norsk ordbog

Historien i Norge

  • Period: 1200 to 1300

    Gammelnorsk

    Gammelnorsk, språket i Norge fra begynnelsen av vikingtiden fram til annen halvdel av 1300-tallet. I Norge har betegnelsen også blitt brukt om middelalderspråket i landområder som ble befolket fra Norge i vikingtiden. Dette fellesspråket kalles nå til vanlig norrønt på norsk, et begrep som dekker både gammelnorsk og gammelislandsk.
  • Period: 1370 to 1525

    Mellomnorsk

    Mellomnorsk, språket i Norge i senmiddelalderen (cirka 1370–1525). Språkhistorisk er mellomnorsk perioden mellom gammelnorsk (norrønt) og moderne norsk (nynorsk).
  • Period: to

    Grunnloven

    1814 valgte Stortinget Sveriges konge til konge av Norge, etter å ha vedtatt de grunnlovsendringer som var nødvendige på grunn av unionen. Grunnloven var influert av prinsippene fra den franske revolusjon og den amerikanske uavhengighetserklæringen og var blant de mest demokratiske i verden
  • Period: to

    Nynorsk

    Nynorsk, før 1929 kalt landsmål, er siden likestillingsvedtaket av 12. mai 1885 ei av de to offisielle målformene av (skriftlig) norsk; den andre er bokmål. Skriftspråket er basert på talt norsk, det vil si de moderne norske dialektene til forskjell fra gammelnorsk og mellomnorsk.