aten. Staden intogs och brändes av de persiska soldaterna. Men strax därpå vände krigslyckan för perserkungen.
  • 480 BCE

    Grekiska antikens storhetstid

    Den klassiska tiden, 480–330 f Kr, räknas som det antika Greklands storhetstid. Den konst, filosofi, teater och litteratur som producerades där påverkar fortfarande det europeiska kulturarvet. Samtidigt pågick många krig mellan de olika småstaterna, som slutade med att de blev lydriken under kungariket Makedonien.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Det peloponnesiska kriget var en serie väpnade konflikter i det antika Grekland mellan åren 431 och 404 f.Kr. Striden stod mellan det attiska sjöförbundet, under Aten och det peloponnesiska förbundet under Sparta.
  • 400 BCE

    Persernas erövningar

    Det började på 400-talet f.Kr, grekerna i Jonien gjorde ett uppror mot deras kung eftersom de inte ville betala den höga skatten men upproret misslyckades. Befolkningen i Aten bestämde sig för att hjälpa grekerna i Jonien, de skickade soldater och ett antal skepp. 490 f.Kr skickade perserkungen sin stora flotta med tusentalssoldater för att hämnas på Aten, men de besegrades av atenarna. Tio år senare så anföll perserna och lyckades komma in till Aten men de besegrades ändå av atenarna.
  • 400 BCE

    Grekiska teater

    Grekiska teater
    Teater konsten började på 500-talet f.Kr, det började med en 5 dagar lång religiös festival för att hedra vinguden Dionysus. Man tävlade om vem som bäst kunde komponera och framföra en körsång till gudens ära. På 400-talet f.Kr hade teatern utvecklats ännu mer, det var under denna tid som de mest kända dramaförfattarna skrev några av de mest klassiska mästerverk inom teatern.
  • 359 BCE

    Makedonien/kung Filip

    Makedonien/kung Filip
    Kung Filip var segrare i antikens olympiska spel i grenen hästkapplöpning (356 f.Kr.) Filip II av Makedonien, emellanåt kallad enbart Filip av Makedonien, född 382 f.Kr. i Pella, och död 336 f.Kr. i Aigai , han var regent i Makedonien från 359 f.Kr. till hans död.
  • 334 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    På 300-talet f.Kr. styrdes Makedonien av kung Alexander. Han ville att Aten & de flesta grekiska stadsstaterna skulle tvingas in i ett gemensamt förbund under Alexanders ledning Förbundet tog slut på krig & till lätt erövringen av perserriket . Han anföll perserriket med hjälp av tiotusentals grekiska och makedonska soldater år 334 f.Kr. Många såg honom som befriare. När arméerna kom till Egypten mottogs Alexander som en hjälte. Han utsågs som deras farao och egypterna byggde Alexandria åt honom
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Imperiet höll inte ihop efter hans plötsliga död. Hans generaler slogs om att få efterträda honom, till slut delades imperiet i olika delar. Det kortvariga imperium fick ändå stor betydelse. När Alexanders soldater erövrade perserriket började många greker en utvandring åt söder & österut. De grundade ca 70 nya städer många städer fick hetta Alexandria för att hedra Alexander. Det blev kulturmöten. Senare skulle detta kulturmöte kallas hellenism efter grekernas namn på sig själva, hellener.
  • 300 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Det var genom en lång serie krig mot de andra folkslagen på den italienska halvön som staden Rom långsamt förvandlades till ett sammanhållet rike. Den främsta orsaken till krigen var att det hade uppstått en dragkamp om vem som skulle kontrollera handeln i området. Detta på gick från 300-talet till 200-talet f.Kr
  • 264 BCE

    Första puniska kriget

    Första puniska kriget var från 264-241 f.v.t. mellan Roms republik och Karthago. Det romerska rikets köpmän kontrollerade handeln i mellersta medelhavsområdets. Men på andra sidan Medelhavet fanns Karthago som var kända för sin handel med en stor del av världen. De hade även funnit sjövägar ut i Atlanten och till Afrikas västra kust och de brittiska öarna. Romarna började nu också att segla ut i samma områden som karthagerna. Det är här konflikten börjar. Konflikten handlar om handel.
  • 218 BCE

    Andra puniska kriget

    Det andra puniska kriget som utkämpades från 218–201 f.Kr. mellan den Romerska republiken och Karthago. Andra puniska kriget, som av romarna kallades för "kriget mot Hannibal", var det andra av tre stora krig som utkämpades i olika perioder mellan år 264 och 146 f.Kr. Hannibal hade bl.a fått hjälp av folkslag som romarna tidigare besegrat. Hannibal och hans trupper erövrade nästan Rom men romarna lyckades tvinga tillbaka karthagerna tillbaka till Karthago. Romarna vinner detta krig.
  • 149 BCE

    Tredje puniska kriget

    Det tredje puniska kriget utkämpades mellan Karthago och Romerska republiken 149–146 f.Kr och var det sista av de puniska krigen. Kriget slutade med att staden Karthago förstördes av romarna och de överlevande karthager blev romerska slavar.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Det mest kända slavupproret i romarrikets historia bröt ut år 73 f.Kr. Det kallades Spartacusupproret efter ledaren Spartacus, en slav som ursprungligen kom från Grekland. Det började med att Spartacus och några andra slavar rymde från sina ägare och gömde sig på berget Vesuvius i närheten av Neapel. Rykten om deras flykt spred sig och allt fler slavar följde i deras spår och försvann från de stora jordbruken.
  • 44 BCE

    Julius Cesar

    Julius Cesar
    Julius Caesar har ofta uppfattats som den mest framgångsrika romerska fältherren. Under hans befäl erövrade de romerska soldaterna hela Gallien, ett område som ungefär motsvarar dagens Frankrike. Kontrollen över Egypten med rika skördar av säd blev ytterligare en stor vinst under Caesars befäl. Efter Caesar kallades de romerska makthavarna för kejsare. Han blir mördad av sina motståndare 44 f.Kr
  • 27 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Efter Caesars död blir det ett nytt inbördeskrig som slutar med att hans adoptivson Octavianus tar makten år 27 f.v.t.. Han kommer senare att utse sin efterträdare alltså makten kommer gå i arv. Makthavare kommer från och med Augustus kallas kejsare. Han blir alltså den första. Han byter namn i samband med att han får makten.
  • 27 BCE

    Pax romana

    Pax romana
    Pax Romana är latin för "den romerska freden", vilket är ett uttryck för den period av inre fred som var i romerska riket från kejsare Augustus till Marcus Aurelius, det vill säga 27 f.Kr.–180 e.Kr. Fredsperioden varade i 206 år.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Ett kejsardöme innebär att det blir ett envälde, Romarrikets framtid hängde på hur bra kejsaren styrde. Under Trajanus styre var Romarriket som störst år 117 e.v.t.. Augustus var den första kejsaren år 27 f.Kr.
  • 324

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Han var ensam kejsare från 324 e.Kr. Han är känd för att ha tillåtit kristendomen i romarriket vilket senare ledde till att kristendomen blev statsreligion. Han är också känd för att ha grundat huvudstaden Konstantinopel år 325 e.Kr.
  • 380

    Kristendomen blev stadsreligion

    År 313 förklarade kejsar Konstantin den store kristendomen laglig, och de kristna kunde därmed verka öppet, kristendomen ansågs vara mer öppen för både slavar och kvinnor. Detta gjorde att mängder med kyrkor byggdes under en kort tid över hela romarriket. År 385 blev kristendomen statsreligion och andra religioner förutom kristendomen förbjöds i riket.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    Romarriket delades i två delar som kallades för Västrom och Östrom år 395 e.Kr. I det västromerska riket var Rom huvudstad. I det östromerska riket var Konstantinopel huvudstad, kristendomen var statsreligion. Den östra delen var mer livskraftig eftersom den hade tätare befolkning och bättre ekonomi.
  • 476

    Romarrikets fall

    Det västromerska riket föll när Rom intogs av goterna 476 e.Kr. för att man inte hade lyckats med att fixa det ekonomiska och organisatoriska problemen som fanns. Östrom lärde sig dock av det tidigare rikets misstag och skapade ett starkt kejsardöme som bestod i drygt 1000 år till, fram till 1453.